foto: no privātā arhīva
Kāzas būs Latvijā! Dziedātājas Evijas Slokas un amerikāņu policista mīlasstāsts
Evija un Niks. Tikko saderinājušies.
Slavenības
2023. gada 12. februāris, 06:54

Kāzas būs Latvijā! Dziedātājas Evijas Slokas un amerikāņu policista mīlasstāsts

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Rit jau septītais gads, kā latviešu dziedātāja Evija Sloka dzīvo Amerikā. Pavisam nesen viņa saņēma romantisku un negaidītu bildinājumu no sava mīļotā cilvēka - specvienības policista Nika Valeriusa. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", šovasar pāris plāno mīt gredzenus. Tepat Latvijā, ievērojot latviešu tradīcijas.

Populārās kantrimūzikas grupas "Klaidonis" līdera Māra Slokas meita Evija Sloka nenožēlo savu izvēli, ka savulaik pārcēlās uz dzīvi Amerikā. Vēl pirms tam viņa četrus gadus dzīvoja Anglijā, kur studēja modernās mūzikas izpildītāju akadēmijā ("The Academy Of Contemporary Music") un paralēli tam arī strādāja. “Nu jau kopumā būs desmit gadi, kā esmu prom no Latvijas. Pietrūkst ģimenes. Protams, cenšos regulāri arī aizlidot uz Latviju. Noteikti divas reizes gadā lidoju pie ģimenes,” piebilst dziedātāja.

Ceļo ar pilnu koferi latviešu gardumu

Vaicāta, kas vēl ir tās lietas, kuru, izņemot tuviniekus, pietrūkst, dzīvojot Amerikā, Evija sāk uzskaitīt dažnedažādus Latvijai raksturīgos ēdienus. “Katrreiz, kad lidoju uz Latviju, pat izveidoju sarakstu ar tiem ēdieniem, kurus noteikti gribētu nogaršot. Pasūtu māsai, lai viņa kaut ko sagatavo,” sarunā ar "Kas Jauns" pastāsta Sloka.

foto: no privātā arhīva
Evija ar māsu.

Viņa uzskaita savus iecienītākos produktus, kurus vienmēr cenšas Latvijā nobaudīt, jo Amerikā tādus neatrast. Un tie ir – Kāruma sieriņi, latviešu sieri, šašliks, piparkūku cepumi, kūpinātas zivis un gaļa, aukstā gaļa, pelmeņi. Pat amerikāņu draugi, kas jau pie Evijas ģimenes viesojušies Latvijā, ir sajūsmā par kūpinātajām zivīm, jo Amerikā tādu neesot. “Tāpat arī, kad lidoju atpakaļ uz Ameriku, mans koferis ir pilns ar dažādiem latviešu gardumiem. Protams, pelmeņus jau nepaņemšu līdzi, bet kūpinājumus un žāvējumus, desas un sieru, cepumus, rupjmaizi un saldskābmaizi, kā arī balzamu noteikti vedu,” viņa atklāj.

Evijas latviešu valodā jau iezadzies amerikāņu akcents. Viņa teic – ikdienā domā un runā tikai angliski. “Kad atbraucu uz Latviju, pēc nedēļas jau esmu pārslēgusies uz latviešu valodu. Bet, piemēram, tagad, kad sarunājamies, man visapkārt skan angļu valoda, un tad ir grūtāk pārslēgties uz latviešu,” tā Evija.

Amerikāņu dzīvesstils un svinamās dienas

Dziedātāja šo gadu laikā jau pielāgojusies amerikāņu dzīvesveidam: “Esmu te pilnībā iedzīvojusies un pārņēmusi viņu tradīcijas. Kopš dzīvoju Amerikā, noteikti 4. jūlijā svinu ASV Neatkarības dienu, kad visapkārt ir salūts. Un vēl man ļoti patīk Pateicības diena, kas tiek svinēta novembra pēdējā ceturtdienā. Pat ja šajā laikā esmu Latvijā, arī labprāt atzīmēju šo dienu. Ja mums Latvijā Jaungada svinībās ir salūts, tad viņiem neiztrūkstoša sastāvdaļa ir kristāla bumbas krišana Ņujorkas Taimskvērā. Amerikāņiem šī bumba jaunā gada sagaidīšanā ir ļoti nozīmīgs punkts. Pamazām sāku pierast pie viņu nacionālajām iezīmēm un tās pieņemt.”

foto: no privātā arhīva
Evija ar māsu.

Pie Evijas Amerikā šo gadu laikā viesojusies gan mamma Dace, gan māsa Sintija. “Pērn maijā biju aizbraukusi uz Latviju, un māsa, kurai ir divi bērni – un vienam no viņiem es esmu krustmāte –, uzticēja man līdzi uz Ameriku manu krustdēlu, lai viņš var pamācīties angļu valodu. Tā ka visi ir pie manis bijuši, vienīgi tēti vēl vajag dabūt ciemos. Pēdējos gados tā sanācis, ka es no vienas vietas pārceļos uz otru, tāpēc tagad, kad plānojam ar līgavaini iegādāties savu privātmāju, noteikti tēti aicināšu paciemoties.”

Kāzas svinēs augusta beigās

Šis gads Evijai sācies uz pozitīvas nots, jo viņa pēc triju gadu draudzības saņēmusi bildinājumu no sava mīļotā – Nika Valeriusa.

foto: no privātā arhīva
Evijas līgavainis Niks savukārt ir specvienības policists. Evija piebilst, ka viņas mīļotā cilvēka darbs ir spriedzes pilns un bīstams, gluži kā rāda amerikāņu filmās. Niks jau četras reizes viesojies Latvijā, un ar Evijas ģimeni viņam izveidojušās sirsnīgas attiecības.

Dziedātāja šā gada sākumā nāca klajā  ar jaunu kompozīciju "Miers". Evija dziesmu iedziedājusi, atrodoties ASV. Tādēļ, lai popularizētu kompozīciju, bija nolēmusi arī sarūpēt jaunas fotogrāfijas. “Tā kā man ir laba kamera, sarunāju savu amerikāņu draudzeni, lai viņa atnāk mani pafotografēt – kopā tomēr jautrāk. Devāmies bildēties uz parku pie Džordža Vašingtona tilta, kas atrodas starp Ņujorkas štatu un Ņūdžersiju. Aizbraucām fotografēties, un pēkšņi redzu, mans puisis nāk! Pirmais jautājums, ko viņam uzdevu, – ko tu šeit dari un kā tu zināji, ka es te esmu? Mana draudzene, viņas vīrs, es un mans draugs esam ļoti labi draugi, kopā arī daudz ceļojam. Es vēl nodomāju, ka varbūt visi kopā pēc foto sesijas iesim pusdienās. Taču pamanīju, ka viņš tā aizdomīgi smaida, ir saposies. Man iešāvās prātā doma, ka varbūt viņš mani bildinās. Taču atgaiņāju tās domas un turpināju pozēt draudzenei. Un tad viņš pienāca pavisam tuvu klāt… Nometās uz viena ceļa un bildināja mani,” skaisto notikumu atminas Sloka.

Evija un Niks kāzas grib nosvinēt šovasar. Tās ieplānots rīkot Latvijā, jo te ir gan Evijas ģimene, gan draugi. Turklāt tā būs lieliska iespēja Nika ģimeni iepazīstināt ar Latviju. “Mums ir ātri jādarbojas, lai to izdarītu, jo daži viesu nami jau ir rezervēti. Taču mums vēl ir pāris padomā, un cerams, ka nozīmēsim datumu un augusta beigās arī nosvinēsim kāzas. Sākotnēji bija doma sarīkot pavisam mazas kāzas Grieķijā, bet sapratām, ka Latvijā izdotos svinīgāks pasākums. Maniem vīra radiem jau arī patiktu redzēt latviešu kāzu tradīcijas. Protams, būsim tās tradīcijas novienkāršojuši, bet mičošanu noteikti atstāsim,” tā Evija Sloka, kurai jau aiz muguras ir iepriekšējo attiecību pieredze.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Līdz kāzām Evija plāno vēl vienu reizi ierasties Latvijā, lai te šūdinātu skaistu līgavas kleitu, kā arī noskatītu kāzu norises vietu.

Dziedātājas un policista tandēms

Ikdienā pāris dzīvo Ņūdžersijā, Hobokenā. Evija Sloka pasniedz vokālās nodarbības, klavieru un vijoles spēli, nesen sākusi arī dziedāt un spēlēt vijoli amerikāņu grupā, jo bez skatuves savu dzīvi nespēj iztēloties. Tāpat arī Evija kā solodziedātāja diezgan bieži muzicē latviešu sarīkojumos Amerikā.

Viņas līgavainis Niks savukārt ir specvienības policists. Evija piebilst, ka viņas mīļotā cilvēka darbs ir spriedzes pilns un bīstams, gluži kā rāda amerikāņu filmās. Niks jau četras reizes viesojies Latvijā, un ar Evijas ģimeni viņam izveidojušās sirsnīgas attiecības.

Dziedātāja Evija Sloka uz skatuves un dzīvē

gallery icon
25

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!