foto: Ieva Ābele, Saeima
Aktieris un bijušais deputāts Ivars Puga kļuvis par skolotāju
Ivars Puga 2020. gadā Saeimas sēdē.
Slavenības
2023. gada 25. oktobris, 06:30

Aktieris un bijušais deputāts Ivars Puga kļuvis par skolotāju

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Aktieris un bijušais Saeimas deputāts Ivars Puga līdz ar jauno mācību gadu sācis pedagoga gaitas Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā jeb Meža skolā, kas atrodas Šmerļa mežā.  Tāpat šoruden viņš, režisora Intara Rešetina mudināts, atgriezies uz skatuves.

Žurnāla "Kas Jauns" uzrunāts, Ivars Puga, kas tika ievēlēts 13. Saeimā no partijas "KPV LV" saraksta, bet pērnruden 14. Saeimas vēlēšanās nemaz nekandidēja, par četriem deputāta amatā pavadītiem gadiem neko diži stāstīt nevēlas. Vien norāda – pēc tam vajadzējis paņemt pauzi, ko arī izdarījis: “Izmantoju bezdarbnieka statusa iespējas un tā arī mazliet pārprogrammējos. Tiesa gan, es arī negribētu pārspīlēt tā darba ārkārtīgo nozīmību.”

13. Saeima sanāk uz pēdējo sēdi, pirms nodot darbu jaunajiem deputātiem

Ceturtdien, 27. oktobrī, norisinājās pēdējā 13.Saeimas sasaukuma sēde.

gallery icon

Puga norāda, ka nekad nav pārstājis būt aktieris. To, ka ilgāku laiku nav bijis uz skatuves, viņš sauc par “radošo komandējumu”, ko svētīgi paņemt radošām personībām, lai pēc tam ar lielāku jaudu atgrieztos atkal uz skatuves. “Ir jābūt kādam restartam, ja jūti, ka visas krāsas paliek vienādas. Paejot prom no aktiermeistarības, tu atkal saproti, kas ir kas. Jāteic, ka šobrīd neesmu štata aktieris, man nav līgumattiecību ar teātri. Bet profesijā joprojām turpinu darboties dažādos projektos – izrādēs, kas tiek gatavotas skatītājiem. Ar Nacionālo teātri šobrīd sadarbojos pie divām ilggadējām izrādēm – "Skroderdienas Silmačos" un "Sudraba slidas", kas tiks izrādīta šajā decembrī. Jaunajos Nacionālā teātra projektos gan es neesmu,” sarunā ar "Kas Jauns" atklāj aktieris.

Vaicāts, vai nav vēlmes atgriezties Nacionālajā teātrī, kur pirms tapšanas par deputātu bija nostrādājis ilgus jo ilgus gadus, viņš paskaidro savu nostāju: “Es gribu atgriezties, lai strādātu! Bet vienkārši būt teātrī... Man nav tādas sajūtas, lai tikai par katru cenu atgrieztos teātrī, lai tikai es tur skaitītos. Ja man būtu darbs, tad gan jā. Jo nekur jau no savas profesijas un darba neaizbēgsi, un es arī to netaisos darīt! Viss ir atkarīgs tikai no apstākļu sakritības, no režisora domu gaitas.”

Uz skatuves šomēnes Puga bija redzams koncertuzvedumā "Ziedonis un Mīlestība", tajā piedalīties viņu uzaicinājis režisors Intars Rešetins. Aktieris atklāj, ka atgriezties uz skatuves bijusi ļoti laba sajūta, jo viņš atkal strādājis savu sirdsdarbu. Uzvedumam būšot arī papildkoncerts 4. decembrī. Ivars Puga teic, ka skatītāju zāle aktierus uzņēmusi ļoti labi un cēlusies kājās. “Ir tāds teiciens: kas nāk no sirds, tas iet pie sirds,” koncerta panākumus skaidro aktieris.

Ir vēl kādi zīmīgi jaunumi aktiera dzīvē, proti, šoruden viņš uzsācis pedagoga darba gaitas Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā jeb Meža skolā, kur strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Viņš pasniedz socializāciju un komunikāciju. Taujāts, kā iejuties jaunajā darbā, Puga teic, ka viegli nav, bet ir interesanti. Aktieris arī pastāsta, ka viņa jaunā darbavieta atrodas īpaši skaistā vietā – meža ielokā. “Nevarēju iedomāties, ka lokācija ir meža vidū Rīgas centrā,” viņš piebilst. Paralēli tam Puga arī uzsācis mācības Latvijas Universitātē pedagoģijas kursos. Ivars piebilst – uzsākot jaunās darba gaitas, nu arī mainījies viņa dienas grafiks. Ja līdz šim viņš visu savu apzināto darba mūžu – vairāk par 30 gadiem – darbu sāka desmitos no rīta, tad skolā mācības sākas astoņos, tāpēc tagad sevi ir palēnām jāpārprogrammē, lai varētu piecelties sešos no rīta. “Tas ir vienīgais, pie kā man šobrīd ar sevi ir jāstrādā. Jauns izaicinājums,” nosaka aktieris.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!