foto: Scanpix/Renaud Philippe
Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvā saskata šlāgeru norietu un elektroniskās mūzikas augšupeju
Ģitāra
Mūzika
2023. gada 21. decembris, 14:27

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvā saskata šlāgeru norietu un elektroniskās mūzikas augšupeju

Jauns.lv/LETA

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons '24" vērtējumam iesniegti 163 albumi, 134 dziesmas, 120 videoklipi, 46 debijas ieraksti un 15 koncertieraksti, kurus visu decembri vērtē žūrija, aģentūru LETA informēja balvas pārstāve Aiga Leitholde.

"Zelta mikrofona" vērtēšanai varēja iesniegt ierakstus, kas izdoti laika posmā no 2022.gada 2.decembra līdz šī gada 1.decembrim. Gada balvas žūriju veido 40 mūzikas nozares profesionāļi, tajā skaitā muzikologi, mūzikas kritiķi, žurnālisti, radio programmu veidotāji, kuri ierakstus vērtē 20 dažādās kategorijās. Nominanti tiks izziņoti nākamā gada 17.janvārī.

"Zelta mikrofona" žūrijas priekšsēdētājs, mūzikas kritiķis Jānis Žilde norāda, ka Latvijas mūzikas industrija turpina audzēt izdoto ierakstu apjomu, kas korelē ar tendenci, ka nav nepieciešamas profesionālas un dārgas studiju telpas, lai ieskaņotu savu mūziku, to katrs var izdarīt savā datorā, un tas atspoguļojas arī iesniegto ierakstu skaitā.

Žilde atzīmē, ka šogad vērtēšanai iesniegti 163 albumi, savukārt pērn tika iesniegti 156 albumi. Viņš vērš uzmanību uz vēl vienu tendenci, proti, samazinās izdoto un iesniegto šlāgermūzikas ierakstu skaits, kas "ļauj runāt par šā žanra norietu Latvijas mūzikā".

"Laiks, kad milzīgās tirāžās gan kasetēs, gan kompaktdiskos tika izdotas dažādas šlāgermūzikas izlases, ir pagātnē. Pieaudzis elektroniskās mūzikas īpatsvars, šogad iesniegti 14 albumi. Bagātīgs ierakstu birums ir arī apvienotajā džeza, fanka un soulmūzikas kategorijā," ieskicē mūzikas kritiķis.

"Zelta mikrofonā" gaidāmas arī organizatoriskas pārmaiņas - ņemot vērā ekonomisko situāciju un tās ietekmi uz pasākuma finansējumu, tiek mainīta ceremonijas norises vieta un līdz ar to mainās arī datums. "Zelta mikrofons" norisināsies 2024.gada 8.martā konferenču un pasākumu centrā "ATTA Centre".

"Zelta mikrofons" ilggadējā producente Elita Mīlgrāve uzsver, ka šīs ir bijis sarežģīts gads it visiem - pēc apstākļu rūpīgas izvērtēšanas nolēmām mainīt "Zelta mikrofons' 24" norises vietu uz mazākām telpām. Viņa atzīmē, ka dažkārt laikus pasperts solis atpakaļ, nozīmē lielu lēcienu uz priekšu nākotnē.

Kā pirmie ceremonijas koncerta mākslinieki tiek izziņoti "Singapūras satīns". Grupa "Singapūras satīns" ir viena no 2023.gada internetā visvairāk klausītākajām grupām, kā to apliecina arī iknedēļas straumēšanas tops "Straumētākais ieraksts ar "Elektrum"".

Grupas 2021.gada albums "Stonks" abās versijās straumēts vairāk nekā 10 miljons reižu. Šajā oktobrī grupa izdeva jaunu albumu "Super", no kura zināmākās ir dziesmas "Degviela" un "Labvakar" arī ir topu augšgalā, savukārt albumu noslēdz "P.S.", kur ir pieminēts arī "Zelta mikrofons".