Slavenības
2023. gada 3. februāris, 04:33

Ziemai būt, saka murkšķis Fils

Jauns.lv

Murkšķis Fils ceturtdien pamodās un ieraudzīja savu ēnu — tātad saskaņā ar seno vācu un holandiešu ieceļotāju tradīciju ziema būs gara.

Ceturtdien, jau gandrīz pusotru gadsimtu svinētajā Murkšķa dienā ASV Pensilvānijas štata mazā pilsētiņa Panksatonija atkal nokļuva uzmanības centrā, jo pasaules slavenākajam sinoptiķim, murkšķim Filam bija pienācis laiks prognozēt, vai var cerēt uz ziemas drīzām beigām.

Laika prognozēšanas process ir vienkāršs — Fils izlien no savas migas pēc ilgās ziemas guļas un vēro savu ēnu. Ja murkšķis redzēs savu ēnu, viņš secinās, ka ziema vēl būs sešas nedēļas, un atgriezīsies alā. Ja debesis ir mākoņainas un ēna nebūs saskatāma, murkšķis nodomās, ka pienācis pavasaris, un paliks ārpusē.

Svinīgā ceremonijā ceturtdien murkšķis tika iznests no savas migas un daudzi tūkstoši klātsesošo cerēja, ka šajā ziemas dienā zvēriņš spēs pamanīt pavasara pazīmes. Diemžēl nekā.

“Es redzu ēnu uz skatuves un, lai kā jūs vērtētu, vēl gaidāmas sešas ziemas nedēļas,” Panksatonijas Murkšķa kluba pārstāvis no ruļļa nolasīja Fila spriedumu.

Zinātniski runājot, astronomiskais pavasaris iestātos 20. martā neatkarīgi no Fila prognozēm, kaut gan māte Daba ne tuvu to ņem vērā. Tāpat kā Fils. Un kaut gan viņam nav nekāda grāda meteoroloģijā, katru gadu 2. februārī daudzi ASV iedzīvotāji ieklausās zvēriņa vēstījumā.

Pirmās ziņas par Murkšķa dienas svinēšanu Panksatonijā ir atrodamas 1886. gada laikrakstā “Punxsutawney Spirit”, kur teikts, ka “[numura] drukāšanas brīdī, zvērs neredzēja savu ēnu”, savukārt oficiāli šo dienu svin no 1887. gada. “Punxsutawney Spirit” redaktors Klaimers Frīss tiek uzskatīts par Murkšķa dienas idejas autoru. Pašam murkšķim vārds Fils tika piešķirts 1961. gadā, iespējams, netieši godinot britu karalienes Elizabetes II vīru, princi Filipu, kaut gan pats Murkšķa klubs apgalvo, ka par godu “karalim Filipam”, kaut gan nav skaidrs, par kādu personu ir runa.

Saskaņā ar 2010. gada tautas skaitīšanas rezultātiem Panksatonijā dzīvo nepilni 6000 iedzīvotāju, taču Murkšķa dienā to skaits palielinās līdz pat 40 tūkstošiem. Milzīgu stimulu pilsētas popularitātei deva 1993. gada filma “Murkšķa diena” ar Bilu Mareju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās, kur galvenais varonis katru dienu ir spiests dzīvot 2. februārī, — jau nākamajā gadā svinību apmeklētāju skaits palielinājās piecas reizes.

Tiesa, nezinot, cik lielu slavu filma atnesīs pilsētiņai, amatpersonas aizliedza filmēšanai izmantot īsto Filu, paužot sašutumu par to, ka filmēšanai izmantoja citu pilsētu.

Mūsdienās par Fila popularitāti liecina arī tas, ka viņam ir sava interneta lapa, pastāv dažādas fanu lapas, par viņa prognozēm informē lielākie televīzijas kanāli un ziņu aģentūras.

Interesanti, ka pašam Bilam Marejam ar murkšķi filmēšanās laikā diez ko labi neklājās, tas viņu vairākas reizes sakoda, tādējādi aktieri nācās potēt pret trakumsērgu. Un vispār, Marejs neieredzēja pašu filmēšanas procesu, kura laikā paspēja saķildoties ar režisoru Haroldu Reimisu un pēc tam 20 gadus ar viņu nerunāja. Tiesa, attiecības ar murkšķi vēlāk uzlabojās tiktāl, ka Marejs pirms dažiem gadiem ar viņu filmējās "Jeep" reklāmā.

Starp citu, filmas popularitāte ieviesa tautā īpašu apzīmējumu “murkšķa diena”, ar ko raksturo situāciju, kurā nevēlami vai garlaicīgi notikumi nemainīgi atkārtojas atkal un atkal — kaut kas līdzīgs franču izcelsmes terminam “déjà vu”.

Interesanti, ka pirms kļūšanas par slavenību, laika prognozētājs bija … vienkārši ēdiens. Pirms pilsētnieki aptvēra viņa komerciālo vērtību un izņēma no ēdienkartes, murkšķi pasniedza kā īpašu vietējo delikatesi. Pensilvānijas vēsturnieks Kristofers Deiviss rakstīja, ka pagatavotās murkšķa gaļas baudītāji bija gandarīti par tās maigumu.

Panksatonijas murkšķis Fils prognozē laiku

Amerikāņu mukšķis Fils ir slavens ar savām laika prognozēm. Viņš mazajā Panksatonijas pilsētā izlīda no alas un ieraudzīja savu ēnu, ...

gallery icon

Murkšķis Fils prognozē vēl sešas ziemas nedēļas

gallery icon

Nevar teikt, ka pirms filmas Fils nebūtu baudījis plašu popularitāti. Jau 1960. gadā viņš uzstājās “Today” šovā, bet 1986. gadā apmeklēja Balto namu, kur viņu uzņēma pats ASV prezidents Ronalds Reigans. 1995. gadā Fils parādījās televīzijas leģendas Opras Vinfrijas raidījumā.

Panksatonijas Murkšķa kluba lapā vēstīti dažādi interesanti gadījumi. Piemēram, “sausā likuma” darbības laikā Fils draudējis kopienai uzsūtīt 60 ziemas nedēļas, ja viņam nedošot iedzert. 1981. gadā Fils nēsāja dzeltenu lenti, godinot amerikāņu ķīlniekus Irānā. 1998. gadā Fila pareģojums tika pirmo reizi straumēts tiešraidē internetā. 2013. gada svinībās piedalījās filmas “Murkšķa diena” scenārists Denijs Rabins.

Murkšķa dienas svinības piedzīvojušas dažādus pavērsienus. Piemēram, 1943. gadā pasākums tika atcelts Otrā pasaules kara laikā, pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā nākamā gada svinību dalībniekus un daudzos apmeklētājus sargāja policijas vienības, Nacionālā gvarde un īpaši apmācīti suņi. Savas korekcijas ieviesa COVID-19, liekot dalībniekiem 2021. gada svinībās lietot maskas, pasākums notika aiz slēgtām durvīm bez faniem.

Mazā Metjū sirsnīgā draudzība ar murkšķiem

gallery icon

Eksotiskie dzīvnieki murkšķi Alsungas audzētavā

gallery icon

Murkšķi savvaļā

gallery icon

Kaut gan klubs apgalvo, ka Fils ir nemirstīgs, jo iedzēris mūžības eliksīru un tādēļ visus šos gadus prognozētājs bijis viens un tas pats, zināms, ka murkšķi dabā dzīvo līdz sešiem gadiem, bet nebrīvē — līdz pat 14. Saskaņā ar oficiālo versiju Filam ir sieva Filisa, taču viņa neesot mūžīga, tādējādi nav skaidrs, cik sievas Fils savā vairāk nekā 130 gadu “mūžā” ir pārdzīvojis.

“York Daily Record” statistika liecina, ka Fils ēnu redzējis 107 reizes. Pērn viņš redzēja ēnu un prognozēja garu ziemu. Protams, Pensilvānijas Murkšķa klubs apgalvo, ka visas prognozes ir precīzas, tikai reizēm klibo to interpretācija, savukārt dažādi nopietnāki vērtētāji to precizitāti lēš mazāku par 50%. Savā ziņā problēmu rada arī fakts, ka nav īsti skaidrs, ko nozīmē “agrs pavasaris”. Piemēram, Fila konkurenta, Ņujorkas Steitenailendā dzīvojošā murkšķa Čaka gadījumā izmanto objektīvāku kritēriju, proti, lielākās daļas dienu vidējā temperatūra Ņujorkā virs 4 grādiem pēc Celsija skalas laika posmā no 2. februāra līdz astronomiskā pavasara sākumam.

Kas attiecas uz Fila prognožu precizitāti, tas taču nav tas svarīgākais, galvenais ir pasākums, jautrība un piesaistītie tūristi. Un kamēr Panksatonijā dzīvos Fils, par to nebūs jāraizējas.