foto: Publicitātes
Latviešu slavenības Indijā viesojas pasaulē lielākajā veļas mazgātavā
Latvieši aplūko pasaulē lielāko veļas mazgātuvi.
TV
2024. gada 29. marts, 10:42

Latviešu slavenības Indijā viesojas pasaulē lielākajā veļas mazgātavā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Četras latviešu slavenības – uzņēmēja un aktrise Agnese Zeltiņa, multimākslinieks Kašers, TV seja Katrīne Vasiļevska un mūziķis Mārcis Auziņš – turpina ceļojumu pa kolorīto Indiju!

Valsts lielākajā pilsētā Mumbajā šovā "Četri uz koferiem" vadības grožus pār četrotnes plāniem un budžetu pārņem Mārcis Auziņš. Kādreiz šo pilsētu dēvēja par Bombeju, tāpēc bieži vien šis nosaukums tiek lietots vēl šobaltdien. Pašā pilsētā ir 13 miljoni iedzīvotāju, taču tās apkārtnē sevi par mumbajiešiem sauc apmēram 23 miljoni cilvēku.

Dodoties uz viesnīcu, kādā ceļa posmā satiksme kļūst pavisam lēna. Izrādās, tur notiek kāzu gājiens, kuru slavenības arī dodas apskatīt. Šāda veida procesijas notiek pirms kāzām, kurās piedalās visi līgavaiņa radi un draugi, – viņi dodas uz kāzu norises vietu. Kāzas Indijā ir viens no lielākajiem un dārgākajiem notikumiem cilvēka mūžā. Vidusmēra indietim šis notikums izmaksā ap desmit tūkstošiem eiro. Tādas kāzas, kuru gājienu vēroja latviešu ceļotāji, izmaksā pat vairākus desmitus tūkstošus eiro.

foto: Publicitātes
Kāzu gājiens.

Nākamo dienu grupas vadītājs nolēmis sākt ar kādu ļoti tradicionālu indiešu nodarbi, uz kuru dodas ar tuktukiem. Interesanti, ka atšķirībā no Deli Mumbajā tiek ieslēgts skaitītājs, kas arī norāda, cik daudz būs jāmaksā. Turklāt cenas vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem neatšķiras! Drīz vien ceļotāji ierodas uz Mārča pirmo ieplānoto aktivitāti – jogas nodarbību. Tajā slavenības tiek aicinātas ne tikai staipīties, bet arī izdvest dažādas skaņas un izkārt mēli. Atminoties piedzīvoto nodarbībā, Kašers ar smaidu atklāj: “Drausmas, tas bija tā kā spiest uz poda kaut ko! Es sajutos patiesi neveikli tajā mirklī.”

foto: Publicitātes
Jogas nodarbībā.

Izaicinājumiem pilns izvēršas arī otrās dienas rīts – lai arī Mārcis ir sarunājis busiņu, kas četrotni vedīs tālāk, atbrauc divas pavisam nelielas automašīnas, kurās acīmredzami nav iespējams ievietot visus koferus. Tas mūziķi pamatīgi sadusmo, kas grupas vadītājam liek skaidroties ar pakalpojuma nodrošinātāju. “Tas, kas šeit visvairāk sit korķus ārā, ir, ka pat, ja esi simtprocentīgi visu sarunājis, nenozīmē, ka tā tiešām notiks. Noteiktības nav nekādas!” pikts ir Mārcis Auziņš. Beigu beigās šoferi uzliek koferus uz mašīnas jumta, un tikai pēc tam, kad slavenības izsaka bažas, ka tos vajadzētu nostiprināt, šoferi to negribīgi arī izdara. Izrādās, ka grupas vadītājs kopā ar transfēra pakalpojumiem rezervējis arī gidu, kurš ar savu klātbūtni grupu nepagodina, tāpēc mūziķis nolemj, ka pieprasīs pusi iemaksātās naudas atpakaļ, bet vai viņam tas izdosies?

Pēc laika grupai tiek piedāvāts pārsēsties lielākā, ērtā auto – tādā, kāds bijis sākotnēji solīts. Pēc mantu pārkraušanas un pārsēšanās izrādās, ka “ērtajā” mašīnā Kašeram nākas sēdēt blakus koferiem... bagāžniekā. “Te ir bezdeļu smaka! Krēsli reāli smird, viņi ir ar kaut ko piesūcināti,” savās sajūtās dalās Kašers.

foto: Publicitātes
Latvieši Indijā.

Pēc neilga brauciena četrotne ierodas unikālā vietā – pasaulē lielākajā veļas mazgātavā zem klajas debess, kura Mumbajā darbojas jau kopš 1890. gada. Šeit graustu rajonos dzīvojošie cilvēki mazgā veļu Mumbajas viesnīcām un slimnīcām, kā arī privātiem klientiem. Ja nodosiet šeit savas drēbes, izmazgātas un izžāvētas tās saņemsiet jau nākamajā dienā. Maksā šis pakalpojums atkarībā no drēbju daudzuma, taču kādus piecus kilogramus veļas varēs izmazgāt par nepilnu eiro. Ik dienu šeit tiek izmazgāti apmēram 100 000 apģērba gabalu! Darba apstākļi veļas mazgātavā ir patiesi briesmīgi, darbinieki tajā strādā pat 18–20 stundas dienā, nodarbināti tiek ap 7000 cilvēku. Samaksa par darbu ir divi līdz pieci dolāri dienā. Lielākā daļa cilvēku, kas tur strādā, turpat arī dzīvo, turklāt tas notiek jau vairākās paaudzēs.

foto: Publicitātes
Mumbajas kontrasti.

Dienas izskaņā grupa dodas apskatīt, kā izskatās pasaulē dārgākā privātmāja – debesskrāpis, kas maksā sešus miljardus eiro. Tajā dzīvo 11. bagātākais cilvēks pasaulē. Neraugoties uz to, ka tajā mitinās tikai seši cilvēki, to apkalpo 600 darbinieku! Tāpat slavenības apciemo arī kādu graustu rajonu. Dažos avotos teikts, ka tajos dzīvo apmēram puse Mumbajas iedzīvotāju – ap 10 miljoniem cilvēku.

Izdzīvo Indijas kontrastus kopā ar slavenībām jau šo sestdien pulksten 20.30 piedzīvojumu un ceļojumu šovā "Četri uz koferiem" kanālā "360TV".