foto: ddp/Geisler/Barbara Loschan / Vida Press
Sisī atgriežas ar vērienu. "Rīgas Viļņi" viesojas seriāla pirmizrādē Vīnē
Janiks, Dominika un Džovanni seriāla otrās sezonas pirmizrādē Vīnē.
Sarkanais paklājs
2023. gada 22. februāris, 05:20

Sisī atgriežas ar vērienu. "Rīgas Viļņi" viesojas seriāla pirmizrādē Vīnē

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pieņemšana un bildēšanās ar galveno lomu tēlotājiem, kas ietērpušies kostīmos, pirmo sēriju vērošana mājīgā un stilīgā kinoteātrī, kas iekārtots viesnīcā, kura savukārt atrodas imperatora Franča Jozefa I kādreizējā viesu mājā… Tik glauni Austrijas galvaspilsētā Vīnē tika prezentēta daudzās valstīs tik ļoti populārā seriāla "Sisī" jaunā sezona, kas daļēji filmēta arī Latvijā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tūlīt, tūlīt, un sāksies jaunās sezonas pirmizrādīšana!

Sajūsmā par Latviju

Protams, galvenie varoņi šajā pasākumā, kuru kā vienīgajiem no Baltijas bija tā iespēja apmeklēt arī «Rīgas Viļņiem», bija seriāla galveno lomu atveidotāji – Dominika Devenporta (imperatore Elizabete jeb Sisī), Janiks Šūmans (ķeizars Francis) un Džovanni Funjati (grāfs Andrāši).

foto: ddp/Geisler/Barbara Loschan / Vida Press
Janiks, Dominika un Džovanni seriāla otrās sezonas pirmizrādē Vīnē.

Sirsnīgi, atvērti un nemitīgi smaidoši - tādi viņi ir, sastapti intervijām paredzētajā telpā. Un, protams, vēl lielākā smaidā atplaukst, uzzinot, ka runā ar kādu no Latvijas, jo te viņiem visiem ļoti iepaticies un netrūkst arī jauniepazītu draugu. «Tā, kā mūs uzņēma Latvijā, mūs nav uzņēmuši nekur,» tik izcili viens no seriāla producentiem novērtē mūspuses komandas darbu un piebilst: «Kā izkāpām no lidmašīnas, tā ne par ko vairs nebija jādomā, par visu bijāt parūpējušies līdz aizbraukšanas brīdim.» Janiks Šūmans savukārt atklāj, ka Latvijā ar uzņemšanas grupu uz kādu laiku «iesprūdis» pandēmijas laikā, un skaidrs, ka tad ticis arī pie jauniem draugiem. «Mēs taču kovidā četrus mēnešus filmējām Baltijas valstīs. Nebija iespējams starpposmos atgriezties Vācijā, tā nu trešo daļu gada es nodzīvoju citur. Un es nebūtu varējis to izturēt, ja mūsu seriāla komanda nebūtu tik īpaša, mēs visi šajā laikā bijām kā viena liela ģimene.»

Sadraudzējušies filmēšanas laikā arī aktieri. Devenporta atklāj, ka bez parastās aktieru atlases notiek arī «savstarpējās ķīmijas» atlase. «Ir taču nepieciešams atrast aktierus, kuriem saspēlējoties nepieciešama savstarpējā ķīmija,» saka viņa. «Mums paveicās, ka visiem trim tāda bija. Mums, piemēram, ir tā – kad esam Dominika un Janiks, esam vien labi draugi. Bet tiklīdz esam tēlos, tā notiek kaut kas pavisam cits! Un tas ir brīnišķīgi – man filmēšanas laukumā nevajag mākslīgi radīt Sisī saikni ar Franci vai Andrāši. Kaut kādā brīnumainā veidā tā saikne jau ir! Lūk, tā ir tā «savstarpējās ķīmijas atlases» burvība,» nosmej Dominika un piebilst, ka kādreiz arī nenostrādā: «Esmu dzirdējusi par aktieriem, kam jāspēlē mīlas pāris, bet viņi viens otru gandrīz ienīst. Taču mums paveicās – mēs atradām savus īstos partnerus.» «Palīdz tas, ja cilvēki cits citam patīk,» piebilst Džovanni Funjati. «Un mēs vēl turklāt tik jauki kopā pavadījām laiku, ka dažreiz pat atpūtāmies ārpus filmēšanas laukuma, brīvdienās.»

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Otrās sezonas pirmās divas sērijas lūgtie viesi varēja lūkot pie klātiem galdiem.

Stiprās sievietes

Runājot par seriālu, galveno lomu tēlotāji visi kā viens nebeidz norādīt, ka mūsdienās taču stāsti par stiprām sievietēm un viņu dzīves ceļa īstajiem meklējumiem ir aktuāli kā nekad. Un re – iedvesmu var smelties pat daudzus gadus senā vēsturē!

Devenporta uzskata, ka ir pagodinājums attēlot tik labi zināmu vēsturisku personību un apzinās savu unikālo iespēju atveidot pirmo Eiropas superzvaigzni. «Lai gan mums ir zināmi daudzi vēsturiski fakti par Sisī, varam tikai minēt, kā izskatījās viņas šķietami ļoti saplosītā iekšējā dzīve. Tas aicināja meklēt savu Sisī interpretāciju, kas, protams, man kā aktrisei bija īpaši interesanta. Centos uzzināt visu par ķeizarieni, lasīju daudz grāmatu, klausījos podkāstus, skatījos dokumentālās filmas,» bilst aktrise un norāda: «Mums jāatgādina sev, ka mēs nekad nebūsim ķeizarienes. Ir būtiski sev atgādināt, ka viņa atrada veidu, kā cīnīties par savu privāto dzīvi un unikalitāti. Viņas vienīgais pienākums bija dzemdēt bērnus un pārstāvēt karaļnamu. Viņas cilvēciskā puse, emocijas nebija svarīgas, bet viņa atrada veidu, kā iegūt privāto dzīvi.»

foto: action press/ Vida Press
Dominika Devenporta.

Bet Šveicē uzaugušajai aktrisei, kas nu dzīvo Vācijā, savās mājās problēmu ar slavas ēnas pusi nav. Ja pat Latvijā «UgunsGrēka» varoņi pa ielu nevar paiet, lai katrs trešais neatskatītos, Dominiku reti kurš atpazīst. Tas, protams, tāpēc, ka ikdienā viņa nestaigā 19. gadsimta tērpā. Un vispār viņa nemaz daudz nefilmējas, lielākoties strādā teātrī Rostokā un par filmzvaigzni sevi neuzskata. Lūk, Romija Šneidere, kas Sisī atveidoja piecdesmitajos gados tik populārajā Ernsta Mariškas triloģijā, tā gan bijusi īsta zvaigzne.

Savukārt viņas atveidoto Sisī ar to ķeizarieni, ko tagad tēlo Devenporta, salīdzināt esot grūti. «Tās filmas attēlo pavisam citu sievietes tipu. Jā, mēs mīlam tās filmas, bet ar to varoni mums ir grūti identificēties,» saka aktrise. «Jo ir skaidrs, ka ikviens kinostāsts, kaut vai vēstures notikumos balstīts, tomēr ir izdomāts, tāpēc vienmēr kaut ko pastāsta arī par mūsu sabiedrību, par to, kurā dzīvojam. Toreiz tēli bija tādi, ka ar viņiem varēja identificēties tālaika skatītāji. Bet mūsu Sisī ir daļa no tās sabiedrības, kas vēlas redzēt vairāk sieviešu pie varas, šādus spēcīgus stāstus. Mans viedoklis ir tāds, ka visi stāsti – pat izdomāti – vienmēr kaut ko stāsta par mūsu tagadni.»

Vecrīgā filmē vēsturisko drāmu "Sisī"

Latvijā kopš šī gada maija tiek filmēts līdz šim lielākais starptautiskais kino projekts - vēsturiskā daudzsēriju mākslas filma “Sisī”, kas ...

gallery icon
147

Nekopēt un neatkārtoties

«Sisī» producents un galvenais scenārija autors Andreass Guceits, vaicāts, kāpēc vispār pievērsies šim stāstam, neslēpj, ka bērnībā skatījies vecās filmas par Sisī, un vēlāk to darījis kopā ar meitām. Reiz, atpūšoties Kostarikā, bijis paņēmis līdzi filmas par Sisī – tas, viņaprāt, palīdzētu radīt Ziemassvētku noskaņojumu. «Man par lielu pārsteigumu, arī meitenēm tās patika. Tad sapratu, ka neviens nekad nav izveidojis jaunu šā stāsta versiju!» saka Guceits un piebilst: «Vēlējos pastāstīt šo jau 70 gadus cilvēkiem zināmo stāstu, taču pasniegt to mūsdienu auditorijai aktuālā formā, lai stāsts būtu daudz patiesāks un dziļāks, lai tajā būtu vairāk pacēlumu un kritumu.»

Kā saka ķeizara Franča lomas atveidotājs Janiks Šūmans, pēc viņa domām, vislielākais izaicinājums bijis «nekopēt», jo ekrāna un skatuves versiju par Sisī dzīvi netrūkst. «Bet pēc pirmās sezonas mēs zinām, ka skatītāji mūsu seriālu mīl, tā nu mums tagad ir mazāk spriedzes. Jo pirms tam bažījāmies – vai mūsu versiju vispār pieņems? Jo mēs esam drūmāki. Mēs vairāk riskējam. Lai gan savs spiediens ir arī tagad – mums taču jābūt labākiem nekā pirmajā sezonā. Bet aktiera darbā jau nevar nokopēt to pašu raksturu, kas bija pirmajā sezonā, jo tad visiem būtu garlaicīgi. Gan skatītājiem, gan mums, kas kopā strādā četrus mēnešus. Tā nu tas bija izaicinājums – atrast jaunas lietas, jaunas rakstura iezīmes, kas visu seriālu padarītu aizraujošāku un skatāmāku,» saka Šūmans.

Putns zelta būrītī

Ko tad mēs turpinājumā redzēsim? Otrajā sezonā bēdīgi slavenās 19. gadsimta Austrijas imperatores Elizabetes stāsts turpinās – beidzot piedzimst troņa mantinieks. Taču priecīgo notikumu Sisī un viņas vīram Francim drīz vien aizēno jaunās cīņas par varu Eiropā: Oto fon Bismarks draud ievilkt Austriju jaunā karā. Sisī visiem spēkiem cenšas atbalstīt savu vīru un tautu, turklāt nepārtrauc pārsteigt ar savu diplomātijas talantu. Sisī jūtas kā putns, kas ieslodzīts zelta būrītī.

Ieskats seriāla "Sisī" otrās sezonas pirmajā sērijā

Ieskats seriāla "Sisī" otrās sezonas pirmajā sērijā.

gallery icon
15

Kad viņai nākas doties uz Ungāriju politiskajā misijā, Sisī pirmo reizi daudzu gadu laikā atkal spēj sajusties vieglprātīgi. Kamēr Francis Vīnes muižā atklāj savu jūtīgo pusi, Sisī ceļojuma laikā joprojām veiksmīgi izdodas turēties pretī pieaugošajām simpātijām pret grāfu Andrāši. Taču kopā ar viņu nonākot gūstā, Sisī ir pašai sev jāatbild, cik ilgi viņa vēl spēs turēties pretī šā vīra pievilcīgumam.

Kā saka Devenporta, nevēloties neko daudz atklāt no otrās sezonas notikumiem,: «Ir skaidrs, ka Sisī laidusi pasaulē kroņprinci Rūdolfu, tātad viņa ir savu galveno darbu Hāfburgu namā izdarījusi. Ir devusi dzīvību Austrijas troņa mantniekam. Un tagad rodas jautājums – kādi ir viņas nākotnes pienākumi? Jo tolaik tas bija vienīgais, kas ķeizarienei jāpaveic, nekādu citu pienākumu nebija. Bet, protams, viņas stāsts turpinās! Esmu ļoti priecīga, ka tas izdevies. Protams, turpinās arī Franča stāsts, un Andrašī, kam otrajā sezonā ir nozīmīga loma, stāsts. Tas būs viens liels piedzīvojums!»

Seriāla "Sisī" otrā sezona no šodienas, 22. februāra, trešdienās pulksten 22 lūkojama kanālā "Epic Drama".