Trakā pasaule
2023. gada 11. aprīlis, 18:35

Ja laulātais dzimumattiecībās negūst prieku, viņš grēko: ieskats kristīga cilvēka seksuālajā dzīvē

Jauns.lv

Pikanto sarunu raidījuma "Dziļi ar Džili" septītajā raidījumā režisors Dž. Dž. Džilindžers kopā ar rakstnieci, publicisti, teoloģijas doktori, vairāku akadēmisku un populārzinātnisku publikāciju autori Ilzi Jansoni izzina, kas par seksu teikts Bībelē un kāda ir kristīga cilvēka seksuālā dzīve, vēsta TV3.

Ilze Jansone - Atbilde būs atkarīga arī no konfesijas, bet tas, kas ir kopīgs - īpaši, ja mēs runājam par Rietumu kristīgajām baznīcām, par Romas katoļiem, evaņģēliski luterisko baznīcu, tad kopīgs ir tas, ka seksuālas attiecības ir pat ļoti atbalstāmas, kamēr tās ir laulāto starpā un kamēr tās ir reproduktīvas, proti, kamēr tās ir vērstas uz bērnu radīšanu un kamēr tajās abiem laulātajiem ir prieks. Tā būtu mana īsā atbilde. 

Dž. Dž. Džilindžers - Man patīk piebilde par prieku.

Ilze Jansone - Es domāju tas ir radies jau ietekmējoties lielā mērā arī no konservatīvā jūdaisma, gadsimtu gaitā attīstoties tam, ka arī sieviete drīkst gūt prieku seksuālās attiecībās, ne tikai vīrietis. Un kas ir svarīgi, ja mēs paskatāmies uz to nabaga daudz piesaukto Veco derību, tad tur ir diezgan daudz vardarbīgu seksuālu attiecību. Vardarbīgu tieši, kur vīrietis seksuāli paverdzina sievieti. Lai izvairītos no šādām attiecībām, jo kā mēs zinām izvarošana ir iespējama arī laulībā, ģimenē, tad ir šis, ka abiem ir jāgūst prieks no tā. 

Dž. Dž. Džilindžers  - Un ja viens skaļi nesaka, bet būtībā prieku negūst, tad viņš grēko?

Ilze Jansone - Pēc būtības, ja mēs paskatāmies uz Romas katoļu baznīcu, tad jā, viņš grēko, jo laulībai ir jābūt pilnībai. Laulībai ir jābūt tai, kur laulātais ir tuvākais cilvēks. Tur ir tā analoģija, ka Romas katoļiem Jēzus ir ar baznīcu laulājies, tā arī starp diviem laulātajiem ir jābūt pilnīgai atklātībai. Un ja nav šī pilnīgā atklātība, ja, piemēram, laulātais pāris nespēj sarunāties savā starpā par seksu, tad tas nozīmē to, ka kaut kas šajās attiecībās nav pilnīgs. 

Raidījuma "Dziļi ar Džili" vadītājs ir Latvijā pazīstamais teātra režisors un aktieris Dž. Dž. Džilindžers (īstajā vārdā Raimonds Rupeiks). Saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kā Latvijas 2006. gada režisors.

Iepriekšējos raidījumos viešņas dalījās pieredzē par dažādām tēmām, piemēram, kas ir BDSM un cik pelna porno aktrise.