Kino

Latvijas animācijas filma "Meitene dzinējsuns” būs skatāma lidmašīnās visā pasaulē

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

“Ricochet Digital Media” (ASV) iegādājās kopražojuma animācijas filmas “Meitene Dzinējsuns” demonstrēšanas tiesības aviokompānijās visa pasaulē.

Latvijas animācijas filma "Meitene dzinējsuns” būs...

“Ricochet Digital Media” ir viens no pasaulē vadošajiem neatkarīgajiem izplatīšanas uzņēmumiem, kas specializējas filmu satura nodrošināšanā aviokompānijām un kruīza kuģiem visā pasaulē. Filmu studijai RIJA līgums ar šo uzņēmumu ir liels sasniegums.

Plašāk stāsta tās īpašnieks un filmas “Meitene dzinējsuns” producents Vilnis Kalnaellis: “Filmu studijas 29 gadu pastāvēšanas vēsturē šis ir pirmais gadījums, kad ir noslēgts tik vērienīgs līgums. Lai arī “Lote no Izgudrotāju ciema” tika pārdota vairāk nekā 45 valstīm, tai šāds piedāvājums netika izteikts. Domāju, ka pamats izvēlei ir filmas kvalitāte, tās stāsts un plašā auditorija, kurai tā domāta. Filma tiek izrādīta ne tikai kinoteātros, televīzijā, bet arī aviācijas līnijās, līdz ar to paplašina ģeogrāfiju un telpu. Esam priecīgi par šo iespēju. Protams, filmu vēl var paspēt noskatīties arī Latvijā!”

“Meitene dzinējsuns”, kas kopš 11. oktobra skatāma Latvijā, savu ceļu pie skatītājiem uzsāka Berlīnes kinofestivālā, 2023. gadā tā saņēma Eiropas Kino akadēmijas nomināciju “Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma” un tagad turpina priecēt skatītājus visā pasaulē – arī debesīs. 
 
Latviešu valodā ierunātā filma “Meitene dzinējsuns” ir veidota pēc īru rakstnieka Rodija Doila noveles, kuras režisors, scenārists un mūziķis Enco d’Alo ir viens no atzītākajiem animācijas filmu radītājiem Eiropā.  
 
Filma stāsta par 11 gadus veco Mēriju, kurai ir īpašas attiecības ar savu vecmāmiņu. Abām patīk gatavot ēst, un Mērija sapņo kādu dienu kļūt par šefpavāri. Taču vecmāmiņas mūža nogale tuvojas, un bezrūpīgajai virtuves idillei drīz pienāks gals. Kādu dienu pie Mērijas ierodas kāda mistiska sieviete, kas aizved Mēriju, viņas mammu un vecmāmiņu ceļojumā ģimenes vēsturē, un tas ļauj dzimtas sievietēm citai citu patiesi iepazīt.

“Meitene dzinējsuns” (“A Greyhound of a Girl”) ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Apvienotās Karalistes, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma. Filmu studijā RIJA tika veikta filmas fonu gleznošana, animācijas un ieskaņošanas darbi. 

Mērijas lomā iejutusies Mare Auškāpa, vecmāmiņas lomā Olga Dreģe. Citas lomas ierunāja: Ieva Florence-Vīksne, Baiba Broka, Juris Lisners, Artis Robežnieks, Imants Strads, Eremijs Sējāns, Vestards Kalnaellis, Amēlija Barone, Tamāra Kabakova, Gita Rolmane un Anna Jansone. 
 
Filmas režisors Enco d’Allo, filmas producenti: Adriens Šefs, Pols Thiltges, Ksenija Duglasa, Marks Kambertons, Ričards Gordons, Vilnis Kalnaellis, Riina Sildosa un Artūrs Kubičeks. Filmas scenārija autori – Enco d'Allo un Deivs Ingams.
 
Latvijas puses filmas producents – Vilnis Kalnaellis, fonu māksliniece Laima Puntule, mākslinieces – Sanda Biteniece, Laura Blūma un Ilze Zalāne, animatori – Taiga Zīle, Jolanta Bīgele un Aleksandrs Šehovcovs, skaņu režisors Jānis Brunovskis.
 

"Meitene dzinējsuns" ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma.

Animācijas filmu "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis" pirmizrāde

Trešdien, 9. oktobrī, "Kino mājā" plkst.19.oo pirmizrādi piedzīvoja divas animācijas filmas - "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis".