foto: ZUMAPRESS.com
Eds Šīrans ieradies Ņujorkas tiesā – mūziķi vaino dziesmas zādzībā
Slavenības
2023. gada 26. aprīlis, 11:24

Eds Šīrans ieradies Ņujorkas tiesā – mūziķi vaino dziesmas zādzībā

Jauns.lv

Britu dziedātājs Eds Šīrans ir ieradies Ņujorkas tiesā, lai sāktu tiesas procesu par autortiesībām, vēsta BBC.

Dziedātāju vaino, ka viņa dziesma “Thinking Out Loud” ir Mārvina Geja dziesmas “Let's Get it On” kopija.

Geja līdzautora Eda Taunsenda mantinieki apgalvo, ka gan Šīrans, gan “Warner Music Group” un “Sony Music Publishing” viņiem ir parādā naudu par dziesmas iespējamo zādzību.

Sākoties lietas izskatīšanai, advokāts nosauca par "dūmojošu ieroci" to, ka Šīrans savos koncertos izmantojis Geja dziesmas tekstu.

Grammy balvas ieguvējs, kuram ir 32 gadi, apgalvo, ka viņš nav kopējis Geja 1973. gada hitu.

Uz juristes Keišas Raisas jautājumu par citu viņa sarakstīto dziesmu “Take it Back”, kurā ir vārdi "plaģiāts ir apslēpts", Šīrans apstiprināja, ka viņš ir šo vārdu autors.

Juriste turpināja viņam jautāt par Cīrihē ierakstīto koncerta materiālu, kurā redzams, kā viņš, izpildot dziesmu "Thinking Out Loud", sajauc tās vārdus ar Geja dziesmu.

Šīrans atbildēja, ka savos priekšnesumos viņš dažkārt ir sajaucis kopā dziesmas, kurām ir līdzīgi akordi. 

"Ja es būtu darījis to, par ko jūs mani apsūdzat, es būtu diezgan liels idiots, lai stātos uz skatuves 20 000 cilvēku priekšā un darītu to," piebilda Šīrans. 

Eds Šīrans ar sievu un meitu ierodas Melburnā 2020. gada martā

gallery icon

Otrdien, sākoties tiesas procesam, ASV apgabala tiesnesis Luiss Stantons brīdināja septiņu cilvēku žūriju, ka, neskatoties uz to, ka tiesā tiks atskaņota mūzika, dejot nav atļauts. 

Paredzams, ka tiesas process ilgs vismaz nedēļu. Ja zvērinātie atzīs popzvaigzni par atbildīgu par autortiesību pārkāpumu, tiesas process nonāks otrajā posmā, lai noteiktu, cik daudz viņš ir parādā.

Tiesvedība notiek laikā, kad dziedātājs gatavojas uzsākt Ziemeļamerikas stadionu turneju un izdot jaunu albumu.

Iepriekš otrdien Šīrana advokāte apgalvoja, ka abas dziesmas ir atšķirīgas viena no otras un ka nevienam māksliniekam nevajadzētu ļaut "monopolizēt" plaši izmantotus mūzikas akordus.

"Nevienam nepieder mūzikas pamatelementi," sacīja Ilene Farkas.

"Abām dziesmām ir kopīgas līdzīgas un neaizsargājamas akordu progresijas versijas, kas bija brīvi pieejamas visiem dziesmu autoriem," viņa advokāti norādīja iepriekš iesniegtajā tiesas pieteikumā.

Eds Šīrans nēsā saderināšanās gredzenu

Eds Šīrans nēsā saderināšanās gredzenu.

gallery icon

Saskaņā ar laikraksta "New York Times" ziņām, Taunsenda kunga meita liecināja pirms Šīrana.

Katrīna Grifina-Taunsenda slavēja Šīranu kā "lielisku mākslinieku ar lielu nākotni", ziņoja laikraksts. Viņa sacīja zvērinātajiem, ka lietu ierosinājusi negribīgi un tāpēc, ka viņai ir jāaizsargā tēva mantojums. 

Prasību par "Thinking Out Loud" sākotnēji 2018. gadā iesniedza nevis Geja ģimene, bet gan investīciju baņķieris Deivids Pullmans un uzņēmums "Structured Asset Sales" (SAS), kas iegādājās daļu no "Let's Get It On" līdzautora Eda Taunsenda īpašuma.

Prasot 100 miljonu ASV dolāru zaudējumu atlīdzību, viņi apgalvo, ka Šīrans un viņa dziesmas līdzautore Eimija Vadža bez atļaujas vai atzinības kopēja un izmantoja Geja dziesmu. 

Gaidāms, ka Vadža kundze un dažādi eksperti muzikologi liecinās Ņujorkas tiesas prāvā.

Šī nav vienīgā tiesas prāva, kas Šēranam draud saistībā ar dziesmu "Thinking Out Loud", kas 2014. gadā Lielbritānijā ieguva pirmo vietu un 2016. gadā Grammy balvās ieguva gada dziesmas titulu.

SAS ir iesniegusi otru prasību, kas pašlaik ir apturēta, savukārt atsevišķa prasība, ko iesniegusi cita Taunsenda mantojuma daļa, gaida tiesu.