Račam 50! Viņš jaunībā trenējies boksā un šuvis džinsa bikses. FOTO. VIDEO
Guntars Račs sev 50 gadu jubilejā dāvināšot bungas. Tāds sapnis bundziniekam bijis jau pēdējos 12 gadus!
Slavenības
2015. gada 25. marts, 09:00

Račam 50! Viņš jaunībā trenējies boksā un šuvis džinsa bikses. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Vienam no ražīgākajiem autoriem Latvijas mūzikā – dzejniekam, producentam, mūzikas izdevējam un bundziniekam Guntaram Račam šodien – 25. martā – paliek 50 gadi! Tiesa gan, apaļo jubileju viņš svinēs dažas dienas vēlāk, 27. martā, vērienīgajā koncertā “Tikai Tā!”.

Račs ir dzimis liepājnieks. Mūziku apguvis Liepājas E. Melngaiļa mūzikas vidusskolā sitamo instrumentu klasē, bet dzeju sācis rakstīt 15 gadu vecumā. Mūziķa karjeru Guntars uzsāka 1981. gadā kā bundzinieks un arī dziesmu tekstu autors.  Muzicējis grupās "Liepājas Trio", "Neptūns", "Jāņa Lūsēna Grupa", "Salve","Varavīksne", " Slēģi ", "Jauns Mēness" un "bet bet", pēdējā no kurām darbojas joprojām.

Guntaru Raču droši var saukt par šobrīd pieprasītāko dziesmu tekstu autoru Latvijā, viņš sadarbojas teju ar visiem populārākajiem komponistiem un dziesmu izpildītājiem. Kā dziesmu vārdu autors ieguvis vairākas Mūzikas Ierakstu Gada balvas, vairākas Autortiesību Bezgalības balvas, saņēmis vairāk nekā 15 zelta un platīna disku apbalvojumus par pārdotajiem albumiem. Vairākus gadus pēc kārtas bijis visvairāk izmantotais un atskaņotais latviešu dziesmu tekstu autors Latvijā populārākajā radiostacijā “Latvijas radio 2”.

Guntars Račs arī dibinājis kompānijas "Mikrofona ieraksti" un "Izdevniecība MicRec", bet kopš 2014. gada Račs ir Amerikas Ierakstu Akadēmijas biedrs ar tiesībām balsot par “Grammy” balvai izvirzītajiem ierakstiem.

Interesanti, ka Guntars Račs jaunībā nopietni trenējies boksā un pat Latvijas junioru čempionātā izcīnījis otro vietu! Iegūtās iemaņas Račam dažreiz vēlāk noderējušas dzīvē. Piemēram, bijis gadījums, kad “bet bet” koncertā vairāki agresīvi apmeklētāji uzbrukuši mūziķiem un tad Račs kaušļus nolicis pie vietas.  Račs bijis arī šuvējs un klasesbiedriem Liepājā šuvis džinsus, jaciņas. Guntara mamma pat domājusi, ka dēls mācīsies par šuvēju, taču viņš izvēlējās apgūt mūziku.

Video

Račs par pieredzi boksa ringā

Jau piecpadsmit gadus Guntars Račs ir kopā ar skaistumkaralieni Sintiju Jenerti-Raču. Viņi iepazinās 1999. gadā Arņa Medņa soloalbuma “Black Velvet” prezentācijā, bet bildināja Guntars Sintiju viņas dzimšanas dienā 8. martā. Kāzas notika jau maijā Mārtiņa baznīcā, un, kā Guntars un Sintija stāsta žurnāla “OK!” jaunākajā numurā, tad kāzas bijušas kā īsts festivāls: ”Vedēji – mana kolēģe Elita Mīlgrāve ar kungu. Baznīcā Trīs tenori dziedāja, Zigfrīds spēlēja vijoli, ārā bija “Dzintariņš”, “Dzeguzīte”. Vakarā restorānā uzstājās Lapčenoks, Stabulnieks, Marhilēvičs, “Prāta vētra”, “Labvēlīgais tips”, pirmo valsi nospēlēja Raimonds Pauls – kompānija zvērīgākā!” Tagad Guntars un Sintija ir vecāki meitai Odrijai, kurai ir jau 11 gadi.

Video

Račs jaunībā šuva bikses un jakas ar rāvējslēdzēju

Kasjauns.lv/Foto: no Izdevniecības “Rīgas viļņi” arhīva, no Guntara Rača arhīva