foto: © Royalfoto 2024
Viņš nodrebēja! Internetā apspriež karaļa Čārlza reakciju uz viņa jauno portretu
Karalis Čārlzs III Bekingemas pilī atklāj savu jauno portretu, ko radījis mākslinieks Džonatans Jeo.
Slavenības
2024. gada 16. maijs, 14:38

Viņš nodrebēja! Internetā apspriež karaļa Čārlza reakciju uz viņa jauno portretu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

14. maijā mākslinieks Džonatans Jeo prezentēja sabiedrībai jaunu karaļa Čārlza III portretu. Čārlzs pozēja, kad vēl nebija Lielbritānijas karalis – 2020. gadā. Tiesa, monarha glezna sabiedrību nevis iepriecināja, bet drīzāk nobiedēja. Spriežot pēc video, arī pats karalis ko tādu nebija gaidījis.

Gandrīz viss portrets ir sārtos toņos, un vienīgais, kas izceļas gleznā, ir karaļa Čārlza III seja, kas uz spilgto krāsu fona izskatās biedējoši bāla. Šķiet, ka pats karalis bija šokēts par Džonatana Jeo radīto gleznu. Portreta atklāšanas laikā Čārlzs pirmajā brīdī nodrebēja, bet pēc tam pagāja stāvēt nedaudz tālāk no šī darba.

Sabiedrība novērojusi, ka Čārlzs pasākumā izskatījies nedaudz noskumis, lai gan pats mākslinieks uzskata, ka savu darbu paveicis teicami. Tīmekļa lietotāji nežēlīgi nokritizējuši Džonatana Jeo gleznu, norādot, ka tā aizskar monarhu. “Tāda sajūta, ka Čārlzam rokas mirkst asinīs”; “Asiņainais karalis sanāk?!”, “Ko mākslinieks ar to gribēja pateikt?”, “Klausieties, es to neciestu un izmestu portretu!”, “Atlaist mākslinieku!”, “Šaušalīgi un baisi,” iespaidos dalījusies sabiedrība.

foto: His Majesty King Charles III by Jonathan Yeo 2024/PA Wire/Shutterstock/ Vida Press
“Es daru visu iespējamo, lai atainotu dzīves pieredzi, kas iegravēta jebkura cilvēka sejā. Ceru, ka tieši to man izdevies parādīt šajā portretā,” izteicies mākslinieks.

Jaunajā portretā monarhs atainots uz spilgti sārta fona, viņam rokās ir zobens, bet uz pleca nolaidies taurenis. Mākslas darbs ir 2.6 x 2.6 metrus liels. “Jā, jums tiešām izdevies notvert viņa esenci,” pēc portreta aplūkošanas mākslinieku uzrunājusi karaliene Kamilla. Džonatans Jeo iepriekš gleznojis arī Lielbritānijas bijušo premjeru Toniju Blēru un dabaszinātnieku Deividu Atenboro. “Pirms es kādu gleznoju, es vienmēr cenšos izprast šī cilvēka būtību,” norādījis mākslinieks, uzsverot, ka viņš vēlējies apvienot oficiālo karalisko portretu tradīciju ar kaut ko modernāku. “Mākslas pasaulē tauriņš simbolizē metamorfozi un atdzimšanu. Tāpat tauriņš ir atsauce uz karaļa ilgstošo interesi par vidi,” uzsver Jeo.

Lielbritānijā atklāts karaļa Čārlza oficiālais portrets

2024. gada 14. maijā Bakingemas pilī tika atklāts pirmais oficiālais karaļa Čārlza III uzgleznotais portrets.

gallery icon
5

Pēc asās sabiedrības kritikas mākslinieks norādījis, ka “ir pateicīgs, ka nācis pasaulē šajā gadsimtā, nevis laikā, kad par neviennozīmīgi vērtēta darba radīšanu karaļi māksliniekus varēja sodīt ar nāvi”.