Pasaulē
2023. gada 24. maijs, 21:54

Mirusi leģendārā dziedātāja Tīna Tērnere

Jauns.lv

83 gadu vecumā mirusi amerikāņu dziedātāja, dziesmu autore, dejotāja, rakstniece un aktrise Tīna Tērnere, paziņojusi viņas preses pārstāve.

"Tīna Tērnere, rokenrola karaliene šodien 83 gadu vecumā mierīgi mirusi pēc ilgstošas slimības savās mājās netālu no Cīrihes, Šveicē. Ar viņas aiziešanu pasaule zaudē mūzikas leģendu un paraugu," teikts paziņojumā.

foto: EMPICS Entertainment / Scanpix
Tīna Tērnere 2019. gada novembrī.

ASV dzimusī zvaigzne bija viena no visairāk mīlētākajām sieviešu rokdziedātājām, kas pazīstama ar savu harizmu uz skatuves un virkni mūzikas hitu, vēsta BBC.

foto: AP/Scanpix
Tīna Tērnere ar vīru Ervinu Bahu un TV personību Opru Vinfriju šā gada 8. novembrī Ņujorkā apmeklējot Brodvejas mūziklu “Tina”, kas ir biogrāfisks stāsts par leģendārās dziedātājas dzīvi un karjeru.

Tērneres muzikālā karjera ilgusi vairāk nekā 50 gadus. Par saviem darbiem viņa saņēmusi daudzas balvas (tai skaitā 11 "Grammy" balvas) un par ieguldījumu rokmūzikas attīstībā ir iemantojusi titulu "Rokenrola karaliene".

Tērnere ir viena no pasaulē ievērojamākajām mūziķēm, tāpat viņa tiek uzskatīta par visvairāk panākumus guvušo sieviešu kārtas rokmūziķi un žurnāls "Rolling Stone" viņu nosaucis par vienu no visu laiku labākajiem dziedātājiem.

Savus ierakstus viņa ir pārdevusi vairāk nekā 200 miljonos kopiju. Izdevusi 10 studijas albumus, piedalījusies kā dziedātāja 96 filmu skaņu celiņu ierakstos. Dažās filmās piedalījusies arī kā aktrise. Nozīmīgāko no savām lomām Tērnere atveidojusi filmā "Trakais Makss 3" ("Mad Max Beyond Thunderdome", 1985), par ko saņēma balvu "Image Award" kā izcilākā aktrise galvenajā lomā.

foto: Credit:Topham Picturepoint ©1999/Scanpix
Tīna Tērnere ar pirmo vīru Aiku Tērneru.

Savu karjeru Tērnere uzsāka kopā ar mūziķi Aiku Tērneru. Viņi iepazinās 1959. gadā, apprecējās 1962. gadā. Kopdzīves laikā Aiks bija vardarbīgs pret sievu un neuzticīgs, bija atkarīgs no narkotikām. 1976. gadā Tīna Tērnere viņu pameta un 1978. gadā viņi izšķīrās oficiāli.

foto: REUTERS/SCANPIX
Tīna Tērnere ar vīru Ervinu Bahu 2013. gadā.

Kopš 1994. gada Tērnere apmetās uz dzīvi Šveicē, īpašumā Cīrihes ezera krastā. 2013. gadā viņa ieguva Šveices pilsonību. Tajā pašā gadā, pēc 27 gadus ilgām attiecībām, Tērnere apprecējās ar savu partneri, Vācijā dzimušu mūzikas ierakstu producentu Ervinu Bahu.