foto: Publicitātes foto
Seriāla "Nemīlētie" zvaigzne Klāvs Kristaps Košins lūdz piedošanu
Plašāka sabiedrība Klāvu Kristapu Košinu iepazina kā Kūperu seriālā "Nemīlētie".
Slavenības
2024. gada 7. janvāris, 06:59

Seriāla "Nemīlētie" zvaigzne Klāvs Kristaps Košins lūdz piedošanu

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra aktieris Klāvs Kristaps Košins (26) lūdz piedošanu saviem vienaudžiem, kuru dzīves ietekmējis ar bravūru un apreibinošu vielu tirgošanu.

Kamēr aktiera Klāva Kristapa Košina atveidotais Kūpers populārajā seriālā "Nemīlētie" iet uz visu banku, lai kļūtu par starpnieku miljonu vērtā smago narkotiku darījumā, viņš pats sabiedrisko mediju projektā "Dzīvei nav melnraksta" nācis klajā ar nožēlu par to, ka savulaik tirgojis marihuānu, un piedošanas lūgšanu kādam puisim un viņa mammai.

Skarbā marihuānas mācība

Žurnāls "Kas Jauns" raksta - to, ka pirms gadiem pieciem bijis saistīts ar zāles pīpēšanu un izplatīšanu, aktieris nav slēpis. Gluži otrādi – par savu rūgto narkotiku tirgošanas pieredzi viņš 2021. gadā, veicot diplomdarbu režijā, izstāstīja izrādē "Konklāvs", kas ar panākumiem tika izrādīta arī "Dirty Deal Teatro" un saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu.

"Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonija 2023

Par gada labāko režisoru "Spēlmaņu nakts" ceremonijā, kas šodien norisinājās Dailes teātrī, atzīts Elmārs Seņkovs. Ar "Spēlmaņu nakts" balvu par ...

gallery icon

Atklātības dēļ Košins pat ticis iesaukts par “zāles dramaturgu”. Tāpēc seriālā "Nemīlētie" par zīmīgām tiek uztvertas ainas, kurās Kūpers nosoda gandžas smēķētāju, vairākkārt demonstrējot, ka telpā neizturami smird, pārmetot, kā var smēķēt “tādu mēslu”, un tamlīdzīgi. “Tas dzīvesveids, kas ir narkotiskās vielas, diemžēl tiek kultivēts dziesmās, seriālos, šovos… Kad tiek pasniegts, ka tā ir tā krutā, izdevusies dzīve, tad tagad varu teikt skaļi – nē! Un pretoties tam,” intervijā "Dzīvei nav melnraksta" neslēpj Klāvs.

Intervijās aktieris paudis, ka iestudējums viņam vairāk bijis nepieciešams kā terapija, lai atzītos par pastrādāto. Proti, lai nenonāktu cietumā un piepildītu savu mērķi – pabeigtu augstskolu –, viņš bijis spiests nodot citu marihuānas tirgotāju, tā kļūstot par savas sirdsapziņas ķīlnieku. Pērn sarunā ar žurnālu "Rīgas Viļņi" Klāvs Kristaps atklāja, ka šis cilvēks, kuru dēvē par reperi, atsaucies aktiera uzaicinājumam apmeklēt izrādi, un abi ir izlīguši. “Viņš man ir piedevis. Kaut kādā ziņā ir pateicīgs dzīvei par to, kur ir tagad. Gan viņam, gan man (un es ceru, ka arī tam puisim, kurš mani nodeva) visas šīs situācijas ir nākušas par labu. Ja es nebūtu nodevis cilvēku, mans ego noteikti joprojām būtu augstu gaisā un es neizmainītu dzīvi. Mani simt procentu pieķertu kādā Rīgas reivā, atrodoties narkotisko vielu reibumā,” pauda aktieris. Nu Košins publiskojis nākamo stāstu, kas liecina, ka piedošanas lūgšanai un saņemšanai viņa dzīvē ir būtiska nozīme.

“Es jūtos vainīgs…”

“Pirmā cigarete man bija ceturtajā klasē, piektajā klasē jau nopirku pirmās paciņas, desmitajā klasē pirmo reizi uzpīpēju marihuānu, ko nopirku no saviem klasesbiedriem. Tirgoju gandžu un nejutos slikti par to. Jo valdīja tāds priekšstats – ja tirgo to, ko pats lieto, tad tas nav tik slikti. Bet tas tā nav, tas bija muļķa mierinājums,” spriež Košins, kura dzīvē liktenīgais pavērsiens pienāca 2020. gada 14. janvārī, kad viens no viņa “klientiem” izrādījās speciālās operācijas veicējs. “Brīdis, kad nomet kādam gramiņu, pārvēršas par tavu tiesas stundu...”

Aktieris uzskata, ka viņu pasargājis Dievs, un atklāj, ka noskatīties izrādi "Konklāvs" pirms pusgada atnācis viņam pazīstams puisis ar savu mammu. “Es ar viņu kopā trenējos futbolā. Par viņu smējās, un smējos tolaik arī es. Un te, izrādē, bija viņš, kurš gaidīja savu tiesu, jo arī bija iekūlies tirgošanā un lietošanā,” tā "Dzīvei nav melnraksta" stāsta Košins.

foto: Publicitātes
Izrādē "Konklāvs" (tāds bijis Klāva Kristapa segvārds kā marihuānas izplatītājam).

Nesen uz šo izrādi atnākusi tikai puiša mamma. “Viena pati. Viņas dēlam piesprieda sodu – trīs gadus. Viņš šobrīd sēž cietumā, un es uzdodu sev jautājumu – varbūt toreiz, kad viņu apcēlu, viņš izdarīja tās nepareizās izvēles, kuru dēļ tagad sēž cietumā? Es jūtos vainīgs par to un gribu palīdzēt. Palīdzēt arī tai mammai, kas bija otro reizi atnākusi uz izrādi. Es nezinu, kāpēc otro reizi, varbūt, lai meklētu palīdzību? Tā bija viena no manām sliktākajām izrādēm, kas izsita no līdzsvara. Es te spēlēju teātri, bet viņas dēls šobrīd nevar būt šeit. Viņš ir labs puika, tiešām foršs, sirsnīgs, tikai varbūt arī viņam pietrūkusi mīlestība. Un vai tas, ka viņš šobrīd sēž cietumā, viņam nāks par labu?” pārdomās, kas plosa sirdi, dalās Klāvs. Intervijas iespēju Košins izmantojis, lai, uzrunājot minēto puisi un viņa mammu, nožēlotu savu rīcību. “Lūdzu, piedodiet, ka es viņu apcēlu, ka es par viņu smējos – par viņa neveiklību, par viņa vājumu. Un es lūdzu piedošanu arī visu citu vārdā, kas to darīja. Es ļoti ceru, ka tie, kas arī to darīja, to atceras.”

Veido mīlošu ģimeni

Intervijas, kas veidota kā monologs, noslēgumā aktieris aizkustina, izsakoties par ģimeni un privātās dzīves sapņiem. Pirms gandrīz diviem gadiem viņš apprecējās, bet pirms gandrīz gada laulībā ar horeogrāfi Emanuēlu Košinu kļuva par tēti dēlam Jāzepam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Klāvs Kristaps ar sievu Emanuēlu pirms četriem mēnešiem, svinot Džona Malkoviča iestudējuma "Leopoldštate" pirmizrādi Dailes teātrī.

“Es sapņoju par to, ka modīšos no rītiem un būšu priecīgs, ka varu iepriecināt savu sievu. Sapņoju par to, lai manas ģimenes – un es gribu lielu ģimeni! – mājās būtu pilnīga mīlestība. Sapņoju par to, lai bērni mājās justos kā mājās. Sapņoju par to, ka viņi glābjas pie manis un manas sievas. Sapņoju par to, lai es būtu Jāzepa labākais draugs un tāpēc man nevajadzētu ar viņu kopā ne dzert, ne pīpēt. Es sapņoju par to, lai mani vecāki un vecvecāki ir laimīgi un piedzīvo mīlestību,” atklāj seriāla Nemīlētie skarbu raksturu apveltītā zvaigzne, piebilstot, ka noteikti ir “laimīgs cilvēks”, par ko liecinot viņa spēja “atkal un atkal” raudāt, lai tajā brīdī piedzīvotu dvēseles attīrīšanos.