foto: no privātā arhīva
Mūziķe Ingūna Grīnberga apceļojusi 122 valstis
Ingūna arābu zemēs izvēlas piesegties ar hidžābu un parandžu.
Slavenības
2023. gada 25. decembris, 10:10

Mūziķe Ingūna Grīnberga apceļojusi 122 valstis

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Ērģelniece un pianiste Ingūna Grīnberga ir kaislīga ceļotāja un, lai uz kuru valsti viņa dotos, cenšas pielāgoties un ievērot šīs zemes kultūru un tradīcijas. Piemēram, nesen, viesojoties Omānā, staigājusi parandžā un hidžābā, bet septembrī Losandželosā piedalījusies Ērika Kleptona rīkotajā ģitāristu festivālā.

Kā raksta žurnāls "Kas Jans", mūziķe Ingūna Grīnberga, kādreizējā Ministru prezidenta Einara Repšes bijusī sieva, ir apceļojusi 122 pasaules valstis un guvusi ārkārtīgi bagātīgu pieredzi. Jau no pašiem Pasaules latviešu klaidoņu brālības pirmsākumiem tās biedre ir arī Ingūna.

Nesen Ingūna atgriezusies Latvijā no arābu zemēm – Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Omānas, kur pavadījusi divas nedēļas. Par braucienu atgādina zeltaini brūnais iedegums, ko ieguvusi Dubaijā un Abū Dabī. “Dubaijā bija sajūta, ka esmu aizceļojusi 500 gadus tālā nākotnē. Ar citām acīm ieraudzīju arābu zemes likumu iemiesošanu dzīvē, ka viņiem viss ir kārtībā, ir harmonija un tīrība. Mani apžilbināja tas zelts un spožums, tā bagātība. Un man bija interesanti.”

Tradīcijas jārespektē

“Es ļoti respektēju viņu tradīcijas. Tāpēc brauciena laikā nēsāju musulmaņu sievietēm raksturīgo melno garo tērpu hidžābu. Man tieši Omāna ir ļoti tuva, jo pirms septiņiem gadiem šajā arābu valstī bija nodzīvojusi vienu mēnesi, kur arī biju iegādājusies parandžu un hidžābu. Jāteic arī, ka Dubaija nav tik stingra, jo šeit ir ļoti daudz tūristu. Taču Omānā ir krietni stingrāki noteikumi, un ir skaisti tos respektēt. Bet parandžā sieviete arī kļūst noslēpumaina…” ar ceļojuma piezīmēm sarunā ar "Kas Jauns" dalās Ingūna Grīnberga, iesakot arī citām dāmām aizdomāties un, uz arābu zemēm dodoties, pārāk neatkailināt ķermeni.

foto: no privātā arhīva
Ingūna arābu zemēs izvēlas piesegties ar hidžābu un parandžu.

Šā brauciena laikā Ingūna arī pabija Indijas okeānā. “Ūdens bija tik tīrs un dzidrs, ka varēja kopā ar zivtiņām peldēties. Saulē apmirdzētie kalni radīja dievišķu sajūtu – likās, ka pasaulē vēl ir arī kaut kas tīrs un vēl gluži uz galu mēs neejam.”

Ingūna stāsta, ka ceļojumā nemaz nevarētu visu laiku dīki gulēt pludmalē vai pie baseina, viņai patīk staigāt un izzināt vietu, kurā ir nokļuvusi. “Kur vien varu, tur dodos kājām, uzrāpjos kalnos vai ieeju tuksnesī. Aprunājos ar vietējiem. Es šajos ceļojumos dodos viena. Ja arī apmaldos, tad neizmantoju nekādu navigāciju vai karti, palūdzu vietējiem cilvēkiem, kā nokļūt atpakaļ viesnīcā,” viņa piebilst.

Losandželosā satiek Kleptonu un Vonderu

Savukārt septembrī mūziķe divas nedēļas bija Losandželosā. “Man bija iespēja piedalīties Ērika Kleptona rīkotajā ģitāristu festivālā, kurā tika pārstāvētas pasaules slavenākās grupas un visdažādākie ģitāras spēles stili. Sagadījās tā, ka nokļuvu koncertu organizatoru rindās, varēju paspiest roku Ērikam Kleptonam, mazliet aprunāties un izstāstīt, ka esmu no Latvijas. Tāpat te arī satiku Stīviju Vonderu un grupu "Santana". Šis noteikti bija mans šā gada visvērtīgākais un svarīgākais brauciens,” pastāsta Ingūna Grīnberga.

foto: no privātā arhīva
Ingūna mūziķa Ērika Kleptona rīkotajā pasākumā.

Madaras Repšes fotoizstāde "Krāsainā pasaule"

2019. gada 17. novembrī Jūrmalā, Aspazijas mājā, tika atklāta Madaras Repšes fotoizstāde "Krāsainā pasaule".

gallery icon