foto: Publicitātes
Kad sievas paliek bez vīriem. Seriāla "Armas de mujer" recenzija
TV
2023. gada 6. februāris, 10:03

Kad sievas paliek bez vīriem. Seriāla "Armas de mujer" recenzija

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Kāda var būt dzīve saulainajā un vasarīgajā Maiami, ja nav nekādu finansiālu rūpju? Protams, bezbēdīga. Taču kas notiek, ja kādā jaukā dienā šī bezrūpīgā dzīve beidzas? Jaunais spāņu valodas (ar angļu titriem) seriāls "Strādājošās sievietes" ir aizraujošs spraiga sižeta stāsts par četru narkokarteļa darboņu sievām, kuras iepriekš nekādi nav uztraukuši eksistenciāli jautājumi par to, ko likt ģimenes galdā un vilkt mugurā. Taču nu pēc kāda kopīga satricinājuma viņas ir spiestas saskarties ar skarbo realitāti.

Ja kinoteātros filmas panākumus var izmērīt ar pārdoto biļešu skaitu, tad videostraumēšanas vietnēs galvenais rīks secinājumu veikšanai ir straumējumu jeb konkrētās filmas vai seriāla skatījumu skaits. Ja darbam izdodas uzrunāt auditoriju, tad likumsakarīgi tam seko turpinājums, pat vairāki.

Līdzīgus datos balstītus lēmumus producenti pieņem, arī analizējot tēmu loku, kas uzrunā potenciālo skatītāju. Piemēram, ja ir pieprasījums pēc britu karaliskās ģimenes klātbūtnes lielajā ekrānā, straumēšanas servisi pasūtina arvien jaunus un jaunus kinodarbus par konkrēto tēmu, tādējādi apmierinot savu abonentu augošo apetīti. Viena no tēmām, kas allaž ir bijusi klātesoša un pieprasīta gan lielajā kino, gan seriālu nišā, ir kriminālās pasaules, konkrētāk – narkobaronu un dīleru, stāsti: gan izdomāti, gan patiesos notikumos balstīti. Nesenākais veiksmes stāsts ir vēsturiskais daudzsēriju darbs «Narcos», kas vēsta gan par Kolumbijas narkotiku tirdzniecību astoņdesmito gadu beigās, gan vēlāk («Narcos: Mexico») –Gvadalaharas narkotiku karteli Meksikā. Tāpēc tikai loģiski, ka meksikāņu narkobaronu nedienas, kurām ar nelielu vainas apziņu seko un jūt līdzi miljoniem skatītāju, kalpo kā iedvesmas avots citiem jauniem līdzīgiem kino projektiem, un viens no šādiem ir jaunākais «Telemundo Studios» un video straumēšanas vietnes «Peacock» produkts «Strādājošās sievietes» («‘Til Jail Do Us Part»), kas uzfilmēts 2021. gada pirmajā pusē leģendām apvītajā Maiami. Spāņu valodā seriālam dots nosaukums «Armas de mujer», kas nozīmē – «Sieviešu ieroči».

Starp citu, «Peacock», lai arī mūsu pusē maz zināms ASV serviss, tā abonentu skaits pārsniedzis jau 18 miljonus. Lai sasniegtu plašāku auditoriju, tiesības uz šo darbu iegādājies cits ASV izklaides milzis HBO, kas nozīmē, ka Latvijā tas pieejams visās viedtelevīzijās, kas izplata «HBO Max» saturu.

Seriāla centrā ir četras meksikāņu sievietes, kuras jau pirmajā sērijā piedzīvo pamatīgu satricinājumu – viņu dzīvesbiedri dažādās Maiami vietās tiek arestēti un nokļūst aiz restēm, savukārt viņām jāpārvar savstarpēja nepatika un jāapvieno spēki, lai cīnītos gan pret pilsētas galveno narkobaronu Suazo, gan pret detektīviem, kas tā vien alkst izdibināt, no kurienes īsti šīm jaunajām ģimenēm nākusi lielā nauda, kas ļāvusi laiski ļauties luksusa dzīvesveidam krāšņās savrupmājās ar baseiniem un dārgiem sporta auto.

Seriāls ieskaņots spāņu valodā ar mērķi iekarot Dienvidamerikas tirgu, tāpēc tā estētikā ir daudz kas no mums labi zināmajām meksikāņu ziepju operām – izteiksmīga žestikulācija, pārspīlētas emocijas, nedaudz uzspēlēti komiski atgadījumi, neliela stereotipizācija un, protams, asaras!

Četru sieviešu alianse

Ja populārais seriāls «Sekss un lielpilsēta» ir stāsts par četrām draudzenēm, sievietēm, kuras atklāti dalās savās emocijās un izjūtās, tad «strādājošās sievietes» par draudzenēm un sabiedrotajām ir spiestas kļūt ārēju apstākļu dēļ. Mafijas sievas šajā daudzsēriju filmā lieliski atveido spāņu valodā runājošās valstīs labi zināmas aktrises: Angelas lomā – vairāku prestižu balvu laureāte Keita de Kastijo, Esmeraldas lomā – puertorikāņu izcelsmes aktrise Džeimija Osorio, kura pazīstama arī no amerikāņu seriāla «Betty en NY», Viri tēlo Silvia Saensa, bet Sofiju atveido vēl viena puertorikāņu izcelsmes aktrise un popmūzikas zvaigzne Roselīna Sančesa. Arī viņa filmējusies tādos pazīstamos seriālos kā «Devious Maids» un «Grand Hotel». Jāmin arī piektā dāma – Maiami policiste Daniela, ko atveido Džesika Linseja.

Jau pirmajā sērijā īsi pirms liktenīgajiem vīriešu arestiem visas dāmas satiekas Viri meitas Elenas dzimšanas dienas ballītē ģimenes smalkajā villā, taču neko vairāk par dažām laipnības frāzēm cita citai viņas pateikt nespēj. Protams, ka sievietes labi apzinās, ka vīri nodarbojas ar kaut ko nelegālu, taču viņām ir ērti izlikties, ka tas jau nav nekas briesmīgs, tiesa, kaimiņi un citi aicinātie viesi Elenas ballīti boikotē. «Viņi no mums baidās,» secina infantilā Viri.

Narkodīleru lomās arīdzan pazīstami aktieri: Čīles ziepju operu zvaigzne Matiass Novoa iejuties Pablo tēlā, tieši viņš ir atbildīgs par konfliktu ar mafijas bosu (kaut kur pazuduši pieci miljoni dolāru), Sebas tēlo Maurisio Aizeks, Migelu – Ivans Arana, bet Karlosa lomā – Leonardo Ortizgriss.

Kad vīri nonāk aiz restēm, policija noziedznieku izlutinātajām sievām bloķē kredītkartes, konfiscē īpašumus, automašīnas... Ja zeķē nav paslēpts kāds žūksnis dolāru, tad situācija ir diezgan dramatiska. Dāmas ir spiestas pārkāpt savam pašlepnumam un apvienoties. Īpaši draudīga situācija kļūst brīdī, kad pie katras no dāmām ierodas mafijas vadoņa Suazo rīkļurāvējs ar šaujamo, pieprasot atdot to, kas lielajam bosam esot atņemts.

Nedrošība un spēka rezerves

Lai arī par sevi nepārliecināta, atkarīga no medikamentiem un dažādām skaistuma procedūrām, tieši Angela, ko atveido pieredzējusī meksikāņu zvaigzne Keita de Kastijo, ir tā, kas uzņem savās mājās no greznās savrupmājas izmesto Viri ar dēlu. Intervijā izdevumam «Efe» 50 gadus vecā aktrise atzīst, ka Angelas loma bijusi daudz lielāks profesionāls pārbaudījums viņas karjerā nekā narkobaroneses Teresas Mendosas tēls «Telemundo» daudzsēriju filmā «Dienvidu karaliene» («The Queen of the South / La Reina del Sur»), ar ko viņa ir pazīstama plašākai sabiedrībai.

«Tas ir pavisam cits projekts, kurā mums bija iespēja parādīt latīņamerikāņu daudzveidību, spāniski runājošo sieviešu spēku,» viņa saka. «Angela ir ļoti sievišķīga, izklaidīga, ar savu ārējo izskatu apsēsta sieviete, kura ļoti satraucas par to, ko par viņu domā apkārtējie. Viņai ir mentālās veselības problēmas, tāpēc viņa lieto pārspīlēti daudz dažādu tablešu.» Kastijo piebilst, ka viņa un Angelas varone dzīvē ir pilnīgi pretstati, tāpēc bija jāmaina viss – kustības, runasveids, domāšana… pilnīgi viss.

Visām četrām sievietēm pēc vīru aresta nākas meklēt sevī spēka rezerves, turklāt jāizvairās gan no likumsargu vērīgās acs, gan mafijas iespējamās nežēlīgās atriebības.

«Šeit ir gan drāma, bet arī ļoti daudz komisku elementu, melnais humors,» komentē aktrise.

Savukārt Silvia Saensa kādā intervijā uzsver, ka seriāls lauž stereotipus par to, ka sievietes viena otru uzlūko kā sāncenses. «Tas ir krasā pretstatā ar realitāti,» saka 35 gadus vecā meksikāņu aktrise un modele Saensa. «Šis ir stāsts, ko varēs iztulkot jebkurā valodā, adaptēt jebkurā valstī un kultūrā. Jo tas ir stāsts par sieviešu iedrošināšanu. Visas četras varones tiek iemestas sarežģītā situācijā, no kuras jāmēģina izķepuroties, un viņas to izdara, pateicoties draudzībai un lojalitātei. Izrādās, viņas ir no dzelzs!»

‘Til Jail Do Us Part (Armas de mujer)

HBO / no 2022. gada 29. septembra

Producē «Peacock».

Pirmā sērija: 2022. gada 29. septembrī.

Sēriju skaits: 8.

Režisori: Enriko Benje un Klaudia Pedraza.

Galvenajās lomās: Keita del Kastiljo, Silvia Saensa un citi.