Semēvics norāda, ka deputātam Kaimiņam jāciena latviešu valoda
Jaunais deputāts, aktieris Artuss Kaimiņš savā pirmajā Saeimas sēdē.
Slavenības
2014. gada 6. novembris, 04:35

Semēvics norāda, ka deputātam Kaimiņam jāciena latviešu valoda

Jauns.lv

Kādreiz populārās grupas „100. debija” solists, tagad fotogrāfs Agris Semēvics pārdzīvo par jaunievēlētā Saeimas deputāta Artura Kaimiņa (aktieris ar segvārdu Artuss Kaimiņš) latviešu valodas zināšanām. Vienā politiķa uzrakstītajā teikumā Semēvics atradis veselas četras (!) kļūdas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Agra Semēvica uzmanību izpelnījies Artusa Kaimiņa publiskotais teikums sociālajos tīklos, ko jaunievēlētais deputāts ierakstījis 12. Saeimas pirmajā sēdē. Proti, Kaimiņš pauda izbrīnu par to, ka jau pēc pirmajām divdesmit darba minūtēm pasludināts pārtraukums.

„Pastrādājuši 20min un aizgāja visi pārtraukumā uz pusotru stundu..” šāds ieraksts Kaimiņa Facebook.com profilā parādījās īsi pēc vienpadsmitiem priekšpusdienā.

Pārpublicējot šo Artusa Kaimiņa ierakstu, uz nepieciešamām korekcijām vārdu virknējumā norādīja Agris Semēvics. Viņš, gluži kā gramatikas pasniedzējs, pa punktiem norādīja uz vairākām kļūdām deputāta tekstā.

„Ir ko piebilst...

Vienā teikumā zem šīs fotogrāfijas, manuprāt, ir 4 gramatikas un pareizrakstības kļūdas!!!

1. Starp "20" un "min" ir vajadzīga atstarpe.

2. Saīsinot vārdu minūtes uz "min" ir jālieto punkts.

3. Vārds "un" teikumā ir lieks, jo tiek veidots divdabja teiciens, kuru no teikuma ir jāatdala ar komatu.

4. Teikuma beigās 2 punkti nav jāliek.

Kopumā vēstījums slavējams, ja vien nav ieviesušās 4 pulksteņa un hronometra kļūdas...” turpat sociālajos tīklos vēstīja Semēvics.

Kamēr atradās ļaudis, kas jaunā politiķa kļūdaino rakstīšanas manieri attaisnoja uz viņa ierasto slengu, un Semēvicam aizrādīja, ka arī viņa tekstā atrodams „ievazātais” saīsinājums „OK”, Agris Semēvics skaidroja, ka, kļūstot par deputātu, Kaimiņam ir jāizturas ar cieņu pret latviešu valodu. „Kā Latvijas valsts deputāts var NEPIEDOMĀT pie Latvijas valsts pamatvērtības - latviešu valodas... Par "OK" savā leksikā piekrītu, bet es neesmu statusā, kurš mani liek citiem par piemēru... Un man NAV NEKAS pret KAIMIŅU..., nu vispār nekas..., bet ir uztraukums par to, cik mēs ļoti devalvējamies...” rakstīja Semēvics.

Viņš pārējiem diskusijā iesaistītajiem, kas attaisno „Artusa valodas huligānismu”, uzsvēra: „Un es atkārtoju vēlreiz - es ar šo nevēršos pret kādu konkrētu personu, bet gan vēršu uzmanību uz to, ka valoda nekopta izzudīs vai labākajā gadījumā kļūs kropla... Un varbūt Artuss būs tas, kurš Latvijas izglītības džungļos pamatskolās spēs atgriezt glītrakstīšanu... Mani pārņem šausmas, kā bērni raksta 6. klasē... Glīta rakstīšana un rakstīšana vispār varētu būt kā obligātais priekšmets skolā, jo es negribu piedzīvot brīdi, dzirdot frāzi: “Opi, nav interneta un elektrības... es saklausīju savā galvā skaistu dzejoli, bet ar roku nemāku pierakstīt, palīdzēsi man?””

Noslēgumā Agris Semēvics vēl norāda, kā tad īsti, pēc viņa sapratnes, pareizi būtu noformulējams Artusa Kaimiņa kļūdaini uzdrukātais vēstījums.

„ Kā ir pareizāk: "Pastrādājuši 20min un aizgāja visi pārtraukumā uz pusotru stundu.." vai "Pastrādājuši 20 min., aizgāja visi pārtraukumā uz pusotru stundu.". Lai gan stilistiski ļoti neveikls teikums jebkurā gadījumā. Varbūt, lai būtu ārā no sabiedrības rāmjiem, vajadzēja rakstīt nevis no kreisās uz labo, bet otrādi...”


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica, Aigars Hibneris, no Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva