Lindas Samsonovas ceļojums Bali 2023. gada rudenī

“Mēs apzināti izvairījāmies no tūristu plaši apmeklētām vietām, un tas bija tā vērts!” par savu ceļojumu uz Bali un provinces ...

gallery icon
Slavenības
2023. gada 7. decembris, 05:51

FOTO: radio balss Linda Samsonova apskata pavisam citādu Bali

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Mēs apzināti izvairījāmies no tūristu plaši apmeklētām vietām, un tas bija tā vērts!” par savu ceļojumu uz Bali un provinces mazajām saliņām saka Latvijas Radio 5 ētera personība Linda Samsonova.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", viņa ar draugu fotogrāfu Miku Kļaviņu uz Indonēziju devās pirmo reizi. “Biju sabiedēta par tūristu pūļiem, par Bali komercializāciju, un mani šādas vietas īsti nepiesaista. Gribēju noķert šīs salas patieso gaisotni, tāpēc jau uzreiz aizmukām no populārajām Bali kūrortpilsētām un pludmalēm,” stāsta Linda, kurai izdevās baudīt gan pavisam klusas pludmales, gan dažādo Bali dabu, gan pat pavakariņot mākoņos – vistiešākajā nozīmē!

Vispirms Linda un Mikus devās uz Nusa salām. “Braucām ar kuģīti. Un nu varu teikt – saplānojiet visu ar laika rezervi, jo šie kuģīši jeb ātrumlaivas nekad neiziet pēc grafika un vienmēr kavē,” stāsta Linda un piebilst: “Mūs visvairāk izbrīnīja, ka nepietiek nopirkt biļeti uz ātrumlaivu, vēl piestātnē jāsamaksā ostas nodeva, bet uz salām jāmaksā par katru apskates vietas apmeklējumu. Protams, tā summa nebija liela, bet uzskatu, ka ērtāk taču būtu visu šo naudu iekasēt uzreiz, tiklīdz dodies uz kādu no salām.”

Pēc tam Linda ar Miku, atgriežoties Bali, noīrēja motorolleru un devās uz salas ziemeļiem. Viņi šādi vairākās dienās nobrauca 350 kilometru. “Tā ir pavisam cita Bali – tūrisma industrijas nesamaitāta, ar ikdienišķām vietējo dzīves ainiņām piesātināta. Nonācām tādā vietā kā Sukasada, kur var redzēt Lemukihas ūdenskritumus. Skaisti. Pēc tam devāmies uz Gili salām. Tur gan sākumā šķita, ka esmu ne tā saplānojusi maršrutu, bet beigās viss izrādījās lieliski,” smejas Linda un izskaidro it kā piedzīvoto pārpratumu: “Varēja izvēlēties kādu no trim salām. Viena ir vairāk ballītēm, otra – iepirkšanās tūrēm, bet trešā – atpūtai ģimenēm ar bērniem. Bija vēls vakars, uz kuģīša neko nevarēja saprast, kurā salā mums jāizkāpj. Vairums mūsu vecuma cilvēku izkāpa vienā no tām, bet mēs palikām pensionāru pulciņā. Atvainojos Mikum, ka laikam esmu kļūdījusies ar salas izvēli, taču beigās izrādījās, ka bijām tikai ieguvēji. Tā bija vislieliskākā atpūta, absolūts miers un klusums, izcilas pludmales ar maziem, gaumīgiem bāriņiem. Tur arī saņēmos un izmēģināju Bali jogu. Turklāt uz šīs Gili Air salas ir aizliegts mototransports – pārvietošanās tikai ar kājām, velosipēdiem vai zirgiem. Un visforšākais bija tas, ka krastā varēja izīrēt snorkelēšanas piederumus un doties jūrā vērot bruņurupučus! Bet ūdens silts kā vannā!”

FOTO

1

Linda Samsonova ar draugu Miku Kļaviņu uz motorollera, ceļojot pa Bali. “No ieplānotā nesanāca vien kāpiens Bali augstākajā virsotnē Agunga vulkānā, lai vērotu saullēktu, taču tik un tā ceļojuma laikā gūto iespaidu ir tik daudz un atmiņā paliekoši,” stāsta Linda.

2

Nusa Penida salas viens no vispopulārākajiem apskates objektiem ir Kelingkinga pludmale. “Obligāti līdz tai ir jānokāpj, jo pašā pludmalē būs tikai pāris tūristu, ne tā, kā klints augšā – pūļi, kur simtiem tūristu drūzmējas un stāv pat rindā, lai izbaudītu lielisko skatu un nofotografētos. Kaut arī taka klintīs ir stāva un šaura, nepieciešami stabilāki apavi, pludmale bija kā paradīzes stūrītis. Turklāt tur pat varēja iegādāties atvēsinošus dzērienus, kas nemaksāja dārgāk kā augšā.”

3

Nusa Lembongan salā pie klints Devil’s Tears.

4

Lemukihas ūdenskritumos. “Šeit tūristu bija tik maz, ka varēja pat neviena netraucēta doties nopeldēties.”

5

Nusa Penida sala ar savu leģendāro Dinozaura klinti.

6

Nyang Nyang pludmalē. “Sajūtas nereālas! Gandrīz neviena tūrista, izņemot mūs pašus! Tiešām Bali neraksturīgi.”

7

Sidemenas reģions ceļotājus pārsteidza ar savu dabu, tās spilgto zaļumu.

8

Ja bija naktis namiņos par 19 eiro, tad šī bija ceļotāju dārgākā naktsmītne – namiņš kalna galā ar skatu uz plašo ieleju, džungļiem un rīsu terasēm. “Tas bija tā vērts. It sevišķi tas brīdis, kad mūs apklāja mākonis. Šādu pieredzi ieteiktu ikvienam, tās bija visiespaidīgākās emocijas – sēdi pie galda, vakariņo un pēkšņi esi mākonī!” sajūsminās Linda.

9

Rīsu terasēs.

10

Nav speciāli jābrauc uz tūrisma ceļvežos ierakstītajām tradicionālajām lielajām Bali šūpolēm. Ko līdzīgu var atrast arī citur, braucot pa Bali.

11

Nusa Penida salas viens no vispopulārākajiem apskates objektiem ir Kelingkingas pludmale. “Obligāti līdz tai ir jānokāpj, jo pašā pludmalē būs tikai pāris tūristu, ne tā kā klints augšā – pūļi, kur simtiem tūristu drūzmējas un stāv pat rindā, lai izbaudītu lielisko skatu un nofotografētos. 

12

Laiska atpūta šūpolēs jūrā Nusa Ceningan salā.