"Brīvības festivāla Ukrainai" noslēguma koncerts 2024. gada maijā

2024. gada 12. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēja "Brīvības festivāla Ukrainai" noslēguma koncerts.

gallery icon
67
Mūzika
2024. gada 15. maijs, 12:48

FOTO: Ieva Akuratere, Zigfrīds Muktupāvels un citi ar sirsnīgu koncertu noslēdz "Brīvības festivālu Ukrainai"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē, 12. maijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēja "Brīvības festivāla Ukrainai" noslēguma koncerts.

Mātes dienai, ģimenēm Latvijā un Ukrainā veltītajā koncertā piedalījās Ieva Akuratere, Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, grupas “Citi zēni”, “Lādezers”, “Midnight Five”, ukraiņu mūziķes Viktorija Prituļaka, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina, kā arī festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, pianists Andrejs Osokins. Koncertu vadīja grupas “Citi zēni” solists Jānis Pētersons.

Koncertā mūziķi izpildīja Latvijā un Ukrainā iemīļotas dziesmas, dalījās sirdssiltos atmiņu stāstos un pateicības vārdos savām mammām, radot skatītājiem īpašus mūzikas svētkus un ļaujot sajust ģimeniskuma vienojošo spēku. Koncertā Ieva Akuratere, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Lūsēns un grupa “Lādezers” izpildīja dziesmas, kas atgādināja par atmodas laiku Latvijā, aicināja uz Latvijas tautas saliedētību un cīņu pret tirāniju. Savās uzrunās mūziķi pateicās ukraiņiem par to, ka viņi sargā Eiropu no šīs ļaunuma impērijas. Ukraiņu mūziķes Viktorija Prituļaka, Anastasija Vasilenko un Anastasija Jačmenkina izpildīja ukraiņu dziesmas un dalījās stāstos par situāciju Ukrainā.

Koncerts bija veltīts gan Ukrainas atbalstam, gan pateicībai un atbalstam smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā, kuri bija arī skatītāju vidū. Koncertā Andrejs Osokins pateicās visām ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, par rūpēm, izturību  un mīlestību, ko tās katru dienu sniedz saviem bērniem, padarot sabiedrību stiprāku. Klausītājus īpaši aizkustināja Jāņa Pētersona saruna ar šīm ģimenēm, kas klātesošajiem atgādināja par mīlestības, pacietības un līdzjūtības nozīmību un to, cik ļoti svarīgi bērniem ar īpašām vajadzībām sajust arvien saprotošāku un pieņemošāku attieksmi no sabiedrības.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta koncerta laikā aicināja turpināt atbalstīt Ukrainu: “Es ticu, ka mūzika iedvesmo, dziedē un palīdz. Tas, kas ukraiņiem nepieciešams šeit un tagad, ir visas pasaules atbalsts. Mēs nevaram sniegt visas pasaules atbalstu, bet mēs varam sniegt katrs savu atbalstu, lai ukraiņu tautai būtu sava dzimtene, sava valoda, sava kultūra un savi mākslinieki. Tas ir tas, ko pašlaik Krievija visiem spēkiem cenšas atņemt un iznīcināt, tāpēc mums šeit un tagad ir jāpalīdz!” Rūta Dimanta arī aicināja turpināt palīdzēt ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, jo dažkārt viņu dzīve arī ir kā karš: “Šajās ģimenēs katru dienu ir cīņa par sava bērna dzīvību, par sava bērna nākotni. Pateicoties ziedojumiem un atbalstam, mēs varam viņu dzīves darīt vieglākas un skaistākas.”

Kā pēdējie uz skatuves kāpa grupa “Citi zēni”, kas temperamentīgi noslēdza koncertu ar dejām, atgādinot par to, cik svarīgi saglabāt optimismu un priecāties par uzvarām.