foto: Publicitātes foto
Gotemas bruņinieki. Seriāla "Gotham Knights" recenzija
TV
2023. gada 27. novembris, 17:00

Gotemas bruņinieki. Seriāla "Gotham Knights" recenzija

Reinholds Liepa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Jaunais seriāls, kas aizved mūs uz tumšo, drūmo un spokaino Gotemas pilsētu, kurā daudzus gadus savus varoņdarbus veica slavenais supervaronis Betmens, ir teju perfekts divu kino industrijas strāvojumu apvienojums. No vienas puses, tas ir komiksu varoņu tēlos balstīts darbs, tādi pēdējos gados Holivudā un pasaules kinoteātros uzrādījuši īpaši labus komerciālus panākumus, no otras puses, tas ir pusaudžu un jauniešu attiecību stāsts, ko caurstrāvo flirts, draudzība un naiva mīlestība.

Kad nogalina Brūsu Veinu (Betmens), viņa dēls Tērners Heizs (Oskars Morgans) apvieno spēkus ar citu supervaroņu atvasēm, lai atrastu slepkavas un atriebtu Betmenu. Kad pilsēta, kas palikusi bez aizstāvja, krīt vēl tumšākā bedrē, jaunie censoņi kļūst par tās vienīgo glābiņu un cerību. Seriālu radījuši trīs cilvēki: scenāriste un režisore Natālija Eibramsa, kā arī pieredzējušie spalvas meistari un seriāla «Batwoman» autori Čeds Faivīšs un Džeimss Stotero.

Seriāla sižeta centrā ir tumšā supervaroņa Betmena ģimene, precīzāk – viņa adoptētais dēls Tērners un dažādu citu Gotemas iemītnieku bērni, tostarp nešpetnā Džokera meita Duela. Protams, pašu Betmena tēlu un Gotemsitiju pagājušā gadsimta 30. gadu beigās radīja divi citi kungi: mākslinieks Bobs Keins un rakstnieks Bills Fingers. Betmena varonis pirmo reizi parādījās komiksu izdevumā «Detective Comics» 1939. gada maijā un ar laiku kļuva par vienu no populārākajiem supervaroņiem. Holivuda uzņēmusi vairākas filmas par šo noslēpumaino nakts varoni, kas nēsā sikspārņa tēlu atgādinošu melnu kostīmu. Betmena lomā iejutušies tādi slaveni aktieri kā Maikls Kītons, Vels Kilmers, Kristiāns Beils, pat Džordžs Klūnijs u. c. Šajā seriālā Betmens (šoreiz pat nav svarīgi, kurš aktieris atveido) parādās vien uz dažām sekundēm, turklāt jau miris, guļošs asins peļķē uz trotuāra.

Kā zināms, aiz Betmena maskas slēpjas amerikāņu uzņēmējs, miljonārs (vēlāk miljardieris) Brūss Veins, tā ir viņa slepenā identitāte. Bērnībā pieredzējis savu vecāku slepkavību, viņš sev bija nozvērējis, ka atriebsies nīstajiem noziedzniekiem. Savus varoņdarbus Betmens īstenojis slepus, neatklādams savu nodarbi Tērneram. Tāpēc jau seriāla pirmajās minūtēs var novērot Tērnera milzīgo izbrīnu un arī zināmu vilšanos par to, ka visus šos gadus tēvs ir turējis slepenībā gan savu alter ego, gan milzīgo dažādām tehnoloģijām aprīkoto sikspārņa alu, kas atradās zem staltās savrupmājas. Jau pavisam drīz top skaidrs, ka Betmena slepkavībā ļaunie spēki nolēmuši vainot pašu Tērneru, un palīdzēt viņam nespēj arī sens tēva draugs — pilsētas prokurors Hārvijs Dents, kuru atveido amerikāņu aktieris un autors, labāk zināms ar eņģeļa Kastiela lomu seriālā «Supernatural», Miša Kolinss. Ja esat pazīstami ar Betmena komiksa varoņiem, tad Dents īstenībā nemaz nav tik balts un pūkains, kā ekrānā izskatās seriāla pašā sākumā.

Džokera meita ar kompāniju

Viens no spilgtākajiem Betmena komiksu pasaules ļaundariem ir no cietuma izbēgušais psihiski nelīdzsvarotais noziedznieks ar savdabīgo humora izjūtu Džeks Napjē, ar iesauku Džokers. Pats viņš seriālā neparādās, taču viņa meita Duela, ko atveido amerikāņu aktrise Olivija Rouza Kīgana, kļūst par vienu no spilgtākajām Gotemas bruņiniecēm.

Duela savaņģojusi vēl divus ne tik ļoti situētus un priviliģētus jauniešus – brāli un māsu Hārperi un Kalenu Rovus, kas Gotemā pievēršas dažādiem sīkiem noziegumiem: zādzībām, laupīšanām u.tml. Līdz brīdī, kad nogalina Betmenu, šis jauniešu trio nokļūst vai tiek apzināti nosūtīts nepareizajā vietā un nepareizajā laikā. Acīmredzami, arī viņus kāds mēģinājis iegāzt un padarīt par grēkāžiem.

Hārpere un Kalens arīdzan ir detektīvkomiksu kompānijas «DC Comics» varoņi, kas ik pa laikam parādās Betmena darbos. Viņu abu tēvs ir bijis vardarbīgs un agresīvs, tāpēc vecākā māsa ar mazo brāli aizbēgusi no mājām. Arī skolā Kalens tika bieži ķircināts savas seksuālās orientācijas dēļ. Māsa bija nemitīgi spiesta mazo brālīti aizstāvēt.

Jau pirmajā sērijā šis jauniešu trio satiek bēguļojošo Betmena dēlu Tērneru un drīz izveido koalīciju ar mērķi atrast īstos Betmena slepkavas.

Tieši Betmena tēls ir vienojošais elements šajās attiecībās. Jaunieši analizē vēsturi, meklē pavedienus, šķetina pagātnes notikumus, kas varētu palīdzēt atrisināt slepkavības mistēriju.

Četrotnei palīdz vēl divi varoņi – Tērnera draudzene Stefānija Brauna, kura ir slepenās grupiņas saikne ar ārpasauli, hakere un teicamniece. Annas Lores atveidotais tēls ir viens no simpātiskākajiem šajā seriāla – viņa ir uzticama, jautra un vienlaikus trausla būtne, kuras tēvs, kā izrādās, ir vēl viens no Betmena komiksu pasaules ļaundariem: Arturs Brauns jeb Cluemaster.

Savukārt Betmena palīdze – daiļās afroamerikāņu aktrises Navias Robinsones atveidotā Kerija Kelija – ir tāda kā sieviešu atbilde Robinam, Betmena uzticamajam ieroču nesējam. Dienā viņa ir parasta studente, bet naktī, slēpjoties no mammas, pārģērbjas par kaķsievieti un palīdz Gotemas iedzīvotājiem cīņā ar netaisnību. «Kāpēc gan seriālā par bēguļojošiem pusaudžiem, kas cīnās par savu brīvību, būtu jārisina paralēla sižeta līnija, kurā varone kavē stundas un iekuļas nepatikšanās ar savu māti,» jautā kāds no seriāla kritiķiem, kritizējot darba pārāk lielo akcentu uz pusaudžu drāmas koncepcijas iedzīvināšanu.

Katrā sērijā jauniešiem stājas pretī kādi jauni Gotemas tumšie spēki – aprobežotu mutantu banda, kas kā ķīlniekus sagūsta kādas saviesīgas pilsētas balles apmeklētājus, vai Makkilenu noziedzīgais grupējums, kas nodarbojas ar kontrabandu un reketu, terorizējot mazos uzņēmējus, taču visam pāri ir jūtama slepenās Pūču tiesas klātbūtne – tieši šī organizācija, kas pulcē ietekmīgus pilsētas ļaudis maskās, visticamāk, ir atbildīga par Betmena nāvi un par katru cenu mēģina atbrīvoties arī no šiem sešiem drosmīgajiem jauniešiem, kuri sabiedrības acīs, tiekot galā ar noziedzību pilsētā, kļuvuši par jaunajiem lielpilsētas varoņiem – Gotemas bruņiniekiem.

Viens no seriāla oriģinālākajiem tēliem ir tieši Betmena dēls Tērners, kurš ir tikpat rezervēts, nosvērts, vienlaikus lielisks cīnītājs (pirmajā sērijā redzam, kā viņš prasmīgi trenējas paukošanā), taču viņā nemīt tā tumšā, sarežģītā personība, kas viņa tēvā. Gribētos gan uzzināt ko vairāk par viņa attiecībām ar tēvu, taču seriāla veidotāji pagātnē īpaši nekavējas.

Diemžēl pārējie varoņi seriālā atveidoti diezgan plakātiski un viendimensionāli. Piemēram, mēs tā arī neuzzinām, cik tuvas attiecības bija starp Betmenu un Robinu. Pat kolorītā un spriganā Džokera meita Duela tā īsti neatklājas, viņas trakulīgā daba šajā seriālā ir mazliet apslāpēta, lai Duelas potenciāli spilgtais un ekscentriskais tēls acīmredzot nekļūtu par dominējošo šajā darbā. 

Interesanti, ka seriālam nav arī nekādas saistības ar pagājušogad izdoto videospēli ar tādu pašu nosaukumu. Abi šie darbi ir neatkarīgi radošie projekti, tiesa, dažas paralēles vilkt tomēr ir iespējams, piemēram, ar Betmena slepkavību.  

Kopumā seriāls ir kvalitatīvs un izklaidējošs piektdienas vakara laika īsinātājs, tiesa, lielie finansiālie ieguldījumi izskatās, ka šoreiz nebūs atmaksājušies, jo gan skatītāju, gan kinokritiķu verdikts nav bijis diez ko slavējošs.

Šā gada jūnijā tika paziņots, ka seriālam netiks filmētas nākamās sezonas, tas kompānijai «The CW» izrādījies pārāk dārgs un nerentabls. Tāpēc baudām šo vienu sezonu un gaidām Betmena atgriešanos uz lielā kino ekrāna.

Atsauksmes

IGN. www.ign.com, Džese Šedīns, TV kritiķis:

«Kā pozitīvu izņēmumu var minēt pieredzējušā aktiera Mišas Kolinsa atveidoto Hārviju Dentu, taču visi pārējie varoņi šajā seriālā izrādās plakani un neinteresanti. Izskaitļotais sižets un vājās spriedzes ainas maz izmanto potenciāli bagātīgo Betmena mitoloģijas tekstūru.»

CNN. www.cnn.com, Braiens Laurijs, TV kritiķis:

«Seriāla noskaņa labi ataino tumšo, korumpēto Gotemsitiju, ko mēs jau tik labi pazīstam no daudzajām Holivudas filmām, taču kopumā seriāls pārāk līdzinās jauniešu ziepju operas «Gossip Girl» estētikai.»

"Gotham Knights"

Producē "The CW".

Izdošanas datums: 2023. gada 14. marts.

Režisors: dažādi režisori katrai sērijai.

Galvenajās lomās: Oskars Morgans, Olivija Rouza Kīgana, Navia Robinsone, Miša Kolinss u. c.