foto: no privātā arhīva
Aktrise Lelde Dreimane nakšņo saldētavā
“Atgriežoties mājās, man tagad visur ir karsti. Apkures sezona mani vairs nebiedē,” smej Lelde.
Slavenības
2023. gada 27. marts, 10:43

Aktrise Lelde Dreimane nakšņo saldētavā

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr tautieši atpūtu šajā gadalaikā lielākoties meklē saules pielietās zemēs pie jūras un zem palmām, aktrise Lelde Dreimane šomēnes devās uz Lapzemi un vienu nakti pavadīja ledus viesnīcā, kur gaisa temperatūra bija vēl zemāka nekā daža ledusskapja saldētavā!

“Uzreiz gan gribu uzsvērt, ka tas nebija mans atpūtas brauciens,” sarunu ar žurnālu "Kas Jauns" iesāk Lelde. Viņa uz Lapzemi Somijā devās, lai kopā ar influenceriem no Baltijas, tostarp televīzijas personībām Leldi Ceriņu un Roberto Meloni, piedalītos auto testa braucienā. Vēloties pārsteigt ar ko nebijušu, brauciena rīkotājs par naktsmājām izvēlējies ledus viesnīcu, kādu Rovaniemi nav viena vien.

foto: no privātā arhīva
Lelde Ceriņa (no kreisās), Lelde Dreimane un Roberto Meloni somu pirts priekos.

“Vārds ekstrēms ir tas, kas apzīmē šo pieredzi,” iesāk Lelde. Ka nakšņošana būs ledus viesnīcā, kompānija zinājusi jau iepriekš, tāpēc arī bijis iespējams pienācīgi tai sagatavoties – piemēram, sagādāt kārtīgu termoveļu, kas paredzēta skarbam klimatam. Pirmais iespaids, kāds pārņēmis, ierodoties pie viesnīcas, – “cik gan te ir ārkārtīgi skaisti! Kā pasakā par kristāla pili, kurā mīt ledus karaliene!” “Pārsteidza, cik ļoti izgreznots ar dažādām ledus skulptūrām ir viss viesnīcas komplekss. Piemēram, ir Ēģiptes telpa, kurā izgrebta Kleopatra, piramīdas, Saules dievs. Londonas telpa ar karalienes sargiem. Telpas veltītas pilsētām. Mēs nakšņojām Berlīnes istabā, kurā izgrebts lācis,” stāsta Lelde.

Nakšņotāji sagaidīti ar velkomdrinku ledus glāzītēs, bet vakariņas pasniegtas restorānā, kurā viss ir no ledus. “Sēdēt ledus restorānā uz ledus krēsla pie ledus galda un vēl ēst… saldējumu, tas bija asprātīgi,” pasmaida aktrise, atklājot, ka arī pati nakšņošana bija ar ne mazāka saltuma klātbūtni. Visi trīs latvieši nakti pavadījuši Berlīnes istabā, kur viss izrādījies ledū kalts, tostarp gulta. “Tikai matracis un spilvens nebija no ledus, viss pārējais bija.”

foto: no privātā arhīva
Te būs arī jānakšņo… Viscaur ledū ir ne tikai guļamistaba, bet arī… gulta! Divas Leldes ledus gultās pirms došanās pie miera.

Temperatūras mērītājs istabā rādījis mīnus 16 grādu pēc Celsija. Jāpiebilst, ka ledusskapju saldētavās, kur dārzeņi sasalst pāris stundās, tā ir, sākot no mīnus 12 grādiem… “Pirms doties uz ledus istabu, vispirms atradāmies siltajā bāzē. Tur ir vieta, kur uzlādēt telefonus, atstāt mantas, paņemt visu, kas nepieciešams nakšņošanai. Būtībā jau nekā daudz – telefonu, spilvenu un guļammaisu. Arī neliela instruktāža, kurā, piemēram, pastāsta, ka apavi pie gultas jānoliek, apgāzti otrādāk, lai pa nakti neveidojas mitrums, kas no rīta uzvilkšanu darītu jo nepatīkamāku.” Neraugoties uz lielajiem mīnusiem, seja bija laukā no guļammaisa. “Iemigt varēju ļoti ātri. Pirms tam gan nevarēju nepadomāt par filmās redzēto, kas traģisks notiek ar cilvēkiem, kas aizmieg kaut kur šādā aukstumā... Bet paļāvos, ka mums ir viss, kas nepieciešams, lai ķermenis neatdzistu, pa nakti guļot. Tak jau, veidojot šādas viesnīcas, viņi zina, ko dara. Turklāt, ja paliktu par aukstu, varētu iet gulēt uz dīvāna siltajā bāzē, ko pāris cilvēku no mūsu komandas arī izmantoja.”

foto: no privātā arhīva
“Viss, kas redzēts televīzijā par Lapzemi, tas tā arī ir, ārkārtīgi skaisto dabu un ziemeļblāzmu ieskaitot.”

Nākamā saskare ar realitāti nakšņotājiem bijusi tikai astoņos no rīta, kad viesnīcas personāls nācis uz istabiņu modināt, atnesot karstu melleņu tēju. Visa nakts pavadīta saldā miegā. “Pirmo sajutu seju. Tā bija kā sasalusi – auksta, pakustināt grūti, nofiksējusies āda, likās, ka uz tās pa nakti izveidojusies ledus kārtiņa. Biju nogulējusi visu nakti, ne brīdi nepamostoties. Pēc jautājuma, kā gulējām, kādas bija sajūtas, gan ar Leldi saskatījāmies, saprotot, ka bija mazliet vēsi. Bet Roberto gan iesaucās: “Man bija tik silti!” Interesanti – itālis guļ saldētavā, bet atšķirībā no mums, ziemeļniecēm, viņam bija vissiltāk,” smejas Lelde. “Iepriekš nebiju dzirdējusi neko par šādām viesnīcām. Kopš bērnības biju domājusi, kā eskimosi izdzīvo tādā aukstumā. Nu man bija pašai pieredze uz vienu nakti. Jā, šis bija ekstrēmi, tam jāsagatavojas gan aprīkojuma ziņā – termotērps, cepure, cimdi –, gan mentāli,” secina aktrise, pieļaujot, ka vēl kādreiz tur atgriezīsies, lai ledus valstību piedzīvotu kopā ar draugiem.