TV
2023. gada 22. marts, 16:00

Slepkavība Kandavā. Pašmāju kriminālseriāla "Nelūgtie viesi" recenzija

Jānis Pomjē

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Ar pamanāmu publicitātes kampaņu uz pašmāju TV ekrāniem iznāca muskuļotākās vietējās platformas "Tet TV+" jaunais seriāls "Nelūgtie viesi".

«Nelūgto viesu» kodolu veido radošā grupa, kura strādāja pie cita «Tet» daudzsēriju darba – «Bezvēsts pazudušās». Šoreiz gan darbības vide pārcēlusies no muižas Mālpilī uz Kandavu.

Ļaudis sanāk uz daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" pirmizrādi

“Nelūgtie viesi” būs aizraujošs stāsts par sarežģītu izmeklēšanas lietu, kuru risinās divi izmeklētāji – Ričards un Oskars. Šīm lomām apstiprināti ...

gallery icon

Jauno seriālu sarakstījis un režisējis Vlads Kovaļovs, savukārt viņa dzīvesbiedre un iepriekšējā seriāla scenāriste Lelde Kovaļova ir jaunā darba producente. Arī operators Toms Zarāns un seriāla māksliniece Yuka Grand turpina sadarbību ar Kovaļovu pāri un «Tet». No vadošā aktieru ansambļa «Nelūgtajos viesos» palicis tikai Niklāvs Kurpnieks. Tiem, kuri gribēs salīdzināt jauno seriālu ar autoru iepriekšējo veikumu, uzreiz jāsaka, ka progress ir acīmredzams. Pirmkārt, ekrāna darba vizuālais izpildījums ir nobriedušāks. Otrkārt, sižets uz priekšu plūst daudz raitāk un pārliecinošāk nekā autoru iepriekšējos veikumos.

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā.

gallery icon

«Nelūgto viesu» stāsta centrā ir izmeklētāju tandēms. Policists ar pieredzi Ričards (Andris Daugaviņš), kuram šī lieta ir atgriešanās izmeklētāju hierarhijas augšgalā pēc laika, kas aizvadīts ar nenozīmīgām lietām. Lai gan Ričards vienmēr strādā viens, šoreiz priekšniecība viņam ir piekabinājusi jaunu policijas skolas teicamnieku Oskaru (Niklāvs Kurpnieks), kurš ar apbrīnu studējis Ričarda slavenākās lietas.

foto: Publicitātes
Izmeklētājus seriālā atveido Niklāvs Kurpnieks un Andris Daugaviņš.

Sūrā Ričarda un nedaudz neveiklā Oskara tandēms arī ir galvenā augsne seriāla humoram. Abi dodas ceļā uz kādu mazpilsētu, kur pēc ballītes viesu mājā meža ielokā atrasts miris nežēlīgi izkropļots jubilārs – 27 gadus jaunais Valters. Par aizdomās turamajiem kļūst visi, kuri bija dzimšanas dienas svinībās – Valtera tuvākie draugi. Izmeklēšanu sarežģītāku padara fakts, ka ātri rodas pamatotas aizdomas, ka visi liecinieki gluži kā sazvērējušies melo un neviens nav gatavs atklāt, kas patiesībā notika slepkavības naktī.

Kad acīmredzami aizdomīgākais no viesiem tiek iesēdināts aiz restēm, viens melīgās ķēdes posms saplīst. Kāda no meitenēm atklāj, ka šajā naktī viesu namā ieradās nelūgti viesi, kas sāka nežēlīgas spēles ar pārējiem. Šajā naktī atklājies, ka katram svinētājam ir kāds netīrs noslēpums jeb skelets skapī. Tas arī ir pamats nelūgto viesu šantāžai, jo, ja kāds pastāstīs par šo vardarbīgo apciemojumu, tad apkaunojošie noslēpumi nāks gaismā. Tomēr, kad vietējā deputāta (Normunds Laizāns) meitas Leilas (Katrīna Kreile) sirdsapziņa sāk runāt skaļāk par bailēm, nelūgto viesu apciemojums tiek atklāts jaunajam izmeklētājam Oskaram. Bet ļaundari tur solījumu! Jaunās dāmas kāzu laikā negaidīti visiem tiek atklāta viņas pagātnes lielākā un apkaunojošākā kļūda, iznīcinot tikko noslēgtās laulības. Paralēli lietas risināšanai Ričards cenšas atjaunot saikni ar savu meitu, bet tas izskatās vēl grūtāks uzdevums nekā kriminālā rēbusa atšķetināšana.

foto: Publicitātes
Nelūgtais viesis "Nelūgtajos viesos".

Saturs pieaugušajiem

No platformas puses šķietami drosmīgs ir fakts, ka jaunais seriāls ir ar augstu vecuma cenzu. Respektīvi, «Nelūgtos viesus» aizliegts skatīties personām līdz 16 gadu vecumam. Pašmāju veidotajām filmām un seriāliem bieži vien tā jau nav viegli piesaistīt lielu auditoriju, un šoreiz veidotāji nogriež sev ielu auditorijas daļu. Lai gan, ko nozīmē šis aizliegums? TV ekrāns nav kinoteātra darbinieks, kas lemj par skatītāja ielaišanu zālē. Varbūt zināmai daļai jaunās auditorijas šis aizliegums būs tieši papildus vilinājums baudīt autoru piesolīto rupjo leksiku, seksa ainas un vardarbību.

Nekā jau tik šausminoša, patiesību sakot, seriālā nav, un pieminētie elementi ir tikai vēl viena «Nelūgto viesu» sastāvdaļa, kas ir izmantota. Seriālā ir mazliet no visa. Drusciņ humora, drusciņ šausmu, drusciņ drāmas un mazlietiņ plikumu. Šķietami komerciāli veiksmīgi elementi, kuriem auditorija būtu burtiski jāpielipina pie ekrāniem. Ja vien viss būtu tik vienkārši… Liekot visu šo kopā, ir sanācis arī ne šis, ne tas.

Režisors Kovaļovs trenējas jau sev zināmajā lauciņā, cenšoties būvēt spriedzi un mistēriju, kā iepriekš «Bezvēsts pazudušajās», un par darbības vietu izvēloties mazpilsētas vidi. Tomēr rodas sajūta, ka režisors ne tik daudz mēģina izkopt pats savu stilu, bet drīzāk izvēlējies kopēt slavenas kino un TV klišejas, lai gan tehniskajā izpildījumā un sižeta spraigumā autori ir gājuši uz priekšu salīdzinājumā ar savu iepriekšējo veikumu. Būtu skumji, ja tas nebūtu noticis, jo kino un seriālu veidošanā nevar būt labākas skolas par praksi. Tomēr režisora redzējumā mazliet pietrūkst gaumes izjūtas. Šis tas ir pārspīlēts, citi brīži šķiet teju muļķīgi neticami.

Ja operatora kamera vēl rīkojas pārliecinoši, tad dažbrīd darbības vide un notikumi mazliet pat atgādina neveiklu krievu TV seriālu tradīcijas atdarinājumu. To akcentē arī brīži, kad sižets risinās īpaši filmēšanas vajadzībām radītās vietās. Šīs filmēšanai speciāli izveidotās iekštelpas ir nedzīvi sterilas un gluži kā darinātas no aplikāciju papīra.

Aktieru ansamblis ir ļoti eklektisks. Daži ir pārliecinoši un meistarīgi, bet vairāki neprofesionāļi nepaceļas pāri pašdarbnieku līmenim, par spīti saviem neapšaubāmi interesantajiem sejas pantiem.

Spēcīgākie aktierdarbi ir no izmeklētāju trio, kur pārliecinošākais ir Mārtiņš Kalita. Viņš attaisno savu cienījamo CV un darbojas teju citā līmenī nekā pārējais «Nelūgto viesu» kolektīvs. Niklāvs Kurpnieks un Andris Daugaviņš cenšas turēt līdzi. Andri Daugaviņu iepazinām pašmāju kases grāvējā «Kriminālās ekselences fonds». Viņš, būdams svētdienas aktieris, ar atzīstamu un ar patīkamu vieglumu turpina aktiera karjeru. Tomēr viņa galvenais trumpis ir nemainīgs – tā ir necenzētas leksikas lietošana ar akmens seju.

foto: Publicitātes
Izmeklētājus seriālā atveido Andris Daugaviņš un Niklāvs Kurpnieks.

KEF pa pēdām

Daugaviņa kā aktiera izvēle nav vienīgais, kas «Nelūgtajos viesos» brīžiem atgādina «Kriminālās ekselences fondu». Arī jaunais seriāls, līdzīgi kā kinofilma, cenšas sprēgāt ar humoru, kas balstās necenzētu vārdu virknēšanā. Tāpat ieskanas retro latviešu estrādes mūzika, un brīžiem valda absurds humors.

Atšķirībā no pieminētās kino filmas pats kriminālstāsts ir gan daudz vairāk sapiņķerēts, tādējādi skatītājam brīžiem patiešām sniedzot patiesu intrigu. Arī paši veidotāji ir izteikušies, ka, ja pēc pirmo divu sēriju noskatīšanās kādam šķitīs, ka ir zināms, kurš nogalināja Valteru, tad, visticamāk, ka skatītājs būs kļūdījies. It kā elementāra detektīva intrigas formula, tomēr šeit tā samērā veiksmīgi darbojas.

Ja mēs pakāpjamies malā no kino un TV kritikas neizbēgamās vēlmes vienu darbu salīdzināt ar citiem, jāsecina, ka esam nonākuši pie raita un gana aizraujoši skatāma seriāla, kas palīdzēs atslēgties no ikdienas dzīves drazām, līdzīgi kā tādam nolūkam labi der «Midsomeras slepkavības». Jaunā pašmāju veikuma gadījumā skatāmviela ir mazliet piparotāka.

Latvijas ekrāna kultūras attīstība nav iespējama, tikai audzējot muskuļus augstvērtīga mākslas kino frontē. Ir nepieciešams, lai arī vieglais žanrs ir easy watching (viegli skatāms) saturs augstā kvalitātē. Un nelūgtie viesi ir apliecinājums tam, ka progress notiek. Ja nemeklējat šedevru, bet saturu, kas paķer līdzi savā ritējumā un liek brīžiem pasmaidīt, «Nelūgtie viesi» var kļūt par labu kompanjonu dažiem vakariem.

NELŪGTIE VIESI

Pirmā sērija: 2023. gada 26. janvārī.

Sēriju skaits: 8.

Scenārija autors: Vlads Kovaļovs.

Režisori: Vlads Kovaļovs.

Lomās: Andris Daugaviņš, Niklāvs Kurpnieks, Mārtiņš Kalita, Normunds Laizāns, Varis Vētra, Kristīne Nevarauska-Atkočūne un citi.