45 spilgti aktrises Rēzijas Kalniņas portreti

gallery icon
Slavenības
2023. gada 10. septembris, 06:39

Cik Rēzija Kalniņa pelna ar savu "Oratorio"?

Žurnāls "Kas Jauns"

SIA "Oratorio", kas nodarbojas ar teātra izrāžu, koncertu un citu kultūras pasākumu organizēšanu, aktrise un režisore Rēzija Kalniņa ar vīru diriģentu Aināru Rubiķi nodibināja 2002. gada jūlijā. Katram tur pieder 50 procenti daļu. Kā tad uzņēmumam klājies?

Nesen klajā nāca ziņa, ka Dailes teātra dīva Rēzija Kalniņa pēc teātrī nospēlētiem 29 gadiem izlēmusi atstāt teātra štatu un turpmāk uz skatuves būs redzama tikai ļoti īpašos gadījumos.

"Ja runājam par kaut kādiem svaru kausiem, tad tie ir nosliekušies par labu tam, lai šajā teātra sezonā es iepazītu sevi. Un nevis caur lomām, bet kopā ar "OratoriO" līdzgaitniekiem, uzdodot sev svarīgus jautājumus. Gan sev, gan skatītājam," tā intervijā portālam Jauns.lv pirms nedēļas teica Rēzija.

foto: Zane Bitere/LETA
Sajūtot nepieciešamību pēc pārtraukuma, aktrise un režisore Rēzija Kalniņa nolēmusi turpmāk strādāt Dailes teātra ārštatā. “Šī pauze man ir nepieciešama, lai sevi bagātinātu, izglītotu, saprastu, kas es esmu. Es nevēlos būt zobratiņš sistēmā un nekad neesmu varējusi būt. Dailes teātris turpina savu iesākto ceļu, kas ir apsveicami, bet man šobrīd ir nepieciešama mana, sievietes, aktrises, mākslinieces pauze, lai varētu saprast savu dzīves ceļu tālāk,” uzsver māksliniece.

Kā tad viņas "OratoriO" klājas finansiālā ziņā? To lūkojis noskaidrot žurnāls "Kas Jauns".

Par pagājušo gadu iesniegtie dati liecina, ka SIA "Oratorio" strādājis ar gandrīz 83 tūkstošu eiro lielu apgrozījumu un gūta 4623 eiro liela peļņa (2021. gadā apgrozījums gandrīz sasniedza 60 tūkstošus, bet peļņa bija 926 eiro). SIA gan vēl augusta vidū bija 924,42 eiro lieli VID administrēto nodokļu parādi. Pērn arī valsts budžetā iemaksāti 9400 eiro kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Zināms gan, ka pagājušā gada beigās SIA norēķinu kontā bija 13 826 eiro. Uzņēmumam ir arī veikti ilgtermiņa aizņēmumi no tā dalībniekiem – Rēzijas un Aināra. Aizņēmumu, kas jāatmaksā līdz 2025. gada 5. augustam, atlikusī summa gada nogalē bija 35 880 eiro. Tāpat norādīts, ka tajā pašā datumā gandrīz 27 tūkstošus eiro liels bijis “parāds personālam”.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2020. gada vasarā jaunajā kultūrtelpā vēl noritēja remontdarbi, taču Rēzija laipni izrādīja vietu, par ko turpmāk stāvēs un kritīs, lai arī kādi pasaules plūdi pāri nāks. Vienā projektā saplūda gan Rēzijas iecere par savu vietu, kur īstenot teatrālus uzvedumus par dzīves lielajiem jautājumiem, gan Aināra iepriekš skaļi nepaustā doma par vietu, kur dvēselei mieru un prieku rada dažāda žanra mūzika.

Kā teikts šogad iesniegtajā SIA ziņojumā, "Oratorio" pagājušā gada sasniegumi ir skatītāju vērtējumam nodotā izrāde Viņa-viņš-viņa. Norādīts arī, ka gada peļņa “tiks novirzīta uzkrāto zaudējumu segšanai, obligātās rezerves izveidošanai un sabiedrības attīstībai”. Tāpat paredzēts, ka šogad “sabiedrība turpinās darbu un atbilstoši tirgus situācijai tiks meklētas iespējas attīstīt un pilnveidot saimniecisko darbību”.

foto: LETA
“Esot nepārtrauktā disonansē ar pasaulīgo, mūsu cilvēciskā datorsistēma uzkaras, radot traucējumus attiecībās ar savu tuvāko, sevi un pat ar Dievu. Mēs turpinām skriet tālāk jau ar aizdusas lēkmēm un sirds krampjiem pakrūtē. Un tad ir "OratoriO". Mazā miera osta pilsētas vidū, kur katram atnākot – viņš vai viņa, vai viņa un viņš – ir iespēja satikt sevi tuvāko un pat Dievu. Ieklausīties savas dvēseles pukstos un atkal sev pateikt – es esmu,” tā par savu mūzikas un drāmas telpu saka Ainārs Rubiķis.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!