Latviju Eirovīzijā pārstāvēs Dons

Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā, Latviju pārstāvēs Dons, kas sestdienas vakarā uzvarēja Latvijas Televīzijas rīkotajā konkursā "Supernova 2024". Dons ...

gallery icon
Mūzika
2024. gada 13. februāris, 06:11

Duets "Vēstulēs" - kas ir jaunieši, kuri visus pārsteidza "Supernovā"?

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Kad aizvadītās nedēļas nogalē tika noskaidrots mūsu pārstāvis dalībai Eirovīzijā, tad brīdī, kad uz "Supernovas" fināla strīpas palika divi dalībnieki - Dons un duets "Vēstulēs" - , skatītājus visā Latvijā ķēra viena vienīga doma - kas ir šie jaunieši?!

foto: Publicitātes
Duetā apvienojušies klasesbiedri Braiens Martinsons un Marta Krampe, kuru ikdiena aizrit Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klasē.

Lai arī par Dona triumfu "Supernovā" nevienam pirms tam īsti šaubu nebija, mirklis pirms uzvarētāja paziņošanas, šķiet, lika manāmi satrūkties ne tikai skatītājiem, bet arī Braienam Martinsonam un Martai Krampei jeb duetam "Vēstulēs". Bet ja nu?!

Ja nu Dona uzvara visiem šķita tik pašsaprotama, ka aizmirsa par to, ka arī jāzvana un jāsūta sms? Ja nu, balsojuma sākumā redzot, ka Dons ieguvis varenu pārsvaru, sasparojās citu dalībnieku atbalstītāji (un jauniešu auditorijas vidū, pēc aktivitātēm interneta vidē spriežot, "Supernovai" ir gana liela piekrišana)? Lai vai kā, Braiens un Marta ap pusnakti pirms svētdienas kļuva par aprunātāko pāri Latvijā un īstenajiem konkursa uzvarētājiem, ja runa ir par tik vajadzīgo atpazīstamību ienākšanai Latvijas mūzikas tirgū un spožāko "Supernovas" debiju. Kāds tad bijis viņu ceļš, to pētījis žurnāls "Kas Jauns".

Sadziedājušies skolā

Duets "Vēstulēs" oficiāli tiek pieteikts kā “divu vidusskolas vecuma draugu Braiena Martinsona un Martas Krampes kopīga satikšanās mūzikā”. Šobrīd Braiens un Marta mācās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klasē. Sadarbība sākusies, pirmoreiz divatā uzstājoties Skolotāju dienai veltītā pasākumā. Pēc tā klasesbiedri sapratuši, ka abiem labi saskan, un turpinājuši kopā muzicēt.

Abi jau kopš bērnības aizraujas ar mūziku, spēlējot mūzikas instrumentus un dziedot koros. “Esam bijuši mūzikā tik ilgi, cik vien sevi atceramies. Kopš trīs gadu vecuma dziedu ansambļos, koros un pirms četriem gadiem pabeidzu mūzikas skolu. Koncerti, ko es organizēju savai ģimenei katru vakaru, lika viņiem pamanīt aizraušanos ar šo mākslas veidu,” intervijā portālam escbubble.com stāsta Marta. Arī Braiens turpat atklāj, ka vienmēr dziedājis sava prieka pēc, arī klavierspēli sācis mācīties deviņu gadu vecumā, jo tā pašam patikusi.

Marta pastāstījusi, ka ir Eirovīzijas fane jau kopš mazām dienām un konkursu skatījusies regulāri, pat rīkojot skatīšanās ballītes ar prezentācijām savējiem. Visvairāk viņai patikusi Salvadora Sobrāla dziesma "Amar Pelos Dois". Paša mākslinieka dēļ meitene pirms pāris gadiem apmeklējusi viņa koncertu Parīzē, bet aizvadītajā vasarā devusies uz Salvadora māsas Luisas Sobrālas koncertu Viļņā. Kā mūziķi, kas visvairāk iedvesmo un apbur, jaunieši pirmajā vietā liek godalgoto dziedātāju un multiinstrumentālistu Džeikobu Koljeru.

Slavena režisora dēls

Neraugoties, ka dueta "Vēstulēs" dalībnieki apmeklē prestižu ģimnāziju, kur mācību slodze varētu būt pamatīga, viņiem atliek laiks gan muzicēšanai, gan vaļaspriekiem. Martai tā ir dejošana un teātris, īpaši – mūzikli: gan tos skatīties, gan iespēju robežās piedalīties. Martas aktivitātes sākušas piesaistīt arī slavenību uzmanību. Piemēram, februāra sākumā viņa savā "Instagram" profilā ievietoja video, kā svin savu dzimšanas dienu, ko izbrīnīta iekomentēja dziedātāja Marta Grigale: “Tā, paga, tu esi Marta, tu dziedi un tev 3. februārī ir dzimšanas diena?” Izrādās, ka Martai Grigalei dzimšanas diena ir 3. februārī, tomēr otra Marta bilda, ka tik liela sakritība viss neesot, jo viņa dzimusi ir 2. februārī.

Savukārt Braienu aizrauj kino māksla. Viņam bijusi pat iespēja apmeklēt un intervēt viesus Eiropas Kino balvas pasniegšanas ceremonijā, ko “ļoti mīlot”. Un kā nu ne – aizraušanās ar kino Braienam varētu būt jau šūpulī ielikta, jo viņa mamma ir producente Linda Krūkle, bet tēvs – pazīstamais režisors Māris Martinsons (tas pats, kurš uzņēmis filmas "Nevajadzīgie ļaudis", "Amaya", "Jaungada taksometrs" un citas, kā arī šobrīd strādā pie vērienīgā darba "Zeme, kas dzied"). “Vari kritizēt un burkšķēt par "Supernovu" (jebšu dziesmām, kas pieteiktas un atlasītas)... līdz brīdim, kad tavs bērns tiek pusfinālā un tas viss pārvēršas par ko citu...” pirms "Supernovas" redzamās sacensības savā feisbuka profilā pauda Linda Krūkle, sakot paldies visiem, kas konkursā palīdzējuši jauniešiem.

Dzied par vientulību

Neilgi pirms "Supernovas" tapušais singls "kur?" ir jauniešu pirmais kopīgais skaņdarbs, bet viņi jau izteikušies, ka domā par savu albumu.

Dueta dalībnieki stāsta: “Dziesma "kur?" vēsta par vientulību – sajūtu, kas kādā brīdī piemeklē ikkatru, – un tās dažādajām izpausmēm. Vientulībā radies izmisums ir no malas grūti nolasāma sajūta, kas iekšēji neliek mieru. Gribas ar kādu dalīties savās pārdomās, pretī saņemot patiesas rūpes. Dziesmas laikā mēs saprotam, ka klausāmies viens otrā, un to novēlam arī klausītājiem,” par dziesmas, kas "Supernovā" ieguva otro vietu, vēstījumu teic jaunieši.

Par to, kā radusies dziesma, mūzikas un daļēji vārdu autors Braiens intervijā "Radio Pieci.lv" teic: “Uzmaucu kaut ko telefonā, uz klavierēm, Marta atnāca palīgā, piefiksējām vārdus, un tā radās dziesma.”

To, kāds ir bijis "Supernovas" šī gada uzvarētāja Dona ceļš - no realitātes šova celles līdz Eirovīzijai -, lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā, kurā netrūkst arī citu interesantu ziņu.