Aktrise Baiba Indriksone dzīvē un lomās

Aktrise Baiba Indriksone dzīvē un lomās.

gallery icon
31
Slavenības
2024. gada 14. maijs, 16:16

"Esmu izaudzinājusi Latvijai brīnišķīgus cilvēkus!" - Baibas Indriksones pēdējā intervija

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

Pusgadu pirms aiziešanas viņsaulē leģendārā kino un teātra aktrise Baiba Indriksone sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" teica - ir piesaistīta mājas dzīvei un atkarīga no laikapstākļiem. Tāpat ik dienu viņa sekoja līdzi savas ģimenes jaunākās paaudzes gaitām.

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" leģendārā aktrise atklāja, ka jau četrus gadus vairs nestūrē automašīnu, lai gan pirms tam ar spēkratu pārvietojās teju ik dienu. Kad aktrisei bija jāpārstāj vadīt auto, viņai bija 88 gadi. “Automašīnas vadīšana bija liela ērtība. Tagad, ja ir vajadzība kaut kur nokļūt, man ir jāprasa, lai mani aizved, bet visi jau ir ļoti aizņemti. Esmu atkarīga no saviem tuviniekiem. Taču mana vedekliņa dara, ko var,” teica aktrise.

“Dēls saka, lai ieskatos pasē, un es saprotu, ka man ir šausmīgi daudz gadu jau,” ar humoristisku pieskaņu noteica Indriksone. Taču tajā pašā laikā aktrise centās gan darboties virtuvē, gan veikt sadzīves darbiņus un sekot līdzi savu bērnu, mazbērnu un mazmazbērnu gaitām, priecāties par viņu sasniegumiem.

“Manas mammas vecmāmiņa nodzīvoja līdz 102 gadiem, tā ka man ir visas iespējas. Es ceru, ka pavisam drīz man jau būs 92 gadi, tie ir jāsagaida,” apņēmības pilna bija Indriksone, kas 22. februārī to dzimšanas dienu arī nosvinēja.

Baiba jau bija pielikusi punktu aktiermeistarībai, nepiedalījās vairs ne kino, ne teātra izrādēs. “Kas ir bijis, tas ir bijis! Kā vienā no izrādēm mana atveidotā varone teica: “Viss, kas bijis, sen jau rimis un sen dus!” Man ir krustvārdu mīklas, kuras risinu, grāmatas, kuras lasu, ir radio un televizors, un telefons, pa kuru varu papļāpāt, bet arvien mazāk un mazāk ir cilvēku, ar kuriem var parunāties,” tā Indriksone.

Aktrisei beidzamais tālākais brauciens bijis oktobra izskaņā uz Liepāju, kur koncertzālē "Lielais dzintars" noskatījusies savas slavenās mazmeitas Elzas Leimanes un mūziķa Reiņa Sējāna kopdarbu – baletu "Vārna. Lidojums vienā cēlienā".

Indriksone atzina - lielāko gandarījumu aktrisei sniedzot mazbērni un mazmazbērni. “Es dzīvoju līdzi maniem jauniešiem. Viņiem ir ļoti interesanta dzīve. Nupat kā noskatījos "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju, kur arī Elza izveidojusi vienu numuru,” lepojās Indriksone, sakot: “Katrai paaudzei savs, un es savu esmu izpildījusi. Es priecājos par savu jaunāko paaudzi. Mazdēla dēliņam ir divi gadi, un viņš kā jau puika ir ļoti kustīgs. Vasarā jau te pie mums Jūrmalā dzīvojās.”

Aktrises Baibas Indriksones sumināšana 85 gadu jubilejā

Aizkustinoši un sirsnīgi 2017. gada 22. februārī noslēdzās Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Pērs Gints”, pēc kuras uz teātra skatuves 85 ...

gallery icon
38

Aktrises dzimtā visi ir talantīgi un slaveni ļaudis. Aktrises dēls Aivars Leimanis ir latviešu horeogrāfs un Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, viņa sieva ir dejotāja Gunta Leimane, bērni – baleta prīma un horeogrāfe Elza Leimane un uzņēmējs un mūziķis Gusts Leimanis.

“Es ļoti lepojos, ka mēs ģimenē esam trīs personas, kurām piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Tas vienā ģimenē ir liels retums. Katra paaudze ir devusi savu ieguldījumu. Man ordeni pasniedza tā brīža prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dēls Aivars Leimanis pirms manis dabūja, un tad saņēma arī Elza, kas jau savu vārdu ir spilgti ierakstījusi Latvijas baleta vēsturē. Tā ka es saku, lai tās lomas, ko tās lomas, bet ar to, ka esmu izaudzinājusi Latvijai šos brīnišķīgos cilvēkus, personības, es varu lepoties!” tā Baiba Indriksone.

Baiba Indriksone (22.02.1932 – 14.05.2024) teātrī ienāca 1952. gadā kā lirisku meiteņu tēlotāja un nostrādāja tajā visu mūžu, spēlējot mazākas un lielākas lomas 70 gadu garumā un lepojoties ar to, ka uz Nacionālā teātra skatuves kļuvusi par senāko aktrisi. Tāpat Indriksone zināma no kinodarbiem - populārākās lomas bija Olita "Limuzīnā Jāņu nakts krāsā" un Lēne "Vella kalpos".

Atvadīšanās no mākslinieces notiks 20. maijā Nacionālā teātra Baltajā zālē no 12:00 līdz 13:00.