foto: Ieva Leiniša/LETA
Igaunijas eksprezidenta laulība ar latvieti galā - Ilvesu šķiršanās aizkulises, kompensācijas un dalāmais bizness
Ieva un Tomass Ilvesi 2. janvārī būtu svinējuši 8. kāzu gadadienu, taču viņi kārto šķiršanos.
Slavenības
2024. gada 4. janvāris, 05:48

Igaunijas eksprezidenta laulība ar latvieti galā - Ilvesu šķiršanās aizkulises, kompensācijas un dalāmais bizness

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijušā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa (70) un viņa līdzšinējās sievas latviešu kiberdrošības speciālistes Ievas Ilvesas (46) laulība beigusies ar šķiršanos, un nu abiem jāspēj vienoties gan par mantas dalīšanu, gan to, kur un kā turpmāk audzinās kopīgo dēlu.

Par to, ka toreizējam prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam, iespējams, uzplaucis romāns ar latviešu ierēdni, Igaunijas mediji sāka paust aizdomas pēc žurnāla "Kas Jauns" publikācijas un fotogrāfijām no Andrejostas restorāna "Koya" terases, kur Ilvess bija manāms ieturam pusdienas kopā ar gaišmataino Ievu Kupci, kas par pašu ir 24 gadus jaunāka.

foto: Aculiecinieka
2015. gada jūnija vidū Ievas kompānijā Igaunijas prezidents pusdienoja Daugavas krastā esošajā restorānā "Koya".

Kaimiņvalsts prezidenta randiņš ar latvieti tika fiksēts 2015. gada jūnija pirmajā pusē, tikai pusotru mēnesi pēc tam, kad oficiāli bija šķirta Igaunijas prezidenta 11 gadu ilgusī laulība ar Evelīnu Ilvesu, kas 2014. gada vasaras izskaņā Igaunijas naktsklubā "Komeet" tika pieķerta skūpstāmies ar 28 gadus veco Tallinā strādājošo reklāmistu, francūzi Vinsentu Arenagu.

foto: Publicitātes
No iepriekšējās sievas Evelīnas Igaunijas prezidenta amatā tolaik esošais Tomass Ilvess nekavējoties šķīrās, kad uz žurnālu vākiem parādījās bildes, kur Ilvesa kundze skūpstās un maigojas ar 28 gadus vecu francūzi.

Karjeras dēļ aizbrauc uz Ukrainu

Pirmoreiz oficiāli savu kopābūšanu Ilvess un Kupce deklarēja 2015. gada 11. septembrī, kopā kā pāris ierazdamies uz ievērojamā igauņu komponista Arvo Perta 80. gadu jubilejas koncertu Tallinā. Jau 2016. gada 2. janvārī mīlnieki Igaunijā nosvinēja kāzas, bet tā paša gada novembrī pasaulē nāca abu kopīgais dēls Hanss Hendriks, kam nu jau ir septiņi gadi.

Ieva Ilvesa iziet sabiedrībā ar grūtnieces puncīti

Ieva Ilvesa un Tomass Ilvess pēdējā laikā burtiski staro, gaidot savu bērniņu.

gallery icon
16

Uz dzīvošanu Ilvesu pāris ar atvasi bija iekārtojušies Igaunijā, taču, kad dēls paaugās, sieva arvien biežāk uzturējās Latvijā, kur turpināja darbu specialitātē. Tāpat pēc aiziešanas no prezidenta amata ģimene lielu daļu laika pavadīja Kalifornijā, kur Tomass darbojās kā pētnieks Stenforda Universitātē. Kad 2019. gadā Ieva Ilvesa posās kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, abi bija apņēmības pilni atgriezties Eiropā.

Ieva Ilvesa iepazīstas ar jaunajiem latviešu uzņēmējiem

Ieva Ilvesa iepazīstas ar jaunajiem latviešu uzņēmējiem

gallery icon
5

Ieva Ilvesa ir augsta līmeņa kiberdrošības un digitālo tehnoloģiju speciāliste, un karjeras dēļ bijusī Igaunijas pirmā lēdija nu jau vairākus mēnešus strādā Ukrainā. Iespējams, ka sievas aktīvā nodošanās karjerai un biežā prombūtne ir viens no faktoriem, kas ietekmēja iepriekš it kā saskanīgo Ilvesu pāra laulības dzīvi.

Par šķiršanos paziņo soctīklos

Ar vēsti, ka laulībai ar Igaunijas eksprezidentu pienācis gals, Ieva Ilvesa klajā nāca pirms gadumijas, izplatot paziņojumu soctīklā "Facebook".

“Šajā pirmssvētku noskaņā ar dziļu sarūgtinājumu man jums jāpavēsta, ka gandrīz 8 gadu kopdzīve ar manu vīru Tomasu Ilvesu šķiras. Neviens brīdis šādiem lēmumiem nav īstais, tomēr šobrīd pēc ilgām pārdomām un cienot Tomasa izvēli man ir skaidrs, ka turpmāk katrs iesim savu ceļu, kopīgi rūpējoties par bērnu labklājību. No sirds dziļumiem esmu pateicīga Igaunijas tautai, kas mani tik sirsnīgi pieņēma un vienmēr laipni uzņēma gan Tallinā, gan lauku novados. Igaunijā es vienmēr esmu jutusies kā mājās. No jums es esmu daudz mācījusies un jūsu pieredzi, jo īpaši tehnoloģiju nozarē, nesu tālāk pasaulē – šobrīd strādājot Ukrainā,” tika ziņots Ilvesas "Facebook" ierakstā.

Arī Tomass Hendriks Ilvess apstiprināja, ka laulībai ar latvieti izskan beidzamie akordi. “Tas nebija viegls lēmums. Mēs kopā pavadījām vairākus brīnišķīgus gadus, un mums ir lielisks dēls, kam vienmēr līdzās būs viņa māte un tēvs,” par dzīves pārmaiņām Ilvess atzinis igauņu laikrakstam "Eesti Express". 26. decembrī Igaunijas eksprezidentam bija 70. jubileja.

Tomass Hendriks Ilvess savam latviešu kolēģim Raimondam Vējonim izrāda savu lauku īpašumu

Pagājušā gada vasarā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis savā pirmajā ārvalsts vizītē devās uz Igauniju, kur viņš izstaigāja sava igauņu kolēģa ...

gallery icon
10

Atņems Igaunijas piešķirto “prezidenta sievas” kompensāciju

Uzzinot par Ilvesu ģimenes lēmumu šķirties, Igaunijas mediji dedzīgi metās skaidrot, kas notiks ar 1663,63 eiro lielo ikmēneša kompensāciju, ko Ieva Ilvesa no Igaunijas valsts kases saņēma pēc vīra prezidentūras termiņa beigām. Igauņu žurnālisti uzzinājuši, ka šie maksājumi tiks pārtraukti, kolīdz laulības šķiršanas process būs noslēdzies. Savukārt, ja Tomass Hendriks Ilvess apprecēsies vēlreiz, viņa sievai kompensācija no valsts nepienāksies, ziņo postimees.ee.

Patlaban vēl Ievai Ilvesai un Tomasam Hendrikam Ilvesam pieder kopīgs 2016. gadā dibināts konsultēšanas uzņēmums, kura peļņa pērn pārsniedza 246 000 eiro. Pēc Uzņēmumu reģistra datiem, "Ilves Consulting Group OÜ" 2022. gadā guva 314 473 eiro lielus ieņēmumus un 246 079 eiro tīro peļņu. Abi laulātie ir valdes locekļi un vienīgie faktiskie īpašnieki.

Ilvess ar savu Ievu Salacgrīvā sarīko autogrāfu tūri

2016. gadā no 15. līdz 17. jūlijam Salacgrīvā notiek festivāls "Positivus 2016".

gallery icon
19

Uzņēmums guvis ieņēmumus visā pasaulē, bet ne Igaunijā. Vērienīgākais darījums 46 tūkstošu eiro apmērā bijis no pasūtītāja Lielbritānijā, vairāk nekā 29 tūkstošus eiro saņemts no Omānas, bet uzņēmuma apgrozījums ASV un Singapūrā sasniedzis vairāk par 15 tūkstošiem eiro. Brazīlijā sniegtas konsultācijas par 454 eiro. Dividendēs uzņēmums valdes locekļiem izmaksājis 208 422 eiro.

Ievas Ilvesas valsts amatpersonas pēdējā deklarācijā, kas iesniegta aizvadītā gada pavasarī, norādīts, ka viņai pieder dzīvoklis Limbažos un dzīvoklis un zeme Salacgrīvā. Ilvesas īpašumā ir arī dzīvoklis Gruzijā, kā arī divas vieglās automašīnas. Ilvesa bija deklarējusi 15 000 eiro skaidras naudas uzkrājumus un 20 000 eiro bezskaidras naudas uzkrājumus bankā Igaunijā un norādījusi arī 58 000 eiro parādsaistības.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!