foto: Juris Rozenbergs
Jānis Jurkāns beidzot pārdevis savu Liepupes īpašumu
Slavenības
2020. gada 30. oktobris, 04:35

Jānis Jurkāns beidzot pārdevis savu Liepupes īpašumu

Uldis Landmanis

Žurnāls "Kas Jauns"

Eksministrs Jānis Jurkāns beidzot atradis pircēju savam Liepupes pagastā esošajam īpašumam "Brīzes". Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", bijušais politiķis to pamanījies notirgot par 220 000 eiro.

Ciemos pie Jāņa Jurkāna

Ciemos pie Jāņa Jurkāna.

gallery icon
77

Īpašumu "Brīzes" pirms 19 gadiem nopirka Jāņa toreizējā sieva Ilze Kristīne Jurkāne. 4,48 hektārus lielo īpašumu, kurā ir dzīvojamā māja un saimniecības ēka, viņa 2001. gada rudenī iegādājās par 30 300 eiro. 2012. gadā Ilze to uzdāvināja savam laulātajam draugam Jānim. Laulība gan tika šķirta, un tad uz dažiem gadiem "Brīzes" kļuva par Jurkāna draudzenes Lindas Apses īpašumu, pamatojoties uz 2016. gada 2. novembrī noslēgto uztura līgumu. Tajā tika noteikts, ka Jānim Jurkānam ir “bezatlīdzības dzīvokļa tiesības uz nekustamo īpašumu līdz mūža galam”.

Taču šogad februārī šis uztura līgums tika atcelts, īpašums atkal nonāca Jurkāna rīcībā. Īpašuma foto tika ievietots nekustamo īpašumu sludinājumu portālā city24.lv – bijušais politiķis to bija izlicis pārdošanā, prasot 350 tūkstošus eiro. Pirms gada, kad "Brīzes" vēl piederēja Apsei, mājas arī bija tirgošanā – par pusmiljonu eiro. Nopārdot īpašumu neizdevās ne par pusmiljonu, ne 350 tūkstošiem. Kā vēsta ieraksts Zemesgrāmatā, Jurkānam izdevies vien atrast tādu pircēju, ar kuru spējis vienoties par 220 tūkstošu eiro lielu summu.

Kas tad Jurkāna īpašumu nopirka? Pēc Zemesgrāmatas datiem, "Brīzes" kopš jūlija pieder Ilzei Jaunarājai – SIA "Agenda Capital" īpašniecei. Šis uzņēmums darbojas finanšu nozarē un pērn strādājis ar 7647 eiro lieliem zaudējumiem. Gadu iepriekš gan bijusi teju 44 tūkstošu eiro peļņa. SIA "Agenda Capital" vienīgais valdes loceklis ir Ilzes vīrs Mārtiņš Jaunarājs, kam netrūkst darba arī citos uzņēmumos. Viņš ir patiesā labuma guvējs kūdras ieguves uzņēmumā SIA "Sapratix", kas gan beidzamos gadus strādā bez apgrozījuma un peļņas. Taču Jaunarājs ir arī padomes priekšsēdētājs četros itin nopietnos uzņēmumos – telekomunikāciju uzņēmumā SIA "Vendon", kur padomē ir arī "Draugiem.lv" līdzdibinātāji Agris Tamanis un Lauris Liberts, degvielas tirgotājā SIA "Kool Latvija", saldumu ražotājā "Pure Chocolate" un metālapstrādes uzņēmumā SIA "Amateks".

Pēc Mārtiņa un Ilzes Jaunarāju 2007. gada augustā noslēgtā laulības līguma gan secināms, ka "Brīzes" ir Ilzes īpašums – iegādāts un reģistrēts uz viņas vārda.

Citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

FOTO

Jānis par savām mājām šo vietu sauca kopš dienas, kad turp pārcēlās pēc lielā likteņa pagrieziena – aiziešanas no glauniem apartamentiem Raiņa bulvārī. Viņš atzina, ka īpašumā viss veidots un būvēts vairāku gadu gaitā: “Te viss ir tapis pakāpeniski. Pat ceļa šeit nebija. Nekā. Tikai mežs. Man gan arī nebija tādas lielās vīzijas, kā nu te būs... Arī tādas naudas nemaz nebija, lai īsā laika posmā to visu uzceltu. Kad kaut ko nopelnīju, pa mazumiņam katru gadu kaut ko pietapināju klāt.”

Žurnālam Kas Jauns pērn Jurkāns pauda, ka viņš īpašumu iegādājies pirms 18 gadiem, jo bijusi vēlme pēc klusas vietas pie dabas, vēlams, jūras tuvumā. “Kad atradu sludinājumu par šo vietu un atbraucu te, te nekā nebija. Tikai mežs. Zinot, ka jūrai tuvāk par 300 metriem neko būvēt nedrīkst, bridu mežā skatīt, kā nu tur būtu... Jau tad sajutos tik īpaši, neizskaidrojami. Šī vieta mani uzrunāja...” klāstīja Jurkāns, kas sauca šo vietu par savām mājām, kur “nekad nejūtas vientuļš”.

Jurkāns ar draudzeni Lindu Apsi.