Sirmi onkuļi ar biezām brillēm? Ieva Siliņa par stereotipiem un zinātnieku atainojumu
Jānis Šipkēvics un Ieva Siliņa.
Slavenības
2023. gada 20. marts, 16:29

Sirmi onkuļi ar biezām brillēm? Ieva Siliņa par stereotipiem un zinātnieku atainojumu

Jauns.lv

Neprecīzs zinātnieku attainojums un stereotipi par tiem ir gana izplatīti. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” viesojas ekonomikas ministres padomniece inovāciju un digitalizācijas jautājumos, Rīgas domes deputāte, Valsts prezidenta ārštata padomniece izglītības un zinātnes politikas jautājumos – Ieva Siliņa, kura dalās savās pārdomās par to, kādi ir šodienas zinātnieki, kas bieži nesakrīt ar atainoto dažādos seriālos un filmās.

“Stereotips ir baismīgs,” raidījuma vadītājam Jānim Šipkēvicam saka Siliņa, kura “Radio SWH” vada arī raidījumu “Prāts izglābs pasauli”. Viņa norāda, ka jau no bērnu dienām multfilmās un arī pieaugušo filmās zinātnieki atspoguļoti kā “trakie” vai arī paviršie, nereti sirmi kungi ar brillēm, kuriem kaut kas noiet greizi. “Rādot šādu zinātnieka tēlu, tas patiesībā iedod ļoti nepareizu priekšstatu bērniem un jauniešiem,” saka Siliņa.

“Patiesība šobrīd ir tāda, – ja tu esi bērns vai jaunietis, neesi vēl pieaudzis, un tu gribi, lai nākotnē tev būtu labi apmaksāta profesija, būtu ko darīt, tev ir jāmācās STEM zinātnes, tev ir jāmācās inženierzinātnes, tev ir jāmācās dabas zinātnes. Tā vienkārši ir dzīves patiesība,” viņa norāda. Tikpat nepieciešamas ir arī digitālās un citas prasmes. “Ja tev pastāsta, ka zinātnieks, tas ir kaut kas, kas parādās tikai uz vecumu, un ir tādi ne visai prātīgi un patraki – nē, tā nav.” piebilst Siliņa.

Domājot par stereotipu, ka zinātnieki ir vecāki cilvēki, Siliņa stāsta, ka daļa zinātnieču izskatās drīzāk kā izkāpušas no “Playboy” vāka, savukārt zinātnieki ir jauni un atraktīvi. “Tie ir tie cilvēki, kas rada visas tehnoloģijas, kas mums ir apkārt,” viņa turpina, “Strādā šo misijas darbu, kā uzlabot šo sabiedrību, šo valsti, šo pasauli, kā atrisināt lielās problēmas. Īstenībā fantastisks, fantastisks darbs.”

Interviju klausies šeit: