Pasaulē
2023. gada 26. jūlijs, 21:23

Aizsaulē aizgājusi pasaulslavenā īru dziedātāja Šineida O'Konora

Jauns.lv

56 gadu vecumā mirusi īru dziedātāja Šineida O'Konora, kura pasaules slavu ieguva ar Prinsa dziesmas "Nothing Compares 2 U" 1990. gada kaverversiju, bet pēc pāriešanas islāmā pieņēma vārdu Šuhada Sadakata.

Ironiski, ka Šineidas O'Konoras slavenākās dziesmas oriģinālversijas autors, amerikāņu mūziķis Prinss nodzīvoja tikai gadu ilgāk, aizejot 57 gadu vecumā 2016. gada 21. aprīlī.

Mūža nogalē Šineidas O'Konora piedzīvoja psiholoģisku sabrukumu, kad viņas 17 gadus vecais dēls Šeins, kurš mocījās ar emocionālām problēmām, pērn janvārī izdarīja pašnāvību. Dažas dienas pirms nāves viņa publicēja emocionālu vēstījumu par savu dvēseles stāvokli pēc dēla nāves. "Kopš tā brīža es dzīvoju kā mūžam dzīvā nakts radība. Viņš bija mana mūža mīlestība, manas dvēseles gaisma."

Pēc dēla nāves dziedātāja nokļuva slimnīcā, jo pastāvēja bažas, ka dēla pēdās varētu sekot arī viņa.

Šineida O'Konora bija precējusies četras reizes, visas laulības noslēdzās ar šķiršanos. Pēc Šeina nāves viņai palika divi dēli un meita.

Šineida O'Konora bija ne tikai izcila dziedātāja, kas savas karjeras laikā izdeva desmit studijas albumus, sadarbojās ar daudzām mūzikas superzvaigznēm un guva profesionāļu atzinību, tostarp ar "Grammy" un "Billboard" balvām, viņa bija aktīviste, kas vērsa pasaules uzmanību, piemēram, katoļu baznīcas piekoptajai seksuālajai vardarbībai pret bērniem — 1992. gada 3. oktobrī ASV televīzijas šova tiešraidē publiski saplēšot toreizējā Romas pāvesta Jāņa Pāvila II portretu.

2007. gada 4. oktobrī Opras Vinfrijas šovā viņa atzina, ka pirms četriem gadiem viņai konstatēts bipolārisms un savā 33. dzimšanas dienā 1999. gada 8. decembrī viņa bija mēģinājusi izdarīt pašnāvību. 2017. gadā viņa paziņoja, ka jutusies vientuļa pēc aizbilniecības zaudēšanas pār savu 13 gadus veco dēlu Šeinu, divus iepriekšējos gadus vēlējusies izbeigt savu dzīvi un tikai viņas ārsts un psihiatrs spējuši viņu "uzturēt dzīvu". Divus mēnešus vēlāk viņa uzstājās ASV sarunu raidījumā "Dr. Phil", lai pievērstu sabiedrības uzmanību psihiskajām kaitēm, uzsverot, ka mūziķu vidē šī nelaime ir plaši sastopama.

Īru dziedātāja Šineida O’Konora pēdējo gadu laikā

gallery icon

Šineidas O’Konoras kāzas Lasvegasā

gallery icon

Deviņdesmito gadu beigās viņa pievērsās reliģijai, un īru neatkarīgās katoļu kustības bīskaps Maikls Kokss viņu ordinēja par priesteri. Īru raidsabiedrības RTÉ raidījumā "Late Late Show" viņa atzina, ka, ja nebūtu kļuvusi par dziedātāju, viņa būtu vēlējusies kļūt par katoļu priesteri, un norādīja, ka vēlētos būt pazīstama kā "māte Bernadete Mērija". 2002. gada intervijā viņa atzina, ka kristīgā ticība viņai dod spēkus dzīvot un pārdzīvot bērnībā piedzīvoto vardarbību. "Es uzskatu, ka Dievs pestī visus neatkarīgi no tā, vai viņi vēlas tikt pestīti. Tādēļ tad, kad mēs nomirstam, mēs visi nokļūstam mājās... Nedomāju, ka Dievs kādu tiesā, viņš visus mīl vienlīdzīgi," viņa izteicās kādā 2007. gada intervijā.

Būdama kristiete, viņa pauda nepatiku pret oficiālo katoļu baznīcas vadību, nodēvējot Vatikānu par "velna midzeni" un aicinot izveidot alternatīvu baznīcu, jo "Kristu nogalina meļi" Vatikānā.

2018. gada oktobrī viņa pieņēma islāmu, savu pāreju nodēvējot par "ikviena inteliģenta teologa ceļojuma dabīgu noslēgumu". Viņas pieņemšanas ceremoniju veica pakistāniešu izcelsmes Īrijas sunnītu teologs, šeihs Umars al Kadri.