Slavenības
2024. gada 22. marts, 10:53

Kad veikalu plauktos nokļūs leģendārās GTA sērijas jaunākā spēle, kuru gaida vairāk nekā 10 gadus? Ilgi vairs nav jāgaida!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Jaunā "Grand Theft Auto" sērijas spēle GTA VI kļūs pieejama 2025. gada pirmajos mēnešos, visticamāk, janvārī vai februārī, vēsta "Metro".

Datorspēļu izdevēja “Rockstar Games” pagājušā gada 6. decembrī oficiāli publicēja kulta sērijas “Grand Theft Auto” jaunākās spēles GTA VI pirmo treileri, taču kopš tā laika nekādu jaunāko informāciju nav sniegusi, radot augsni visdažādākajām baumām gan par nākamā treilera, gan par pašas spēles izdošanas laiku.

Runājot par treileri, izskan versijas, ka tas varētu parādīties aprīlī vai maijā, taču par pašu spēli baumas ir konkrētākas. Informēta persona ar segvārdu "JarlOfRivia" norādījusi, ka tā varētu veikalu plauktos parādīties janvārī vai februārī, bet persona ar segvārdu "Nuro'' par norāda konkrētu datumu — 18. februāri. Kaut gan viņš nesniedza nekādu informāciju par nākamā treilera parādīšanās laiku, viņš bija precīzi paredzējis pirmā treilera publiskošanas laiku.

Par to, cik ļoti spēle ir gaidīta, liecina fakts, ka oficiālais treileris dažu stundu laikā pēc publicēšanas izpelnījās 32 miljonus skatījumu, bet 24 stundas pēc treilera publicēšanas — skaits sasniedza 94 miljonus, kļūstot par "YouTube" visu laiku skatītāko video debiju, kas nav mūzikas ieraksts.

Diemžēl ļaundari medus mucā atkal pielēja pamatīgu darvas karoti. Sākotnēji treileri plānoja publicēt 5. decembrī plkst. 16 pēc Latvijas laika, taču naktī uz 5. decembri tas sliktā kvalitātē tika nopludināts internetā, liekot “Rockstar” pasteigties ar oficiālo publikāciju. “Tas ir pilnīgs mēsls. Es biju cerējis pirmo reizi noskatīties treileri ar kolēģiem. Man šķiet, ka esam pelnījuši šo momentu. Es lepojos ar to, ko darām,” šādi pirātiskās versijas parādīšanos komentēja studijas vecākais animators Havjers Altmans.

““Grand Theft Auto VI” turpina mūsu centienus paplašināt iespējamā robežas aizraujoša sižeta spēlēs ar atvērtu pasauli,” par studijas jauno veikumu izteicies Sems Hauzers.

Par spīti hakeru pūlēm, ļaužu iespaidu par jauno spēli pilnībā sabojāt neizdevās, un tā izpelnījās sajūsmas pilnas atsauksmes.

Jāņem vērā, ka "Rockstar" bieži mēdz atlikt savu spēļu izlaišanu, lai tās pilnveidotu. Tādēļ pat tādā gadījumā, ja minētais februāra datums ir pareizs šobrīd, nav nekādas garantijas, ka to paziņos oficiāli.

"Metro" gan norāda, ka labās ziņas ir tās, ka neviens avots pašlaik neprognozē spēles iznākšanu 2025. gada otrajā pusē, kaut gan "Red Dead Redeption 2" iznāca oktobrī, bet GTA V — septembrī.

Parasti studija jaunās spēles vispirms padara pieejamas konsoļu versijā, un pēc dažiem gadiem (ja vispār) — “Windows” lietotājiem. Arī šoreiz to vispirms varēs baudīt “PlayStation 5” un “Xbox Series X/S” lietotāji. Salīdzinājumam, iepriekšējā spēle GTA V konsoļu versijā parādījās 2013. gadā, bet personālajiem datoriem to piemēroja 2015. gadā.

Studija palikusi uzticīga tradīcijai, kopš pirmās spēles saglabājot galvenās darbības vietas stilizētajā Ņujorkā (Libertisitija), Maiami (Vaissitija) un Losandželosā (Lossantosa), tā kā iepriekšējās divās spēlēs darbība noritēja Libertisitijā un Lossantosā, pienākusi kārta atgriezties Vaissitijā, kuras atmosfēru GTA mīļotāji pēdējo reizi baudīja 2002. gada “GTA Vice City” un tai sekojošajai 2006. gada “Vice City Stories”, kas pieejama tikai “PlayStation Portable” un “PlayStation 2”.

Tomēr šoreiz ir arī revolucionārs jaunums, kas salīdzināms ar 2004. gada “GTA San Andreas”, kad pirmo reizi sērijā par galveno varoni kļuva melnādainais bandīts — tagad pienākusi kārta pirmajai sievietei. Variācijā par tēmu “Bonnija un Klaids” šoreiz galvenā varone būs no cietuma iznākusī Lūsija, kas plosīsies kopā ar savu partneri Džeisonu, un tāpat kā GTA V spēlē, arī šoreiz spēlētājs varēs pārslēgties starp galvenajiem varoņiem.

Iepriekšējā sērijas spēle GTA V jau pārdota 195 miljonos eksemplāru.

2022. gada 28. novembrī videospēļu sērija “Grand Theft Auto” svinēja 25 gadu jubileju.

Pēc divarpus gadu pūlēm 1997. gada 28. novembrī dienas gaismu ieraudzīja nelielas Skotijas studijas “DMA Design” izstrādātā sērijas pirmā spēle GTA. Mūsdienu spēlētājiem neierastais divdimensiju skats netraucēja baudīt atvērto pasauli, kurā varēja īstenot visādas kriminālas fantāzijas, pildīt misijas vai vienkārši izpētīt pilsētas.

Pirmās divas sērijas spēles bija divdimensiju, bet kopš 2001. gadā izdotās GTA III darbība notiek trīsdimensiju pasaulē. “DMA Design” pārtapa par “Rockstar North”, kuras paspārnē tapušas ļoti populārās “GTA Vice City” (2002. g.), “GTA San Andreas” (2004. g.), GTA IV (2008. g.), GTA V (2013. g.) un vairāki papildinājumi, tostarp "GTA Liberty City Stories" (2005. g.), "GTA Vice City Stories" (2006. g.), "GTA IV: The Lost and Damned" un "GTA IV: The Ballad of Gay Tony" (abas 2009. g.). GTA sērijas spēlēm ir raksturīgi, ka vairāki spēļu galvenie un ne tik galvenie varoņi var būt pārceļot uz citām spēlēm un pat piedzīvot ne visai patīkamas beigas.

Spēļu popularitāti veicināja daudzveidīgās mūzikas un melnā humora pārpilnās sarunu šovu radiostacijas, kā arī slavenu Holivudas aktieru un mūziķu piesaiste lomu ierunāšanā. Piemēram, GTA III savas balsis aizlienēja Frenks Vinsents (“The Sopranos”), Kails Maklahlins (“Twin Peaks”), Džo Pantoliano (“Memento”), “Vice City” galveno varoni ierunāja 2022. gadā aizsaulē aizgājušais Rejs Liota (“Goodfellas”), bet galveno antivaroni — pērn traģiski mirušais Toms Saizmors, un savu artavu deva leģendas Deniss Hoppers un Bērts Reinoldss, bet “San Andreas” galveno ļauno varoni ierunāja Semjuels L. Džeksons (“Pulp Fiction”), bet viņa padoto — Holivudas superzvaigznes Šona Penna nelaiķa brālis Kriss.

Ar 420 miljoniem pārdoto eksemplāru GTA ir piektā populārākā videospēļu franšīze, atpaliekot vien no “Mario” (872,9 mlj.), “Tetris” (495 mlj.), “Pokemon” (480 mlj.) un “Call of Duty” (425 mlj.). Pagaidām pēdējā GTA sērijas spēle GTA V nodrošinājusi lauvas tiesu — pārdoti 195 mlj. eksemplāru. Savukārt individuālo spēļu konkurencē GTA V atpaliek tikai no "Minecraft" 238 miljoniem eksemplāru. Maz šaubu, ka tik ilgi gaidītais GTA VI pārspēs visus rekordus.

Jāpiebilst, ka 2020. gadā “Rockstar” komandu atstāja galvenais scenārists Dens Hauzers, kurš spēlēja galveno lomu ne tikai gandrīz visas GTA sērijas, bet arī “Red Dead Redemption”, “Manhunt” sēriju, kā arī, piemēram, “Bully” un “Max Payne 3” spēļu tapšanā.

2022. gada gada februārī “Rockstar” apstiprināja, ka notiek aktīvs darbs pie jaunā GTA VI, bet septembrī hakeri internetā nopludināja dažādus spēles tapšanas procesa videomateriālus, kopumā 90 videoklipus ar spēles procesu 50 minūšu garumā. Izmeklēšanas ietvaros 22. septembrī britu policija arestēja 17 gadus vecu jaunieti, kuru tur aizdomās kā vienu no hakeru grupas Lapsus$ vadītājiem. Tiek uzskatīts, ka šī grupa jau nopelnījusi vairāk nekā 10 miljonus mārciņu, nozogot dažādu kompāniju datus. GTA VI izstrādes datu nopludināšana tiek uzskatīta par vienu no visu laiku lielākajām videospēļu datu noplūdēm.