foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Virdžīnija Lejiņa savu jauno filmu izrāda pie "Likteņa līdumnieku" aktrises
Virdžīnija Lejiņa.
Slavenības
2023. gada 21. maijs, 11:32

Virdžīnija Lejiņa savu jauno filmu izrāda pie "Likteņa līdumnieku" aktrises

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Dokumentālo filmu par šobrīd vecāko aktrisi Latvijā Elvīru Baldiņu (103) režisore Virdžīnija Lejiņa (76) šomēnes pirmizrādīja "Willa teātrī", kurā saimnieko aktrise Inga Alsiņa-Lasmane kopā ar vīru Kalvi.

Tieši pateicoties "Nārbuļu" Mirgas lomai seriālā "Likteņa līdumnieki", pirms 20 gadiem skatītāji iepazina un iemīļoja aktrisi Ingu Alsiņu. Vairākus gadus uzņemtais seriāls daudzus aktierus uz visiem laikiem iecēla atpazīstamības saulītē, veidojot arī paliekošu kontaktu ar režisori Virdžīniju Lejiņu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inga Alsiņa-Lasmane sveic režisori, kuras seriāls aktrisei atnesa skatītāju mīlestību.

“Visus aktierus arvien sirdī jūtu kā savējos! Dzīvoju līdzi, ja viņi izgāžas, un priecājos, ja viss izdodas. Visi, ar kuriem bijusi darīšana, paliek manā sirdī uz mūžu. Kā tuvi radinieki. Mēs visu laiku uzturam attiecības. Man ir sajūta, ka esmu dzīvojusi līdzi visiem varoņiem to 100 gadu laikā. Līdz ar to ir tā, ka tuvāk nevar būt,” nesen sarunā ar žurnālu "Rīgas Viļņi" par "Līdumnieku" aktieriem pauda režisore.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Virdžīnija Lejiņa ar vīru rakstnieku Jāni Lejiņu.

Arī nozīmīgajā dienā, 2. maijā, kad šauram draugu un atbalstītāju lokam režisore izrādīja jaunāko veikumu – dokumentālo filmu "Es esmu runājusi. Elvīra Baldiņa" –, bez "Līdumnieku" ģimenes Virdžīnija neiztika. Režisore savējos pulcēja Ingas un Kalvja Lasmaņu teātrī Rīgā. Pēc filmas noskatīšanās Inga režisori sveica, uzdāvinot Kalvja vecmāmiņas adītus rakstainus dūraiņus.

Kopš iemīļotā seriāla "Likteņa līdumnieki" pēdējās sērijas iznākšanas ir pagājuši 15 gadi, un skatītāji, satikuši režisori, mēdz nepacietīgi taujāt, kad gaidāms nākamais kinodarbs. Pirms gadiem desmit runāja, ka ekranizācija Virdžīnijas vadībā varētu tapt rakstnieka un režisores dzīvesbiedra Jāņa Lejiņa populārajai triloģijai "Zīmogs sarkanā vaskā", taču, izvērtējot 12.–13. gadsimta vides radīšanai nepieciešamos finansiālos resursus, potenciālie realizētāji no idejas atteicās. Negribēdama nodarboties “ar niekiem”, kā pati saka, spēles filmas vietā Lejiņa izvēlējās dokumentālo formātu. “Tā kā tas radošums, enerģija, kas iekšā sēž un tevi “ēd”, ja nedabū laukā, ir, pēdējos trīs gadus nodarbojos ar dokumentālās filmas par Elvīru Baldiņu izveidi,” stāsta režisore.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Elvīra Baldiņa klātienē pasākumu neapmeklēja, bet sanākušos uzrunāja no ekrāna.

Tas gan noticis uz entuziasma pamata, jo citādi vienkārši neesot varējusi. “Esmu Latvijas Ordeņu brālībā. Tur satiku un sāku apbrīnot Elvīru Baldiņu, kurai tolaik tuvojās 100 gadu jubileja. Tik spirgta un moža tajā vecumā! Kad sapratu, ka neviens viņu nefilmē, bet ir pēdējais brīdis to darīt, uzaicināju mūsu ģimenes draugu operatoru Jāni Rēdlihu. Tā, uz savu roku, pusotru gadu filmējām,” atklāj Virdžīnija.

Rezultātā tapusi aizkustinoša dokumentālā filma, kas atklāj paaudzēs apbrīnotās aktrises Elvīras Baldiņas dzīvesziņu, balstītu latviešu tautasdziesmās. “Šīs tautasdziesmas ir milzīga bagātība. Jā, mums tautastērpi ir skaisti, visas latvju zīmes celtas godā, bet tautasdziesma palikusi tāda, reizēm svētkos piesaucama. Bet īstenībā, kā Elvīra saka, tā ir mūsu tautas Bībele,” pauž režisore. Jautāta, vai un kur skatītāji redzēs jauno kinodarbu, Virdžīnija skaidro, ka filmas izrādīšanas plāni vēl ir apspriešanā.