Slavenības
2023. gada 25. maijs, 19:26

"Es nekad mūžā neesmu atcēlusi nevienu koncertu" — rokenrola karaliene Tīna Tērnere uzstājusies gan piekauta, gan slima

Jauns.lv

Trešdien, 24. maijā mūžībā aizgājušajai amerikāņu dziedātājai Tīnai Tērnerei, kuru daudzi dēvēja ne tikai par "rokenrola karalieni", bet arī par "rokenrola vecmāmiņu", šādi norādot uz viņas karjeras ilgmūžību, piemita apskaužami sīksts raksturs un visaugstākā līmeņa profesionalitāte — ne traumas, ne slimības viņu nespēja atturēt no uzstāšanās koncertā.

Tīna Tērnere laiku lokos

gallery icon
25

Jaunībā Tīnai nācās uzstāties pat pēc traumām, kuras viņai nodarīja vardarbīgais vīrs Aiks Tērners, kurš mēdza aizsvilties dusmās no vissīkākā iemesla, un sist Tīnai ar jebko, kas trāpījās pa rokai, vai iekaustīt ar dūrēm. Viņu neatturēja pat situācijas, kad sievai bija jākāpj uz skatuves.

“Viņš man iesita pa ribām, bet pēc tam vienmēr mēģināja uzsist man zilu aci. Viņš gribēja, lai viņa varmācības rezultāts būtu redzams. Tas bija visapkaunojošākais,” 2005. gadā Tīna Tērnera atzina sarunā ar populāro ASV televīzijas personību Opru Vinfriju. “Citreiz mēs sakāvāmies ģērbtuvē, un tad, kad kāpu uz skatuves, mana seja bija sapampusi. Domāju, ka man bija lauzts deguns, jo tad, kad dziedāju, asinis plūda man mutē. Pirms tam es varēju noslēpt [sišanas pēdas] ar grimu. Taču uzpampumu nav iespējams noslēpt.”

Tīna turpināja uzstāties kopā ar Aiku un paciest viņa teroru līdz pat 1976. gadam, kad ceļā uz koncertu Dalasā vīrs viņu atkal piekāva, un Tīnas pacietības mērs bija pilns. Viņa izlavījās no viesnīcas numura un aizbēga, līdzi paņēmusi tikai “Mobil” kredītkarti un 36 centus. Pie Aika viņa vairs neatgriezās, 1978. gadā laulība beidzot tika šķirta, un ar grūtībām viņa sāka atjaunot savu dziedātājas karjeru — liekot lietā savu neatlaidību.

Leģendas raksturs izpaudās arī vēlāk, neļaujot nekādām kaitēm stāties ceļā viņas karjerai un koncertēšanai. Kad 1996. gadā viņai bija paredzēta uzstāšanās Maskavā, dziedātāja smagi saslima, viņai bija četrdesmit grādu temperatūra. Varētu padomāt, ka pasaulslavena superzvaigzne, multimiljonāre un vienkārši ļoti noslogota sieviete, kurai pavisam drīz apritēs 57 gadi, varētu atļauties atcelt koncertu, lai paliktu gultā, dzertu zāles un atpūstos?

Tīna uzskatīja citādi: savus klausītājus nekad nedrīkst pievilt.

“Kad viņa atbrauca uz Krieviju, viņa saslima, temperatūra pacēlās līdz četrdesmit grādiem. Es jautāju: “Varbūt atcelsim koncertu?” Viņa teica: “Es nekad mūžā neesmu atcēlusi nevienu koncertu.” Mēs viņu atvedām uz Kremli, un viņa iznāca uz skatuves, nostrādāja super,” atminējās producente Nadežda Solovjova.

Skatoties šo koncertu, nevienam pat prātā neienāktu, ka uzstājas smagi slims cilvēks.

Nesūdzoties par problēmām, "rokenrola karaliene" turpināja uzstāties līdz pat 2009. gadam, metot mieru tikai cienījamā 70 gadu vecumā. 12 "Grammy" balvu ieguvēja ir divreiz uzņemta Rokenrola slavas zālē — 1991. gadā ar bijušo vīru Aiku, 2021. gadā kā solo izpildītāja.

Kā jau ziņots, Tīna Tērnere aizgāja viņsaulē 24. maijā savās mājās Šveicē. Mūža nogalē viņa sirga ar vairākām ļoti nopietnām kaitēm. 2013. gadā tikai trīs nedēļas pēc kāzām ar ilggadējo partneri Ervinu Bahu Tīna piedzīvoja insultu, pēc kā viņai no jauna vajadzēja iemācīties staigāt. 2016. gadā viņai konstatēja zarnu vēzi, bet savlaikus neārstētais augstais asinsspiediens izraisīja nieru mazspēju. Tā kā viņas izredzes saņemt nieri bijušas niecīgas, Tīna tika mudināta sākt dialīzi, taču viņa apsvērusi Šveicē legalizētās eitanāzijas iespēju un sākusi kārtot nepieciešamos dokumentus. Taču viņas vīrs Ervins Bahs ziedojis Tīnai savu nieri, un 2017. gada 7. aprīlī mūziķei veikta transplantācijas operācija.

Bez smagām veselības problēmām Tīnu satrieca arī personīgas traģēdijas, pāragri zaudējot abus miesīgos dēlus (viņa bija adoptējusi arī vīra Aika divus dēlus). 2018. gada jūlijā 59 gadu vecumā nošāvās viņas vecākais dēls Kreigs, bet 2022. gada decembrī ar zarnu vēzi 62 gadu vecumā nomira jaunākais dēls Ronijs.