foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kad precēsies Jānis Jurkāns un Linda Apse?
Jānis Jurkāns ar mīļoto Lindu Apsi aprīlī kinorežisora Tālivalža Margēviča grāmatas "Dzīves melnā montāža" prezentācijā. Jānis tikai iepriekšējā dienā bija no Spānijas ieradies Latvijā.
Slavenības
2023. gada 10. maijs, 06:46

Kad precēsies Jānis Jurkāns un Linda Apse?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Es biju ļoti noilgojies pēc Lindas! Kā lai neilgojas pēc tādas meitenes…” atzīstas neatkarīgās Latvijas pirmais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns, kas aprīlī ieradās Latvijā no saulainās Spānijas, kur dzīvo jau trīs gadus.

2020. gadā Jurkāns atrada pircēju savam Liepupes pagastā esošajam īpašumam "Brīzes", notirgojot to par 220 000 eiro, un izlēma, ka ziemas labāk pārlaidīs saulainajā Spānijā.

Sākumā viņš apmeties pie paziņām, bet nu jau krietnu laiku mitinās īrētā mājā Spānijas dienvidos, Andalūzijā. Tur ik pa laikam atpūšas arī Jurkāna mīļotā Linda Apse, kas brīžos, kad nav jālasa lekcijas Rīgas Juridiskajā augstskolā, dodas pie sava Jāņa.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Linda Apse un Jānis Jurkāns kopā ir vairāk nekā desmit gadu.

Nesen Apse par 660 tūkstošiem eiro pārdeva savu māju Mežaparkā, ko iegādājās komponists Kārlis Lācis. Vai, palikusi bez īpašuma Latvijā, Linda tagad turpmāko dzīvi saistīs ar Spāniju? “Nē, nē! Tā būs Latvija! Es taču strādāju Latvijā, tāpēc nekur citur pārcelties negrasos. Bet pie Jāņa regulāri ciemojos. Arī Jānis nav aizmucis no Latvijas pavisam. Vienkārši tur ir veselībai labs klimats, Spānija ir ideāla vieta, kur atpūsties. Es nepiederu Spānijai, un man Spānijā patīk tikai tās klimats, mūžīgā saule un garšīgais ēdiens. Taču tikai tad, ja mēs paši pagatavojam no turienes produktiem. Jo kā viņi tur spēj sabojāt ēdienu! Nerunājot par Kataloniju, kataloniešu virtuve patiešām ir garda, bet Seviljas pusē tā ir diezgan vienkārša,” žurnālam "Kas Jauns" skaidro Linda.

Viņa pirms gada beidzot oficiāli šķīra savu laulību ar Pēteri Apsi. Vai tas nozīmē, ka Jānis Jurkāns nu beidzot apprecēs savu mīļoto, ar ko kopā ir jau vairāk nekā desmit gadu? “Es visu laiku domāju par kāzām ar Lindu. Jau 12 gadus! Bet nekādi nevaru pierunāt. Kaut kā man vēl nav izdevies, laikam vairāk jārestaurē savs pievilkšanas spēks, jo izskatās, ka tā vēl ir par maz – pietiekami es viņu nevelku sev klāt,” pasmaida Jurkāns, sakot, ka pagaidām pārcelties uz Spāniju pavisam negrasoties. “Bet to jau nekad nevar zināt, kā dzīve iegrozīsies. Domāju, ka Spānija man ir tāda kā starpstacija,” žurnālam "Kas Jauns" atbild ekspolitiķis.

Tālivalža Margēviča grāmatas "Dzīves melnā montāža" prezentācija

Tālivalža Margēviča grāmatas "Dzīves melnā montāža" prezentācija

gallery icon
79

Saulainajā Spānijā viņš atgriezīsies pēc kāda laika, kad būs sakārtojis visdažādākos dokumentus. “Man jādabū jauna pase, kā arī jānokārto pensija – jāpierāda, ka esmu vēl dzīvs. Man nav elektroniskā paraksta, tāpēc nevarēju to izdarīt attālināti. Pusgadu biju bez pensijas! Tuvākajās dienās došos sevi atrādīt, lai visi redz, ka vēl neesmu miris un esmu tiesīgs saņemt pensiju,” nopietni saka Jānis Jurkāns un uz iebildi, ka Spānijas gaiss un saule viņam nākusi par labu, jo savos 76 gados izskatās kā Holivudas kinozvaigzne, atsmej: “Es patiešām labi jūtos. Ko citu darīt, ja man ir tik smuka, 25 gadus jaunāka meitene! Man jātur līdzi, nekas cits neatliek.”

Kopā ikdienā un atpūtas mirkļos: Jānis Jurkāns un Linda Apse

gallery icon
12

Savukārt Jāņa Jurkāna dzīvesbiedre Linda teic, ka, ieradies Latvijā, Jānis visvairāk pārdzīvojot, kā Spānijā klājas viņa kaķim Tomam jeb Princim, ko kaimiņš atvedis no Madrides. Linda zina teikt, ka Spānijā kaķiem ir tik labi dzīvošanas apstākļi, ka dzīvnieki mēdz aizklīst, jo mājas viņiem vajadzīgas tikai tādēļ, lai paēstu. Bet Tomiņš tāds neesot. “Viņš ir kā sunītis, visur seko Jānim pa pēdām. Piemēram, Jānis iet baseinā peldēties, un Tomiņš sēž uz baseina malas un gaida,” mīļi nosaka Linda Apse.