"La kritusī" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī vakar, 11. maijā, pirmizrādi piedzīvoja muzikāla melodrāma "La kritusī" Ināras Sluckas režijā. Iestudējuma centrā ir Violeta Valerī, ...

gallery icon
156
Slavenības
2023. gada 21. maijs, 06:32

Daumants Kalniņš izglābis Nacionālā teātra grandiozo pirmizrādi

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Nacionālajā teātrī 10. maijā tika svinēta pēc pasaulslavenās operas "Traviata" motīviem tapusī izrāde "La Kritusī" ar žilbinošo aktrisi Ditu Lūriņu galvenajā lomā. Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", pirmizrādes izrādīšana gan bijusi apdraudēta pēkšņas viņas partnera saslimšanas dēļ.

Kad pēc pamatīgas un gana ilgas Alfrēdo lomas apgūšanas neilgi pirms pirmizrādes negaidīti nopietnas veselības problēmas “no kājām nogāza” aktieri Raimondu Celmu, režisores Ināras Sluckas jauniestudējumā "La Kritusī" apjomīgo lomu, piedaloties tikai četros mēģinājumos, uz lugas pirmizrādīšanu sagatavoja dziedātājs Daumants Kalniņš.

Par savu drosmi, operativitāti un darbaspējām Daumants saņēma gan režisores uzslavas, gan pirmizrādes viesu ovācijas. Neskaitāmas prominences tovakar pirmizrādes banketā par vareno sniegumu apjūsmoja tieši maestro Raimonda Paula favorītu Daumantu Kalniņu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Daumants Kalniņš apjomīgo lomu apguva, Ināras Sluckas režisētajā izrādē ielecot tikai pašās sagatavošanas beigās, piedaloties vien četros mēģinājumos.

Īpašu uzrunu Baltajā zālē pēc izrādes piedzīvošanas sacīja ne tikai izrādes veidotāji, bet kultūras pazinēja Ilze Auzere, kura Aleksandra Dimā un Džuzepes Verdi operas uzvedumu "Traviata" dažādos pasaules opernamos iepriekš noskatījusies vismaz pārdesmit reižu.

Latvijas Nacionālajā teātrī tapusī muzikālā melodrāma par Violetas Valerī mīlestību mūsdienu Parīzē Ilzi emocionāli aizkustinājusi līdz asarām. “Brīnišķīgs darbs, apburošs aktieru sniegums. Tik īsti, tik patiesi! Izrāde "La Kritusī", manuprāt, ir ļoti grandiozs iestudējums, ko bauda skatīties ir gan tiem, kas "Traviatu" operas versijā redzējuši un sižetu zina no galvas, gan tiem, kam šī būtu pirmā iepazīšanās ar šo darbu,” tā žurnālam "Kas Jauns" atzina Ilze Auzere, uzsverot, ka šis iestudējums ir augsta līmeņa mākslas darbs. Arī viņu sajūsmināja abu galveno varoņu atveidotāju – Ditas Lūriņas un Daumanta Kalniņa – nepārspējamais sniegums.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!