Komponists Kārlis Lācis nopircis Jāņa Jurkāna mīļotās māju Mežaparkā
Slavenības
2023. gada 24. marts, 06:44

Komponists Kārlis Lācis nopircis Jāņa Jurkāna mīļotās māju Mežaparkā

Žurnāls "Kas Jauns"

660 tūkstoši eiro - kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", tad par tādu summu komponists Kārlis Lācis iegādājies īpašumu Mežaparkā, kas iepriekš piederēja bijušā ministra Jāņa Jurkāna mīļotajai sievietei Lindai Apsei.

2022. gada novembrī Linda Apse, kas beidzamā laikā pazīstama kā autore – aprakstījusi šefpavāra Mārtiņa Rītiņa un pašmāju futbola leģendas Māra Verpakovska dzīves gājumus, bet tagad strādā pie grāmatas par šahisti un politiķi Danu Reiznieci-Ozolu –, pārdeva savu īpašumu Meža prospektā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Īpašumu Mežaparkā Linda Apse 2006. gadā sev ieguva, noslēdzot laulības līgumu ar vīru Pēteri Apsi. Linda ar profesoru un atzīto zobārstu Pēteri Apsi, kas par viņu ir gandrīz 30 gadu vecāks, apprecējās 1999. gadā. Bet 2006. gadā noslēdza laulāto mantisko attiecību līgumu par visas mantas šķirtību, kurā tika norādīts, ka 2116 kvadrātmetru plašais īpašums ar divstāvu māju nonāk tikai un vienīgi Lindas rīcībā. Taču vēl pērn rudenī spēkā bija noteiktais aizliegums bez Pētera Apses rakstiskas piekrišanas “nekustamu īpašumu atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu tiesībām”.

Zemesgrāmatā pieejamā informācija liecina, ka 2116 kvadrātmetru īpašumu, kurā ir divstāvu māja, viņa par 660 tūkstošiem eiro notirgojusi pazīstamajam komponistam Kārlim Lācim. Lindas īpašums tas bija kopš 2006. gada, kad viņa noslēdza laulības līgumu ar vīru Pēteri Apsi, un parakstītie dokumenti liecināja, ka pēc visas mantas šķirtības šī māja ar visu zemi paliek sievas īpašumā.

Kārlis Lācis, lai finansētu šo pirkumu, noslēdzis hipotēkas līgumu ar "Swedbank" –  var spriest, ka banka viņam aizdevusi 434 tūkstošus eiro. Tātad 226 tūkstošus eiro komponists samaksājis no savas kabatas, un, visticamāk, šī nauda nākusi no pašu īpašuma pārdošanas. Daudzus gadus Lācim ar sievu Vinetu Vilisteri-Lāci un bērniem bija brīvdienu māja Spuņciemā. Tā tika uzcelta pirms 15 gadiem, bet 2022. gada sākumā īpašums pārdots. Pircējs atradies pandēmijas laikā.

Kā zināms, Linda Apse jau ilgāku laiku ir kopā ar atjaunotās Latvijas pirmo ārlietu ministru un vairāku Saeimu deputātu Jāni Jurkānu. Viņš gan pārcēlies uz Spāniju, un Linda pie viņa ļoti bieži viesojas.

Kopā ikdienā un atpūtas mirkļos: Jānis Jurkāns un Linda Apse

gallery icon

Par aizbraukšanu no Latvijas Jurkāns izšķīrās 2020. gada vasarā, kad beidzot atrada pircēju savam Liepupes pagastā esošajam īpašumam "Brīzes", ko bijušais politiķis pamanījās notirgot par 220 000 eiro. Īpašumu "Brīzes" pirms nu jau vairāk nekā diviem desmitiem gadu nopirka Jāņa toreizējā sieva Ilze Kristīne Jurkāne. 4,48 hektārus lielo īpašumu, kurā ir dzīvojamā māja un saimniecības ēka, viņa 2001. gada rudenī iegādājās par 30 300 eiro. 2012. gadā Ilze to uzdāvināja savam laulātajam draugam Jānim. Laulība gan tika šķirta, un tad uz dažiem gadiem "Brīzes" kļuva par Jurkāna draudzenes Lindas Apses īpašumu, pamatojoties uz 2016. gada 2. novembrī noslēgto uztura līgumu. Tajā tika noteikts, ka Jānim Jurkānam ir “bezatlīdzības dzīvokļa tiesības uz nekustamo īpašumu līdz mūža galam”.

Ciemos pie Jāņa Jurkāna

Ciemos pie Jāņa Jurkāna.

gallery icon

Taču 2020. gada februārī šis uztura līgums tika atcelts un savrupnams ar tam piegulošo zemes platību atkal nonāca Jurkāna rīcībā. Īpašuma foto tika ievietots nekustamo īpašumu sludinājumu portālā city24.lv – bijušais politiķis to bija izlicis pārdošanā, prasot 350 tūkstošus eiro. Gadu iepriekš, kad Brīzes vēl piederēja Apsei, mājas arī bija tirgošanā – par pusmiljonu eiro. Nopārdot īpašumu neizdevās ne par pusmiljonu, ne par 350 tūkstošiem. Kā vēsta ieraksts Zemesgrāmatā, Jurkānam izdevies vien atrast tādu pircēju, ar kuru spējis vienoties par 220 tūkstošu eiro lielu summu.

Linda Apse: “Beidzot esmu izšķīrusies!”

“Mēs ar Pēteri Apsi tur nodzīvojām vairāk nekā 20 gadu. Tur piedzima mūsu krietnie bērni – meita Renāte un dēls Ingus,” par savu nu jau bijušo Mežaparka īpašumu saka Linda Apse. Atvadīties no mājas nav bijis grūti, viņa piebilst, norādot: “Cilvēka dzīve sastāv no dažādiem dzīves posmiem. Mežaparka posms bija garš un skaists.”

Problēmu, pārdodot vērienīgo īpašumu, nav bijis, jo beidzot esot šķirta viņas laulība ar Pēteri Apsi. “Pirms gada mēs ar Pēteri izšķīrāmies, pārdevām māju, sadalījām mantu un tagad draudzīgi dzīvojam šķirti.”

Linda neslēpj prieku par jaunajiem mājas saimniekiem – komponista Kārļa Lāča ģimeni: “Jaunie mājas īpašnieki ir inteliģenta latviešu ģimene, kas pratīs par to rūpēties.”

Taujāta, vai pēc mājas pārdošanas plāno pārcelties uz dzīvi saulainajā Spānijā, Apse atzīst, ka viņas dzīve rit, esot gan Latvijā, gan Spānijā. “Jau trešo gadu mēs ar Jāni Jurkānu īrējam māju Spānijas dienvidos. Tad, kad esmu brīva no darba Rīgas Juridiskajā augstskolā, kur lasu lekcijas kritiskajā domāšanā, retorikā un citās zinībās, es braucu uz Spāniju pie Jāņa. Arī grāmatu rakstīšana prasa laiku uzturēties Latvijā. Šobrīd top grāmata par mūsu izcilo šaha lielmeistari Danu Reiznieci-Ozolu,” paskaidro Apse.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!