foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Baņķieris Arkādijs Suharenko iziet sabiedrībā ar meitu, kurai pirms 10 gadiem Rīgas centrā sarīkoja grandiozas kāzas
Viens no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem baņķieris Arkādijs Suharenko ar vidējo meitu Elīnu.
Slavenības
2024. gada 12. aprīlis, 05:50

Baņķieris Arkādijs Suharenko iziet sabiedrībā ar meitu, kurai pirms 10 gadiem Rīgas centrā sarīkoja grandiozas kāzas

Santa Sergejeva, Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirms desmit gadiem vasarā Vērmanes dārzā risinājās patiešām grandiozs notikums – viens no lielākajiem "Rietumu bankas" akcionāriem, Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko pie vīra izdeva savu meitu Elīnu. Nu daiļā jauniete izaugusi par elegantu dāmu, strādā tēta bankā un viņam blakus lepni iziet sabiedrībā.

Vērmanes dārzā 2014. gada 22. augustā īpaši uzslietā lapenē pēc ebreju tradīcijām ar savu iecerēto Vladimiru laulājās miljonāra Arkādija Suharenko un viņa sievas Olgas meita Elīna.

Baņķieris Suharenko meitai sarīko kāzas Vērmaņparkā

22. augusta pēcpusdienā Vērmanes dārzā īpaši uzslietā lapenē pēc ebreju tradīcijām laulājās miljonāra, „Rietumu bankas” līdzīpašnieka un Latvijas ebreju draudžu ...

gallery icon

Tik iespaidīgas privātas svinības pašā Rīgas centrā līdz šim nebija piedzīvotas. Vairāk nekā 100 kāzu viesu vidū bija daudzi turīgi ļaudis gan no Latvijas, gan kaimiņvalstīm. Aptuveni 30 minūtes ilgā ceremonija norisinājās, ievērojot ebreju tradīcijas. Kad jaunlaulātie bija snieguši viens otram skūpstus, visi devās uz nu jau mūžībā aizsauktā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa sarūpēto mielastu kāzu svinību teltī. Tur ar bagātīgu koncertprogrammu visus priecēja populāri mūzikas izpildītāji – Linda Leen, Intars Busulis un citi. Vakariņu laikā izskanēja neskaitāmi apsveikumi un tosti par godu jaunlaulātajiem. Kāzu vakara kulminācija bija grupas "Prāta vētra" koncerts un krāšņā uguņošana, kas stundu pirms pusnakts spožās vērpetēs izšāvās pāri Vērmaņparka lapotnes galotnēm.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", kopš tā laika pagājuši jau desmit gadi, bet Elīna joprojām ir Latvijā. Ģimenes bankā viņa sāka strādāt jau 2010. gadā un pakāpeniski kāpusi pa karjeras kāpnēm. Tad bija pauze, jo pasaulē nāca Elīnas meitas, bet pirms diviem gadiem viņa darbā atgriezās pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma. Ja iepriekš Elīna vadīja bankā departamentu, kas atbild par sadarbību ar finanšu institūcijām, nodarbojās ar "Rietumu bankas" un ārvalstu banku kooperāciju, vēl pirms tam strādāja bankas VIP menedžmentā, tagad viņa ir SEO padomniece. Vaicāta, kā ir sastrādāties ar tēti baņķieri, Elīna teic, ka viegli, jo tas tomēr ir ģimenes bizness: “Jāteic, mans ceļš līdz bankai nebija grūts, bet drīzāk loģisks. Izglītību esmu ieguvusi tepat Latvijā. Reizēm jau ir kaut kādas grūtības darba jautājumos, bet tas ir okay un nav saistīts ar tēti.”

Savukārt Arkādijs Suharenko, kas ir triju bērnu tēvs, piebilst, ka bankā jau vairākus gadus ir sastrādājies gan ar dēlu, gan arī vidējo atvasi Elīnu: “Ar meitu ir pavisam viegli. Viņai ir tik jauks raksturs, ka man nav problēmu arī mazliet stiprāku vārdu pateikt. Varu viņai izteikt gan kritiku un norādījumus, gan arī uzslavas, jo viņa to visu pareizi uztver.” Turpretī Elīna, atspēkojot tēva teikto, teic, ka viņš nemaz tik bieži viņu nekritizē: “Tētis ir zelta cilvēks! Viņš tomēr ir bankas akcionārs un nav mans tiešais priekšnieks, man jāpakļaujas bankas vadībai.”

Suharenko dēls un jaunākā meita izglītību ieguvuši Anglijā. Dēls ilgu laiku dzīvoja Latvijā un strādāja Rietumu bankā, bet pagājušā gada vasarā nolēma “paeksperimentēt” un aizbrauca uz Portugāli ar savu ģimeni un trim bērniem. Savukārt Suharenko jaunākā meita turpina studijas. “Starp jaunāko un vecāko mūsu ģimenes bērnu ir 20 gadu starpība. Jaunākā meita vēl ir studente, viņai ir 21 gads. Esmu pateicīgs sievai, ka viņa saņēmās un 43 gadu vecumā laida pasaulē mūsu trešo bērnu. Tā vispār bija sievas ideja, ka mums vajag trešo bērnu, bet esmu pateicīgs par to Dievam,” tā Suharenko, kas ar savu vidējo meitu nesen apmeklēja "Meistara un Margaritas" pirmizrādi Dailes teātrī, kam "Rietumu banka" ir kļuvusi par patronu – pērn oktobrī tika noslēgts sadarbības līgums, kas paredz, ka ik gadu ar bankas finansējumu teātra vērienīgāko jauniestudējumu budžets tiks papildināts par 100 000 eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viens no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem baņķieris Arkādijs Suharenko ar vidējo meitu Elīnu.

“Senāk ar tēti biežāk apmeklējām saviesīgus pasākumus, bet, tā kā esmu kļuvusi par divu meitu māmiņu, nu mums sanāk retāk kaut kur kopā iziet. Vispār jau mums ir ļoti liela saimniecība – vecmāmiņas un vectētiņi, auklīte un mans vīrs, kas pieskata bērnus, tāpēc es varu gan iziet sabiedrībā, gan arī strādāt bankā, būtu grēks par kaut ko sūdzēties. Paldies arī maniem vecākiem, kas daudzus gadus ir strādājuši, lai mums, bērniem, radītu tādas iespējas,” sarunā ar "Kas Jauns" atklāj 36 gadus vecā Elīna.

Kas pieder Suharenko?

"Rietumu bankas" padomes priekšsēdētāja Leonida Esterkina vietnieks Arkādijs Suharenko jau gadiem ir Latvijas bagātāko cilvēku topā. Pēc "Lursoft" datiem, viņš ir patiesā labuma guvējs piecos uzņēmumos – SIA "IM Assets", SIA "L-36", fondā "Motek", SIA "Suharenko Family Investments" un Rīgas ebreju kopienas izglītības atbalsta fondā "MILEV EL LEV". Bankas akcijas (17,34 %) viņam pieder caur dalību SIA "Suharenko Family Investments", un Suharenko turība tiek lēsta aptuveni 80 miljonu eiro apmērā. 2022. gadā, piemēram, Arkādijam pilnībā piederošā "Suharenko Family Investments" uzrādījusi gandrīz četru miljonu eiro lielu peļņu. Ilgus gadus Suharenko bijis Latvijas Ebreju kopienas vadītājs, ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.