Nacionālā teātra zieds ierodas uz koncertuzveduma “Atgriežamies Latgolā” pēcizrādes ballīti

Nacionālā teātrī radusies iespēja aizceļot uz Latgali, jo pirmizrādi piedzīvojis režisora Valda Lūriņa koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā”. Komponists Valdis Zilveris, dziesmu ...

gallery icon
Slavenības
2024. gada 5. marts, 06:34

FOTO: teātra leģendu Uldi Dumpi ar sajūsmu sagaida bijušajā darbavietā

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Uz režisora Valža Lūriņa iestudējuma "Atgriežamies Latgolā" Rīgas pirmizrādi Latvijas Nacionālā teātra leģenda Uldis Dumpis (80) bija aicināts kā goda viesis. Notikumu aktieris nudien atzīmēja godam!

Jau teju pieci gadi aizritējuši, kopš Uldis Dumpis atvadījās no aktīvās skatuves darbības un darbavietas Latvijas Nacionālajā teātrī.

Ulda Dumpja jubileja Nacionālajā teātrī

3. oktobrī uz Latvijas Nacionālā teātra lielās skatuves pulcējās teātra kolektīvs un viesi, lai godinātu Uldi Dumpi 80. jubilejā.

gallery icon

Kā tolaik žurnālam "Kas Jauns" atklāja aktieris, šis lēmums galvenokārt pieņemts veselības dēļ. Proti, viņam bija krasi pasliktinājusies redze; pat tik ļoti, ka vairs nespēja saskatīt cilvēku sejas, tikai apveidus. Līdz ar to jaunu lomu apgūšana prasītu pārāk lielu piepūli un radītu nevajadzīgu stresu.

Nu ciemiņa statusā uz bijušo darbavietu Uldis Dumpis kundzes Dainas Dumpes pavadībā atgriezās, lai noskatītos izrādes Latgola šodienas versiju "Atgriežamies Latgolā", kur kopā ar aktieriem muzicē arī grupa "Baltie lāči".

Režisora Valda Lūriņa vadībā tapušais humorīgais un dziesmotais iestudējums savulaik Latvijas Nacionālajā teātrī nodzīvoja garu mūžu. Repertuārā tas bija vairākus gadus, un publika biļetes uz šo uzvedumu burtiski izķēra. “150 reižu mēs šo izrādi spēlējām! Un es no tām nospēlēju 149. Vienu spēlēja Imants Slišāns. Bet tāpat es tai reizē biju kulisēs, viņam palīdzēju!” pastāsta Dumpis.

Uz jautājumu, kā tagad, kad vairs nav aktīvajā darba dzīvē, paiet viņa ikdiena, Uldis saka: “Ziemā esam Rīgas dzīvoklī, bet, tāpat kā laukos, arī te ir, ko darīt. Neko speciālu neorganizēju un neplānoju, taču dienas nešķiet garas un vienmuļas. Ejam ar Dainu pastaigāt, pasēžu pie kompīša. Ar lupas palīdzību es pat vēl kaut ko redzu. Man ir tāda dīka pensionāra dzīve, bet jūtos ar visu apmierināts un labā omā. Un šis vakars, šī iziešana mani ļoti iepriecina!”

Aktieris "Atgriežamies Latgolā" baudīja vienā no balkona ložām, kur abiem ar kundzi Dainu organizatori bija iedalījuši sēdvietas. Apkārtesošie ļaudis gan nobrīnījās, kā tad tā, ka Uldis Dumpis – Nacionālā teātra visu laiku viena no publikas mīlētākajām zvaigznēm – nosēdināts nevis kādā no priekšējām vietām zālē, bet gan balkonā, un arī ne priekšā, pie apmales, bet gan attālāk, turklāt daļēji skatu uz skatuvi viņa sēdvietai aizsedza kolonna.

Pēc starpbrīža cilvēki, kas sēdēja tajā pašā ložā, tikai priekšējā rindā, pat Uldi Dumpi sadūšojās uzrunāt un piedāvāja mainīties vietām, lai teātra leģendai uz skatuves notiekošais būtu priekšā kā uz paplātes, nevis gar kolonnu skatāms. Priecīgi pateikdamies par cieņpilno un sirsnīgo žestu, Dumpju pāris no šī piedāvājuma gan atteicās, paliekot sēdēt turpat, kur pirmajā cēlienā.

“Brīžiem pat gribējās līdzi dziedāt. Visas tās dziesmas ir pazīstamas. Nu ļoti patīkama atgriešanās teātrī!

Man vienīgi tā redzēšanas lieta traucē... Es te kā radioteātrī – skatuvi neredzu vispār, varu tikai iztēloties, kas uz tās notiek.

Bet tāpat, protams, nekāda vaina. Nebūšu tas, kurš raudās, ka neredzu. Ar šo situāciju gadu gaitā esmu jau apradis. Tas jau nenotika vienā dienā – žvīkst, un melna bilde, ka neredz vairs nekā. Tas notika lēnām, pakāpeniski. Šobrīd ir tā, ka saskatīt spēju apveidus,” pastāsta aktieris, priecīgi turpinot: “Man jau te, teātrī, visi ilggadēji kolēģi, visus zinu. Visus pēc balsīm dzirdu un pazīstu. Gandrīz visu koncerta laiku pavadīju smaidot. Bija patīkami just, ka arī publikai patīk. Un tas, ka izrādē tagad muzicē grupa "Baltie lāči", ir vienkārši brīnišķīgi!”

Ar "Baltajiem lāčiem" un kādreizējiem teātra kolēģiem Uldis Dumpis pēc izrādes pat apmeklēja Nacionālā teātra Balto zāli, kur radošais kolektīvs sapulcējās uz ballīti latgaliešu stilā – ar bagātīgu, gardu mielastu, apdziedāšanos un šmakovkas graķīšiem.

Te nu Uldis Dumpis tika pie tādas uzmanības un mīlestības devas no bijušajiem skatuves biedriem, ka patīkamās emocijas sirdi sildīs vēl krietnu laiku: aktieri cits pēc cita Dumpja kungu ieskāva ciešos apkampienos un mīļodami un bučodami pauda prieku par atkalsatikšanos.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

FOTO

Atgriežamies Latgolā zvaigznes Indra Burkovska, Mārcis Maņjakovs un Uldis Dumpis aktieru ballītē latgaliešu tradīcijās.

Mārcis Maņjakovs ar ciešu apskāvienu sveicināja Uldi Dumpi.

Kasē saņēmuši atstātos ielūgumus, Uldis un Daina Dumpji priecīgi devās noskatīties un nosvinēt Atgriežamies Latgolā Rīgas pirmizrādi.

Koncertuzvedumu teātra leģenda ar kundzi baudīja ložā. Tiesa, Uldis – tikai klausoties un priecājoties par jauko gaisotni.

Aprunājoties ar ilggadējo kolēģi aktieri Voldemāru Šoriņu.

Mīļa satikšanās ar aktrisi Daci Bonāti.

Daina un Uldis Dumpji kopā ar režisoru Valdi Lūriņu un viņa kundzi Ritu Lūriņu.

“Tu taču esi viens no Baltajiem lāčiem, saskatu, ka tev plecā instruments! Jūs esat lieli malači!” priecājās Uldis Dumpis.

Kopā ar kundzi un kādreizējiem kolēģiem Uldis Dumpis mielojās ar labumiem no latgaliešu gaumē saklātā svētku galda.

Protams, tika paceltas arī šmakovkas glāzītes.

Par skanīgo vakaru Uldis pateicās grupas Baltie lāči solistam Andrim Baltacim.

Mūziķis omulīgi piesēda pie Dumpju pāra galdiņa.