Mesa un Gacho koncerts Mežaparkā 19.08.2023.

Sestdienas, 19. augusta, vakarā Mežaparka Lielajā estrādē apmēram 20 tūkstošu klausītāju klātbūtnē izskanējis mūzikas projektu "Mesa" un "Gacho" lielkoncerts "25 ...

gallery icon
Slavenības
2023. gada 12. septembris, 06:02

Reperis Gacho uz ielas izvillojas ar krievu dzejnieku Juriju. Kas īsti notika?

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Gatis Irbe, pazīstams kā hiphopa mūziķis Gacho un projekts "Mesa", ar savu "Harley-Davidson" motociklu dodoties ceļā uz sapulci, nemaz nenojauta, ka galvaspilsētas ielās viņu sagaida konflikts ar dzejnieku.

No Krievijas uz Latviju pārbraukušais Jurijs Zavorotnijs līdz šim plašākai publikai zināms nebija. Taču aizvadītajā nedēļā internetā parādījās video, kurā viņš iesaistās konfliktā ar kādu motociklistu, kas izrādījās pazīstamais reperis Gatis Irbe. Jurijs aizrādījis motociklistam, kas skaļi gāzējis, Gacho parādā nepalika – bija gan nopietna vārdu apmaiņa, gan pat fiziska aizskaršana…

Sadzejoti klaji meli, saka Gacho

Gacho sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" sniedz savu izklāstu: “Tas, ka es esmu mūziķis, nemaina faktu, ka esmu vīrietis un pastāvēšu par savām lietām un vērtībām. Es neļaušu nevienam rādīt sev vidējos pirkstus un saukt rupjos vārdos.”

Kā tas viss sākās? “Vienkārši braucu garām šim cilvēkam, nevis, kā viņš to pasniedz, ka esmu stāvējis ceļa malā un agresīvi gāzējis un viņš gājis garām un pateicis, ko es piržot. Zinot, ka viņš ir dzejnieks, ir sadzejoti klaji meli,” saka Gacho.

“Nogriežoties no Dzirnavu ielas uz Valdemāra ielu un braucot satiksmes kustībā, šis garāmgājējs, kas atradās man labajā pusē, man parādīja vidējo pirkstu un pateica: “Tu, pidar!” Varbūt Krievijā, no kurienes viņš ir atbraucis – cik saprotu, viņš ir Krievijas pilsonis –, tā var uzvesties. Es gribētu redzēt, ko ar viņu izdarītu cilvēki, ja viņš šādi izpildītos motosezonas atklāšanas vai slēgšanas pasākumā!” par notikušo pastāsta Gacho.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Zinot, ka viņš ir dzejnieks, ir sadzejoti klaji meli," tā Gacho.

Turpinājis provocēt

Gacho apstājies aiz sabiedriskā transporta pieturas un, vēl sēžot uz motocikla, sācis Zavorotnijam jautāt, kas tas tāds ir, “ko viņš man rāda un saka”. “Viņš pa gabalu sāka apsaukāties rupjiem vārdiem, un tikai tad es nokāpu. Kamēr gāju, viņš turpināja apsaukāties un ļoti agresīvi uzvesties. Un tad sekoja tas moments, kad viņš pacēla uz augšu rokas un es, esot veiklāks, viņu pagrūdu, skarot plecu, un gāju atpakaļ uz moci, un tajā brīdī šā vīrieša sieva sāka filmēt notiekošo,” turpina Gacho.

Mūziķis jau apsēdies uz moča, bet Zavorotnijs nerimies, turpinājis viņu apsaukāt un rādīt vidējo pirkstu, to visu dzejnieka sieva filmēja. “Un tikai tad es otrreiz kāpu no moča un gāju pie viņa,” teic Gacho, kas ir dusmīgs, ka tagad viss pavērsts, ka viņš devis pa muti nevainīgam cilvēkam, kurš gājis uz dzejas pulciņu.

“Pilnīgākais farss. Es nekad neko tādu 15 gadu laikā neesmu ne darījis, ne piedzīvojis. Bet te pēkšņi kaut kāds cilvēks pie mums atbraucis un šādi uzvedas uz ielas! Man arī likās, ka šis cilvēks bija iedzēris, jo to secināju pēc viņa runas stila un izdarībām. Tagad viņš apkārt stāsta, ka manis dēļ viņam bijis ģībonis un kas tik vēl ne, nu, tās ir pilnīgas muļķības. Man liekas, ka tā viņš tagad rīkojas un visu safabricē, jo grib no manis, iespējams, dabūt finansiālu kompensāciju,” ļoti nepatīkami pārsteigts ir Gacho.

Gacho koncerts "Sezonas noslēgums" Daugavas koncertzālē

2015. gada 11. septembrī Daugavas koncertzālē uzstājās Gacho.

gallery icon

Pirmo reizi šāds incidents

Mūziķis spriež, ka varbūt Zavorotnijs darījis visu iespējamo, lai varētu iznest plašākā publikā savu dzejnieka vārdu. “Godīgi teikšu, ka desmitā daļa cilvēku, kam es vai kāds cits motobraucējs pabrauc garām, vai nu pasaka kaut ko, vai nodomā: “Ko tu pird!”, bet tas jau nekad neizvēršas konfliktsituācijā. Ja tā būtu, tad jau es 15 gadus ar visiem gājējiem kautos,” Gacho atzīst, ka bijis tik impulsīvs, ka pavilcies uz provokācijām, bet “es esmu vīrietis un neļaušu, ka mani sauc par pidaru un šādi uzvedas”.

foto: no privātā arhīva
Gatis Irbe ir kaismīgs motociklists.

Gacho pat bijis tik tolerants, ka sācis runāt krieviski: “Es pārslēdzos uz krievu valodu, jo sapratu, ka viņš nesaprot neko, ko es saku latviski.” Dzejnieks ir vērsies policijā ar iesniegumu, taču arī Gacho uzrunājis savu advokātu: “Tur visapkārt ir kameras, un var veikt ekspertīzes, lai noteiktu, no kā tad radās ģībonis un cik stipri ir iesists, tāpēc ceru, ka policija to visu izvērtēs un taisnība uzvarēs.”

Zavorotnijs: “Es ne reizi viņu neesmu nosaucis par pidaru!”

Todien, kad izcēlās konflikts uz Krišjāņa Valdemāra ielas, dzejnieks un dizainers Jurijs Zavorotnijs ar sievu atgriezās no veikala.

foto: no privātā arhīva
"Neizslēdzu, ka vidējo pirkstu viņam parādīju," saka Jurijs.

Sarunā ar "Kas Jauns" Jurijs Zavorotnijs stāsta, ka Latvijā ar sievu ieradies 2021. gadā, jo bija no kāda Rīgas uzņēmuma saņēmis uzaicinājumu strādāt par dizaineru. “Atbraucām vēl pirms kara, un, tā kā mums te ļoti iepatikās, jo Latvija ir eiropeiska un mierīga valsts, mēs arī te palikām. Man ir izveidojušās labas attiecības gan ar darba kolēģiem, gan ar citiem vietējiem iedzīvotājiem – latviešiem, ukraiņiem un krieviem,” stāsta Zavorotnijs. Viņš par notikušo atklāj savu versiju: “Vispirms gribu uzsvērt, ka Gacho neesmu nosaucis par pidaru, jo nelietoju necenzētus vārdus. Taču neizslēdzu, ka vidējo pirkstu gan viņam parādīju, jo piedzīvoju stresa situāciju. Viss sākās ar to, ka mēs ar sievu nācām no veikala un, izdzirdot spēcīgu troksni, sieva ar rokām aizspieda ausis un sabijās. Es paskatījos uz motociklistu, kas to troksni rada, viņš paskatījās uz mani un turpināja gāzēt, un tad es viņam uzsaucu: “Horoš perdet’!”. Tad arī viss sākās. Viņš piestāja un devās pie manis. Sākās vārdu pārmaiņa, un viņš trīs reizes mani stipri pagrūda pret krūtīm un devās uz motociklu. Tajā brīdī mana sieva sāka filmēt šo cilvēku. Viņš turpināja ar mani konfliktēt un atkal piecēlās, un iesita pa galvaskausu, no kā pat uz brīdi kļuva tumšs gar acīm. Viņš devās uz motociklu, un mēs gājām līdzi, lai nofilmētu motocikla numuru. Tajā brīdī motociklists vēl noteica: “Ečšo hočeš? Tebe eščo nada?!” (Vēl gribi? Tev vēl vajag – krievu val.) un aizbrauca.”

“Mana versija un notikumu gaita ļoti atšķirās no tās, ko publiski stāsta Gacho. Es tik tiešām neesmu viņu apsaukājis par pidaru, jo tādus vārdus apzināti nekad nelietoju. Turklāt viņš stāsta, ka es esmu pacēlis rokas, lai sistu, bet man pat nebija tādas domas. Viņš stāsta, ka es visu laiku esot viņu apsaukājis, taču es viņu neapsaukāju. Tāpat viņš saka, ka es esot bijis alkoholisko dzērienu reibumā, bet man ir ārstu izziņa, kurā skaidri norādīts, ka neesmu bijis lietojis alkoholu,” bilst Jurijs, kas pēc notikušā devies uz policijas iecirkni, lai uzrakstītu iesniegumu, un tad uz traumpunktu Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur par veiktajām analīzēm un apskati samaksājis 272 eiro. “Pēc notikušā sāp ribas,” saka viņš un piebilst: “Es nebūtu gājis ne uz policiju, ne traumpunktu, ja nebūtu drošs, ka taisnība ir manā pusē. Trakākais, ka mana sieva pēc notikušā saņem ļoti daudz šausminošu komentāru savā Instagram, viņai pat vēlu vakarā sūta audio vēstījumus ar draudiem. Kopumā par notikušo runājot, jebkāda veida agresija un šāda uzvedība taču nav attaisnojama. Cerams, ka tur arī ir videokameras un policija visu notikumu gaitu varēs restaurēt.”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!