foto: Shutterstock, ekrānuzņēmums no Instagram
Modes nama "Louis Vuitton" jaunā reklāma sanikno ukraiņus: "Glamūrs smaržo labāk, ja to izmērcē asinīs, vai ne?"
Trakā pasaule
2023. gada 9. marts, 19:44

Modes nama "Louis Vuitton" jaunā reklāma sanikno ukraiņus: "Glamūrs smaržo labāk, ja to izmērcē asinīs, vai ne?"

Jauns.lv

Skandālā iekļuvis franču luksusa modes nams "Louis Vuitton". Jauno 2023. gada rudens/ziemas kolekciju tas izvēlējies reklamēt, izmantojot Krievijas karu Ukrainā atgādinošus simbolus un zili balti sarkanu krāsu kombināciju, kas daudziem Ukrainā un arī citviet nepārprotami saistās ar okupantu karoga krāsām.

Pēc reklāmas publiskošanas tīmeklī nekavējoties sākās diskusijas. Daudzi soctīklu lietotāji ir pārliecināti, ka šādā veidā franču luksusa zīmols atbalstījis diktatoru Vladimiru Putinu un paudis atbalstu viņa sāktajam karam, raksta unian.net. Zīmola fanus no Krievijas šāds atbalsts, protams, ir ļoti iepriecinājis. Reklāmā ir redzams arī milzīgs burts "V", kas daudzu uztverē nenoliedzami nozīmē Krievijas agresijas atbalstīšanu. 

foto: https://www.instagram.com/louisvuitton

Tīmekļa lietotāju reakcija komentāros ir visai prognozējama. ""Louis Vuitton" pārdošanas apjomi Krievijā tagad tikai pieaugs"; "Gaidām Gazmanovu nākamajā kampaņā"; "Krievijas pilsoņi izpirks visu kolekciju"; "Krāsas ir skaistas, un burts V ir man vismīļākais," šādi un līdzīga satura komentāri lasāmi soctīklos.

foto: https://www.instagram.com/louisvuitton

Tikmēr ukraiņi un modes nama fani no citām valstīm steidz norādīt, ka zīmola reklāma patiesībā ir veidota Francijas karoga krāsās. Nevajag visur saskatīt Krieviju, jo franču zili balti sarkanajam krāsu salikumam nav nekāda sakara ar to.

Taču vēl citiem ukraiņiem tas tāpat raisījis negatīvas asociācijas, un viņi ir neizpratnē, kāpēc modes nams izlēmis izveidot šādu reklāmu, ņemot vērā asiņainos notikumus Ukrainā.

“Es esmu ukrainis, un man nepatīk šī reklāma. Labāk būtu bijis "LV", bet izvēlējāties kara un psihopātu simbolu. Kāpēc? Vai tiešām jūs esat tik slimi?” rakstīja kāds komentētājs.

Par jauno zīmola reklāmu izteicies arī Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks: "Krievijas Federācija Eiropā jau vairāk nekā gadu pazemo ukraiņus ar trīskrāsu simboliku un svastiku V/Z. Elitārie modes nami, kas orientējas uz "Krievijas jaunbagātniekiem", ir nolēmuši publiski spēlēties ar agresijas simboliem. Glamūrs smaržo labāk, ja to izmērcē asinīs, vai ne?”

Modes nams "Louis Vuitton" jau iepriekš ticis vainots Krievijas agresijas atbalstīšanā. Šis zīmols izpelnījās plašu sabiedrības sašutumu, radot rotaslietas ar burtiem "LV", kas ļoti līdzinājās krievu okupantu lietotajiem simboliem "Z" un "V". Zīmīgi, ka kolekcijas prezentācija notika pagājušā gada martā - drīz vien pēc Krievijas asiņainā uzbrukuma Ukrainai. Toreiz zīmola pārstāvji taisnojās, ka kolekcija veidota ilgu laiku un sagadījies, ka tās prezentācija "neplānoti" sakritusi ar Krievijas kara sākumu Ukrainā.