foto: ddp/ Vidapress
Francijā aiztur divus kino režisorus saistībā ar apsūdzībām seksuālā vardarbībā
Franču režisors Benuā Žako.
Slavenības
2024. gada 1. jūlijs, 15:43

Francijā aiztur divus kino režisorus saistībā ar apsūdzībām seksuālā vardarbībā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas varasiestādes pirmdien aizturējušas kino režisorus Benuā Žako un Žaku Duajonu, lai nopratinātu viņus saistībā ar apsūdzībām seksuālā vardarbībā.

Abi režisori noliedz vainu šajās apsūdzībās, no kurām dažas datējamas ar pagājušā gadsimta 80.gadiem.

77 gadus vecais Žako un 80 gadus vecais Duajons šorīt ieradās Parīzes policijas iecirknī savu advokātu pavadībā.

52 gadus vecā aktrise un režisore Džūdita Godrēša gada sākumā oficiāli apsūdzēja Žako izvarošanā un Duajonu seksuālā uzbrukumā, kad viņa bija nepilngadīga.

Godrēša sacīja, ka Žako neveselīgi valdījis pār viņu attiecību laikā, kas sākās, kad viņai bija 14 gadi, un ilga no 1986. līdz 1992.gadam.

Godrēša arī apsūdzēja Duajonu, ka viņš apgrābstījis viņu neplānotas seksa ainas laikā vienā no savām filmām, kad viņai bija 15 gadi.

Arī vairākas citas aktrises ir iesnieguši sūdzības pret abiem režisoriem. 41 gadu vecā Isilda Le Besko apsūdzējusi Žako izvarošanā toksisku attiecību laikā no 1998. līdz 2007.gadam. Viņu attiecības sākās, kad viņai bija 16 gadi, bet viņam 52 gadi. Savukārt 34 gadus vecā aktrise Džūlija Roja, kura filmējusies vairākās Žako filmās, apsūdzējusi viņu seksuālā uzbrukumā. Le Besko ir arī apsūdzējusi Duajonu par uzmākšanos darba laikā.

Režisoru advokāti uzsvēra, ka viņi jāuzskata par nevainīgiem, kamēr viņu vaina nav pierādīta, un pauda uzskatu, ka aizturēšana uz nopratināšanas laiku bija lieka.

Godrēša ir kļuvusi par Francijas "MeToo" kustības seju. Pēc viņas aicinājuma izveidot kino nozares pārraudzības iestādi parlaments maijā nobalsoja par komisijas izveidi, kas izmeklēs seksuālo un ar dzimumu saistīto vardarbību kino industrijā un citās kultūras nozarēs.