Kino
2023. gada 16. augusts, 10:47

Video: kurš kuru – lelle pret atombumbu. "Bārbijheimera" fenomens

Jauns.lv

Nākmanedēļ būs apritējis mēnesis, kopš uz pasaules kinoekrāniem iznāca filmas “Bārbija”un “Openheimers”. Leļļu pasaulei atbilstošajos rozā toņos krāsotais kinostāsts par kulta lelli Bārbiju salīdzinoši vieglā valodā skar sieviešu tiesību un feminisma jautājumus, savukārt reālistiskā estētikā veidotais “Openheimers” trīs stundu garumā vēstī par atombumbas izgudrošanas vēsturi ASV. Abu filmu pasaules pirmizrādes notika vienā dienā, radot sajūtu par sacensību. Sacensību par skatītāju mīlestību un kases ieņēmumiem.

Pagaidām “Bārbija” jūtami apsteidz “Openheimeru”. Šī filma pasaules mērogā nopelnījusi jau vairāk nekā miljardu dolāru, bet “Openheimera” ienākumi pārsniedz 400 miljonus.“Bārbijas” panākumi ASV tiek īpaši uzsvērti, jo Greta Gērviga ir pirmā sieviete-režisore, kuras filma atnesusi tik lielus ieņēmumus. Tiesa, “Bārbijas” veidotāji īpaši pacentušies, lai filmu popularizētu. Filmu studija “Warner Bros” tās mārketingam atvēlējusi 150 miljonus dolāru, kas ir pat vairāk, nekā pašas filmas veidošanas izmaksas (145 miljoni dolāru).

Filmas "Barbie" pirmizrāde "Forum Cinemas"

2023. gada 20. jūlijā kinoteātrī "Forum Cinemas" norisinājās jaunās filmas "Barbie" pirmizrāde.

gallery icon

Otrs kinoindustrijas grands “Universal Studios” Kristofera Nolana “Openheimeru” uzņēma par aptuveni 100 miljoniem dolāru, bet filmas mārketinga izdevumi tiek lēsti no 60 līdz 100 miljoniem. Abu filmu pirmizrādes dienā kinoteātri visā pasaulē piedzīvoja sen neredzētu skatītāju pieplūdumu.

Bārbiju "trakums" pasaulē. 2023

Filma "Barbie" un ir kļuvusi par popkultūras sensāciju. Daudzviet pasaulē pirmizrādi piedzīvojusi daudzu gaidītā filma “Barbie”, un, kā jau tas ...

gallery icon


Kamēr kino baudītāju izvēles ir skaidri redzamas, šo filmu īsteno vērtību noteiks laiks un profesionāļu vērtējums. Kino kritiķes Dairas Āboliņas stāstītais liek domāt, ka ne visi profesionāļi ir vienisprātis ar Bārbijmānijas pārņemtajiem: “Ir tāda pasaules kino kritiķu organizācija FIPRESCI, kas neformāli apvieno pasaules profesionālos kino kritiķus, un tur katru gadu jānobalso par gada labākajām filmām. Es redzēju pēdējās piecas filmas, un par vienu no tām man bija jāizšķiras. Šajā piecniekā ir “Openheimers”, bet nav “Bārbijas”.”

Filmas "Barbie" pirmizrāde "Apollo Kino Akropole Rīga"

2023. gada 20. jūlijā kinoteātrī "Apollo Kino Akropole Rīga" norisinājās jaunās filmas "Barbie" pirmizrāde.

gallery icon

Tikmēr “Bārbija” ne tikai dominē pasaules kinoteātru zālēs, bet tās skaņas celiņš iekaro augstas vietas pasaules mūzikas topos. Latvijas Radio balss Toms Grēviņš prognozē, ka pārņemtība ar “Bārbijas” filmu tik drīz nebeigsies: “Es būšu pēdējais, kurš smiesies, ja Bārbijas mānija vēl turpināsies, līdz veikalos sāks parādīties Ziemassvētku rotājumi.”

Filmas "Barbie" pirmizrāde "Apollo Kino Domina"

2023. gada 20. jūlijā kinoteātrī "Apollo Kino Domina" norisinājās jaunās filmas "Barbie" pirmizrāde.

gallery icon

Skaties pievienoto video un uzzini, ko par abām filmām domā kino kritiķe Daira Āboliņa, cik naudas par šiem kases grāvējiem atdevuši Latvijas skatītāji un kura citādi vienmēr gaidīta filma palikusi gandrīz neredzama “Bārbijheimera” fenomena ēnā.