Slavenības
2023. gada 17. decembris, 04:15

Plaša sirds arī pēc nāves — Šeins Makgovans sagādā pārsteigumu saviem izvadītājiem

Jauns.lv

Slavenā īru mūziķa un zaļā pūķa cienītāja Šeina Makgovana pēdējā vēlēšanās izrādījusies atbilstoša viņa dzīvesstilam ar plašu sirdi — viņš sarūpējis saviem bēru viesiem bezmaksas alus straumi, atvēlot 10 tūkstošus eiro “The Thatched Cottage” pabam mazā Īrijas Teperēri grāfistes pilsētiņā Nīnā, kur 8. decembrī viņš tika izvadīts pēdējā gaitā.

Šeins Makgovans aizgāja mūžībā 30. novembra rītā 65 gadu vecumā pēc ilgstošas un smagas slimības.

“Es zinu pabu, kur [bēru viesi] dosies uz mielastu, tur jau ir samaksāti 10 tūkstoši eiro, tā bija Šeina pēdējā vēlēšanās,” kāds no Šeina pastāvīgo dzerstiņu partneriem pēc mūziķa bērēm pavēstīja laikrakstam “The Independent”. “Tā ir skaista vieta ārpus pilsētas, taču iekšā varēs tikt tikai ierobežots ļaužu skaits.”

Šajā pabā, kur parastos apstākļus nebūtu neviena izsitēja, Šeina Makgovana bēru mielasta izvēlētās viesu kompānijas mieru apsargāja desmit apsargi. Viesu skaitā bija Holivudas zvaigzne un Šeina ilggadējais draugs Džonijs Deps, skotu rokgrupas “Primal Scream” līderis Bobijs Gilespijs, kā arī Šeina grupas “The Pogues” biedri, bet Glens Hansards bārā izpildīja grupas slavenāko kompozīciju “Fairytale of New York” — gluži kā baznīcas atvadu ceremonijā pirms dažās stundām. Kāds no pasākuma dalībniekiem atzina, ka “vakara nagla” bija bija Šeina bijušo grupas biedru izpildītais “The Body of an American”.

Šeina atraitne Viktorija Mērija Klārka, kura ar Šeinu pavadīja vismaz 35 gadus, lielāko vakara daļu aizvadīja sarunās ar Depu, kurš viņu ļoti atbalstīja pēc vīra nāves. “Džonijs ir viens no jaukākajiem enģeļiem un es zinu, ka Šeins tiešām ļoti novērtēja to, ka viņš vienmēr bija tik ļoti cieņpilns un pieņēma ikvienu viņa būtības aspektu pat tādos laikos, kad daudzi viņu norakstīja kā bezcerīgu atkarīgo, kura laiks ir pagājis,” viņa rakstīja savā “Instagram” kontā. “Redzēt to, cik ļoti Džonijs apbrīnoja Šeinu, deva lielu uzmundrinājumu un spēku tiešām smagos laikos, un es uz mūžiem esmu viņam pateicīga par to, ka viņš vienmēr Šeinu redzēja tikai un vienīgi kā nevainojamu, lielisku un skaistu.”

Džonijs Deps savulaik Šeinu nodēvēja par savu draugu “dzīvē un viskijā”. Viņi bija draugi vairāk nekā 30 gadus, kopš satikās pabā. Slavenais aktieris savulaik atzinis, ka viņš iemīlējās Šeinā kā draugā jau pirmajā satikšanās reizē.

2020. gada intervijā Deps stāstīja par iepazīšanās apstākļiem. Toreiz Šeins mēģinājis noturēt līdzsvaru pie biljarda galda. “Vienā rokā bija pinte dzeramā, otrā rokā bija ģitāra. Un viņš ļodzījās uz priekšu un atpakaļ, mēģinot saprast, uz kuru pusi nokrist. Es viņu tā vēroju apmēram 15 minūtes. Tad mani ar viņu iepazīstināja, pirms viņš nogāzās, un no tā brīža es zināju … dzīvē ir brīži, kad tu zini, ka tas notiks tikai vienu reizi, kad tev ir iespēja pavadīt laiku ar diženumu. Pazīstot viņu jau ilgu, ilgu laiku, es varu tikai pateikt, ka es iemīlējos viņā jau tajā pašā sekundē, kad viņu satiku, un līdz pat šai dienai viņu mīlu,” Depa teikto citē “buzz.ie”. “Viņa sieva Viktorija ir Šeina brīnišķīga partnere, viņi ir labākie draugi, un esmu to redzējis turpināmies šos daudzos gadus visos spaidīgajos apstākļos.”

Šeina piemiņas pasākums notika netālu arī viņa ilggadējā drauga un bēru organizētāja Filipa Raiena “Philly’s Bar”.

Šeina Makgovana bēru ceremonijā sākās Dublinā, kur “The Pogues” solista zārku karietē veda pa Dublinas ielām, bet procesijas priekšgalā soļoja Arteinas mūzikas skolas jauno mūziķu maršētāju grupa “Artane Band” un dūdotājs. Šīs mūzikas skolas grupa ir dibināta 1872. gadā, tā spēlējusi visu Īrijas prezidentu un premjerministru, kā arī triju ASV prezidentu un triju Lielbritānijas monarhu priekšā. Tā tradicionāli izpilda Īrijas himnu valsts galvenajā stadionā Dublinas 80 tūkstošiem skatītāju paredzētajā "Croke Park" pirms Īrijas nacionālo sporta veidu finālspēlēm.

Pēc tam zārku automašīnā nogādāja Tiperēri grāfistē, kurš viņš savulaik pavadīja savu bērnību, un Svētās Marijas — Rožukroņa karalienes baznīcā (St. Mary of the Rosary) notika bēru mise. Bēru viesu skaitā bija Īrijas prezidents Maikls Higinss, uzrunātāju skaitā bija Džonijs Deps, bet priekšnesumu sniegušo skaitā bija Niks Keivs, kā arī atlikušie "The Pogues" mūziķi.

Pēc atvadu ceremonijas Šeina Makgovana mirstīgās atliekas tika kremētas, un viņa pelnus paredzēts izkaisīt Īrijas garākajā upē Šenonā, kas iedvesmoja vienu no “The Pogues” slavenākajām dziesmām “The Broad Majestic Shannon”.

2022. gada 6. decembrī viņš nokļuva slimnīcā ar encefalītu. Viņa sieva stāstīja, ka Šeins jūtas normāli, taču viņam kremt, ka slimnīcā nevar iedzert. Šā gada vasarā viņš vēlreiz ar infekciju nokļuva slimnīcā, nu jau smagā stāvoklī. Nedēļu pēc izrakstīšanas viņš nomira savās mājās Dublinā, no mācītāja saņēmis pēdējo sakramentu. Makgovana pārstāvja paziņojumā bija teikts, ka viņš "mierīgi miris šorīt (30. novembrī) pulksten 3.30 ar sievu un māsu blakus".

Viņa sieva Viktorija Mērija Klārka sociālajā tīklā “Instagram” pavēstīja, ka Makgovans "man nozīmēja pasauli". Viņa rakstīja: "Es nezinu, kā to pateikt, tāpēc es vienkārši gatavojos to pateikt. Šeins... ir devies kopā pie Jēzus un Marijas, un viņa skaistās mātes Terēzes."

Vēl 22. novembrī Makgovana sieva Klārka paziņoja, ka mūziķis ir atstājis slimnīcu, un tikai dažas dienas vēlāk viņa atklāja, ka pāris svinēja savu kāzu gadadienu un bija pateicīgi, ka ir "joprojām dzīvi".

Makgovans bija leģendārs ne tikai ar savu mūziku, bet ar pārmērībām – narkotiku un alkohola lietošanu. Viņš bija viens no rokmūziķiem, kura pārmērības, šķiet, nemazināja viņa radošo talantu.

Reiz viņš lepojās, ka lielākā daļa no viņa 300 dziesmām ir tapušas reibumā. "Es neesmu pievienojies grupai, lai dzertu pienu," viņš teica.

Šeins Patriks Makgovans dzimis Kentā 1957. gada 25. decembrī, kad viņa īru vecāki ciemojās pie radiem. Pirmos sešus bērnības gadus viņš pavadīja lauku idillē Tiperēri, pirms viņa ģimene pārcēlās uz dzīvi Anglijā. Tur viņš dzīvoja lielu daļu savas dzīves, paužot trimdas īrieša muzikālās izjūtas, lai gan vēlāk viņš pārcēlās uz Īriju.

Makgovana māte bija godalgota tradicionālā īru dziedātāja, bet tēvs bija rakstnieks. Kad viņam bija 12 gadu, Šeins ieguva stipendiju prestižajā Vestminsteras valsts skolā. Tomēr viņš tur nespēja iejusties un tika izraidīts 16 gadu vecumā pēc tam, kad tika pieķerts narkotiku lietošanā. Viņš sāka strādāt Londonas ierakstu veikalos un bāros, lai apmierinātu savu mīlestību pret mūziku un dzērieniem.

Makgovanu neizbēgami piesaistīja panku kustības enerģija un haoss. Pirmo reizi viņš publisi parādījās ziņas, kad grupas "The Clash" koncertā tika nofotografēts ar asinīm nosakostas auss. Pēc tam attēls tika ievietots laikrakstos ar nedaudz pārspīlēto virsrakstu "Kanibālisms sadursmes koncertā".

Kad Makgovans izveidoja "Pogue Mahone" ("Kiss My Arse" angļu valodā), viņš beidzot spēja sajaukt panka trakulības ar īru dzeju un savu dziesmu tekstu sentimentalitāti līdz milzīgai kritiķu un komerciālai atzinībai. Laikā no 1984. līdz 1990. gadam grupa, kuras nosaukums diplomātiski saīsināts uz "The Pogues", izdeva piecus albumus ar tādām dziesmām kā "A Pair of Brown Eyes" un "A Rainy Night in Soho" tika slavinātas kā rokmūzikas klasika.

Lai gan vēlāk viņš tika slavēts par krogu un nemiernieku dziesmu atdzīvināšanu ar saviem panku aranžējumiem, daži īru kopienas iedzīvotāji šīs dziesmas sākotnēji uztvēra mazāk labvēlīgi, apsūdzot viņu par viņu mūzikas neslavas celšanu īriem.

Šeins Makgovans ar sievu Viktoriju Mēriju Klārku

gallery icon

Šeins Makgovans nonācis ratiņkrēslā

2015. gada augustā, demonstrējot sarežģītu dejas kustību, mūziķis Šeins Makgovans lauza gūžu un aizvien spiests izmantot ratiņkrēslu. Grupas „U2” ballīte ...

gallery icon

Šeins Makgovans

gallery icon

Laika gaitā robeža starp paša Makgovana dzīvesveidu un dusmām, par kurām viņš dziedāja, kļuva arvien neskaidrāka, un 1991. gadā "The Pogues" bija spiesti izmest savu dibinātāju viņa arvien nepastāvīgākās uzvedības dēļ. Makgovans izveidoja jaunu grupu "The Popes", un 1994. gadā albums "The Snake" guva atzinību.

Reiz dziedātāja Šineida O'Konora — kura šovasar aizgāja aizsaulē 56 gadu vecumā un arī izpelnījās vērienīgu bēru ceremoniju — izsauca policiju, kad ieraudzīja viņu lietojam heroīnu, kas vēlāk viņu attradināja no ieraduma. Taču Makgovans turpināja ignorēt ārstu brīdinājumus par alkohola lietošanu.

Jāpiebilst, ka Šineida O'Konora ne tikai draudzējās ar Šeinu Makgovanu, bet sadarbojās arī muzikālā frontē, 1986. gadā ierakstot dziesmu "Haunted", kas iekļuva saundtrekā filmai par citu leģendāru pankroka grupu "The Sex Pistols" — "Sids un Nensija", kas veltīta grupas basista Sida Višesa un viņa draudzenes Nensijas Spandženas destruktīvajām attiecībām ar traģiskām beigām.