foto: AFP/Scanpix
Spānijas policijas jaunā trofeja - paštaisīta zemūdene, kas kontrabandas ceļā uz Eiropu nogādāja kokaīnu
Trakā pasaule
2023. gada 21. aprīlis, 12:30

Spānijas policijas jaunā trofeja - paštaisīta zemūdene, kas kontrabandas ceļā uz Eiropu nogādāja kokaīnu

Jauns.lv

Paštaisīta zemūdene, kas šobrīd atrodas un ir kļuvusi par trofeju Spānijas policijas akadēmijas autostāvvietā Avilā, 2019. gada beigās centās pārvest kokaīnu no Dienvidamerikas un Eiropu, vēsta BBC.

Zemūdene ir 20 metrus gara, būvēta no stikla šķiedras un - kas ir pārsteidzoši - paštaisīta.

Tajā, garas dienas un naktis, dzīvoja 27 vīrieši, ceļojot pāri Atlantijas okeānam tieši zem viļņu šalkoņas.

Zemūdenei ir stūres rats, pāris vienkāršas ciparnīcas un sarūsējusi atslēga, kas joprojām ir iesprausta aizdedzē.

Zemūdenes aizmugurē esošais dzinējs sadedzināja 20 000 litru degvielas, kas atradās uz kuģa, tāpēc viens no vīriešiem, kuram piedāvāja būt par kapteini, apskatījis zemūdeni, secināja, ka tas ir “nāves slazds”.

Vīriešiem, kas dzīvoja uz zemūdenes, bija enerģijas batoniņi, sardīņu bundžas un plastmasas maisiņi, ko viņi izmantoja tualetes vajadzībām.

Tas bija viss, kas viņiem bija. Protams, izņemot trīs tonnas kokaīna, kura vērtība pārsniedz 150 miljonus dolāru.

Pēc tam, kad, saskārušies ar problēmām, viņi zemūdeni nogremdēja netālu no Galisijas piekrastes, vīrieši tika arestēti un apcietināti.

Pagājušajā mēnesī Spānijas piekrastē tika atklāta vēl viena zemūdene - atkal Galisijas reģionā.

"Jau vairāk nekā 20 gadus kontrabandisti ir izmantojuši zemūdenes, lai sasniegtu Āfriku un Eiropu, taču šīs divas ir pirmās, ko esam konfiscējuši," skaidro Spānijas Nacionālās policijas Narkomānijas apkarošanas brigādes galvenais komisārs Antonio Martiness Duarte.

Patiesībā tiek uzskatīts, ka simtiem paštaisītu zemūdenes kuģu ir palaisti uz Eiropu, kas ir lielākais kokaīna tirgus aiz ASV un strauji aug pēc Covid-19 pandēmijas lejupslīdes.

Tiek pat apgalvots, ka Atlantijas okeāna vidū, ap Kanāriju salām un Azoru salām, atrodas masveida kokaīna zemūdenes kapsēta, kas apzināti nogremdētas pēc tam, kad to krava ir veiksmīgi izkrauta.