foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Artuss Kaimiņš tiesas priekšā atklāj, ka beidzot viņam atkal iespējams kontakts ar dēlu
Artuss Kaimiņš, 2. aprīļa vakarā dodoties uz Jauno Rīgas teātri.
Slavenības
2024. gada 16. aprīlis, 06:16

Artuss Kaimiņš tiesas priekšā atklāj, ka beidzot viņam atkal iespējams kontakts ar dēlu

Sarmīte Pujēna, Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Beidzamajos gados tiesas procesi Artusa Kaimiņa dzīvē ir regulāri un kopā ar cīniņu par iespēju audzināt dēlu, kas pasaulē nāca attiecībās ar aktrisi Dārtu Daneviču, periodiski ikdienā ievelk īpaši melnu svītru. Tāda viņam atkal iezīmējas kopš marta, lai gan esot arī labā ziņa - beidzot viņam iespējams kontakts ar bērnu.

Iepriekšējā vakarā pagodinājis Jaunā Rīgas teātra filmas "Kur mājo teātris" pirmizrādi, 3. aprīlī aktieris un bijušais Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš kārtējo reizi stājās tiesas priekšā, vēsta žurnāls "Kas Jauns". Šoreiz – Kurzemes apgabaltiesā un attālināti.

Paralēli divas lietas

Viena no šobrīd aktuālajām tiesvedībām bijušajam Saeimas deputātam, aktierim Artusam Kaimiņam ir saistīta ar apdrošināšanas sabiedrības "Balta" strīdu par 24 148 eiro kompensāciju. Kā zināms, 2019. gada 1. decembrī izcēlās ugunsgrēks Kaimiņa īrētajā dzīvoklī Antonijas ielas namā. Toreiz cieta ne tikai Artuss pats un viņa viešņa, bet arī pamatīgi izdega dzīvoklis, radot tā īpašniekam lielus materiālos zaudējumus. Tos saimniekam sedza "Balta", vēlāk cenšoties zaudējumus piedzīt no Kaimiņa, uzskatot, ka tieši viņa vainas – aizdegtas sveces vai smēķēšanas gultā – dēļ ugunsgrēks izcēlies. Šajā lietā pēdējā tiesa aizvadītajā rudenī lēma apmierināt apdrošinātāju prasību, bet Kaimiņš spriedumu pārsūdzēja, kā dēļ vēlreiz uz tiesu posīsies šā gada rudenī.

Artuss Kaimiņš dodas tiesas zālē

Šodien pulksten 10.00 Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa turpināja skatīt krimināllietu, kurā par grāmatvedības dokumentu viltošanu apsūdzēts Saeimas deputāts Artuss ...

gallery icon

Tāpat joprojām turpinās otra lieta, kurā Kaimiņš kā SIA "Suņu būda" saimnieks apsūdzēts pēc Krimināllikuma 217. panta pirmās daļas par grāmatvedības dokumentu viltošanu. Kaimiņš apsūdzēts par "Al De Media" grāmatvedības dokumentu, proti, uzņēmumam SIA "Suņu būda" izsniegto rēķinu, viltošanu. Pēc prokurora Māra Urbāna paustā, dokumentu viltošanai Kaimiņš ar nodomu esot izmantojis citas personas, kuras sastādīja šos dokumentus, bet kuras nav saucamas pie kriminālatbildības, jo nezināja, ka dokumentos ir iekļautas patiesībai neatbilstošas ziņas. Krimināllikums par minēto nodarījumu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Rīgas pilsētas tiesa pērn 16. februārī Kaimiņu atzina par vainīgu, piespriežot viņam 280 stundas sabiedriskā darba. Tieši sabiedriskais darbs bija tas, ko pats apsūdzētais caur asarām tiesai lūdza, norādot, ka “tādas naudas”, ko samaksāt, viņam nav, kā arī ir maza bērna tēvs, tāpēc nonākšana cietumā viņam liegtu piedalīties dēla audzināšanā. Taču, neraugoties uz it kā Kaimiņam labvēlīgu lēmumu, viņš to atkal pārsūdzēja. Apelāciju ar prasību atcelt pirmās instances spriedumu un attaisnot Kaimiņu, ko bija iesniedzis advokāts Dmitrijs Skačkovs, Kurzemes apgabaltiesa turpināja skatīt 3. aprīlī, sēdē Liepājā klāt esot arī žurnālam "Kas Jauns".

Video tiešsaistē

Tiesas sēde ilga divas stundas, un 52 minūtes no tās aizņēma Kaimiņa iepriekš sagatavotā uzstāšanās. Tiesas sēde norisinājās video tiešsaistes režīmā, un gan prokurors Juris Ločmelis, gan advokāts Dmitrijs Skačkovs, gan pats Artuss Kaimiņš tajā piedalījās, fiziski neatrodoties zālē.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Septiņus gadus man ir jāstaigā ar zīmogu uz sejas, ka es esmu noziedznieks, ka es esmu krāpnieks, septiņus gadus man ir jātērē savi nervi, man ir jāpārdzīvo, jāsaņem nemitīgs sabiedrības nosodījums...” tā Kurzemes apgabaltiesas tiesas zālē sacīja Artuss Kaimiņš.

Kaimiņa advokāts Skačkovs lūdza tiesu pievienot lietas materiāliem dokumentus par SIA "Media Support" un SIA "Suņu būda" sadarbību, tāpat kā iepriekš bija lūdzis pievienot dokumentus par SIA "Suņu būda" un "Spirits & Wine Outlet" sadarbību. Rezultātā 3. aprīlī neizdevās pabeigt iecerēto tiesas izmeklēšanu, kam sekotu tiesu debates un apelācijas instances lēmums. Tā kā dokumentus Kaimiņa aizstāvis bija iesniedzis tikai 28. martā un lietas materiāliem tie tika pievienoti tiesas sēdes dienā, prokurors lūdza dot viņam laiku iepazīties ar šiem dokumentiem uz 38 lapām. Tiesa šo lūgumu apmierināja, pieņemot lēmumu tiesas izmeklēšanu 3. aprīlī nepabeigt, dodot laiku visiem iesaistītajiem apdomāt, vai viņiem ir lūgumi vai papildinājumi lietas izskatīšanai pēc būtības. Ja tādu nebūs, nākamajā sēdē, kas nozīmēta uz 1. jūliju, tiks lemts par tiesu debatēm. Aizstāvība gan brīdināja tiesu, ka, iespējams, 1. jūlija sēdē pieteiks lūgumu par liecinieku uzaicināšanu uz tiesu. Viens no tādiem lieciniekiem varētu būt Edgars Ciniņš, kuru, pēc Kaimiņa sacītā, uz pirmās instances tiesu “samedīt rokā” nav izdevies.

“Kā patiesībā bija”

3. aprīļa sēdei sākoties, apsūdzētais Kaimiņš, kurš savulaik Saeimā izcēlās kā visu norišu aktīvākais filmētājs, paziņoja, ka lūdz tiesu neļaut fotografēt vai filmēt tiesas sēdi. “Lai šī te prese pārstātu uz manu vārdu taisīt sev naudu. Tas jau notiek septiņus gadus, un es lūgtu saprast šo situāciju, tas ir jau par daudz šajā gadījumā. Sen jau.” Tiesa deva atļauju gan veikt skaņu ierakstu, gan fotografēt, jo nesaskatīja iemeslus, kāpēc atklātā tiesas sēdē to nevarētu darīt.

Savā 52 minūšu garajā liecībā Kaimiņš skaidroja, ka “dažādu iemeslu dēļ” pirmajā instancē sniegtās liecības bijušas “ļoti īsas” un ka grib tiesai darīt zināmus jaunus faktus un “apsvērumus, kas no šiem faktiem izriet”. Piemēram, apsūdzības esot pretrunīgas, jo vienlaikus norādīts, ka dažādas personas gan sniegušas pakalpojumus "Suņu būdai" un Kaimiņam, gan tām maksāts par nesniegtajiem pakalpojumiem. Prokuratūras izvirzītās apsūdzības Kaimiņš nosauca par “nekaunīgām” un “absurdiem meliem, acīmredzot pildot politisku pasūtījumu”.

Lai sevi attaisnotu, apsūdzētais tiesai solīja pastāstīt, “kā patiesībā bija”. Sākums bijis 2014. gadā, kad Kaspars Upaciers jeb Ufo uzaicinājis Kaimiņu piedalīties viņa izveidotajā privātajā radio stacijā "Boom FM". Tālāk savā liecībā Kaimiņš pakavējās pie SIA "Suņu būda" un SIA "Al De Media" attiecībām, noliedzot jelkādu saistību ar grāmatvedības dokumentiem. Tāpat apsūdzētais pievērsās Linarda Kāļa, Agneses Gabužes, Edgara Pogožeļska un citiem saviem darba un partijas "KPV LV" biedriem, kuru, viņaprāt, melīgo liecību dēļ vēlāk ticis apsūdzēts un notiesāts.

Apsūdzētais liecināja, ka “skriešana uz KNAB un kļauzu rakstīšana”* bijusi politiski motivēta izrēķināšanās ar viņu pēc "KPV LV" kongresa 2017. gadā, kad Kaimiņa un četru partijas valdes locekļu, kuri palika mazākumā, ceļi šķīrās. Savu lomu nospēlējušas arī iesniegumu rakstītāju personīgās īpašības, atzina Kaimiņš. Galvenais šīs izrēķināšanās organizators, pēc Artusa teiktā, bijis viņa agrākais draugs un sabiedrotais, vēlākais “pelēkais kardināls” Kaspars Upaciers, kura sekojošā karjera "Latvijas gāzē" “nevar neraisīt jautājumus”.

Atjaunojusies saskarsme ar dēlu

Lai gūtu labāku priekšstatu par apsūdzētā personību, tiesa arī uzdeva jautājumu, vai viņš vēlētos sniegt kādu informāciju par savu privāto dzīvi – nodarbošanos, ģimenes, veselības stāvokli –, kas raisīja Kaimiņa pretestību: “Es atrodos attālināti no sava aizstāvja... Šo procesuālo darbību es īsti nesaprotu. Man tagad ir žurnāla "Kas Jauns" klātbūtnē jāstāsta par savu ģimenes stāvokli?! Ziniet, sajūta ir tāda, ka es atrodos pie mikrofona pie Brīvības pieminekļa, kur es tagad stāstīšu par savu privāto dzīvi – kādi man ir ienākumi, kur es strādāju, kā es pelnu naudu, ko es ēdu, kas ir mana ģimene...” Beigu beigās apsūdzētais piekrita “minēt tikai tik daudz”, ka “ir atjaunojusies ļoti lieliska, pilnvērtīga saskarsme ar trīsgadīgo dēlu, ar kuru pavadu ļoti daudz laika kopā un kurš dzīvo arī pie manis”. “Tas arī viss, ko es gribētu žurnālista klātbūtnē minēt par savu privāto dzīvi,” viņš pauda.

Savas uzstāšanās noslēgumā Artuss Kaimiņš norādīja: “Šī krimināllieta ir lielisks piemērs tam, ka var šķietami tiesiskā ceļā iznīcināt valsti – ja ne visu politisko konkurenci, tad tās nozīmīgu daļu.”

"Kas Jauns" savulaik vēstīja, ka Kaimiņa lietu iepriekš izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas viņu aizturēja 2018. gada jūnijā saistībā ar kriminālprocesu par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu, kā arī par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Vēlāk KNAB šo kriminālprocesu izbeidza. Kaimiņš bijis 12. un 13. Saeimas deputāts, partijas "KPV LV" biedrs un viens no līderiem, vēlāk kļuva bezpartejisks, uz 14. Saeimu vairs nekandidēja.

* Mikrouzņēmuma "Al De Media" (kā tiesai skaidroja Kaimiņš, nosaukums patiesībā esot "Alkohol Delirium Media") īpašnieks Linards Kālis LTV raidījumam "De facto" apgalvoja, ka deputāta uzdevumā fiktīvi nodarbinājis vairākus cilvēkus, par ko arī bija informējis KNAB; iesniegumu KNAB bija rakstījis arī Neo jeb Ilmārs Poikāns, viens no partijas "KPV LV" dibinātājiem.