Tik dažādā Dita Lūriņa-Egliena: mirkļi no aktrises dzīves

gallery icon
Slavenības
2023. gada 27. janvāris, 06:43

Priecīgs notikums Ditas Lūriņas un Mārtiņa Egliena ģimenē

Žurnāls "Kas Jauns"

Režisora Valtera Sīļa trīsarpus stundu garajā izrādē "Debesjums" lomu spēlē arī Latvijas Nacionālā teātra aktieru pāra Ditas Lūriņas (44) un Mārtiņa Egliena (45) meita Grēta Egliena (8).

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grēta Egliena pirmizrādes banketā.

Šķiet, tikai nupat, vēl pavisam nesen visi priecājās par viņas nākšanu pasaulē, bet izrādās, ka pavasarī Ditas un Mārtiņa Eglienu jaunākajai atvasei būs jau devītā dzimšanas diena.

Kopš agras mazotnes teātra gaisotni pieredzējusī Grēta savu debiju izrādē piedzīvoja pērn vasaras sākumā, un tieši tāpat kā viņas mamma Dita - ar Tonijas lomu izrādē "Skroderdienas Silmačos", kur Dita nu jau iejūtas Antonijas tēlā.

Šķiet, aktierspēle meiteni ir ieinteresējusi, jo viņa ar prieku piekritusi piedalīties lomā arī nopietnā, turklāt ievērojami garā izrādē - Valtera Sīļa iestudētajā drāmā "Debesjums".

Kultūras baudītāji apmeklē Nacionālā teātra pirmizrādi "Debesjums"

2023. gada 12. janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. Luga ir ...

gallery icon

Izrādē, kur spēlē arī mamma Dita Lūriņa, Grēta Egliena iejūtas meitenes tēlā un uz skatuves ir redzama trīs epizodēs. Viņas izturēšanās liecina par drosmi, pārliecību, un apgūto tekstu viņa norunā skaidri, izteiksmīgi un bez misēšanās. Šķiet, vislielāko prieku Grētai sagādāja izrādes noslēgums, jo pirmizrādē, aplausu šaltīm skanot, aktieru atvase ar platu smaidu sejā dziļi paklanījās septiņas vai pat astoņas reizes.

Iestudējuma režisors Valters Sīlis sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" smaidot teic, ka bijis ērti, jo izrādei meitenes lomai nepieciešamais bērns bijis turpat blakus. “Tālu nebija jāmeklē, Grēta jau tepat riņķī skatuvei dzīvojās. Sastrādājāmies lieliski – tas taču visiem bija redzams rezultātā,” sadarbību ar jauno kolēģi Grētu Eglienu raksturo režisors.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grēta Egliena pirmizrādes banketā ar savu izrādes “mammu” aktrisi Maiju Doveiku.

Kamēr Dita Lūriņa šoreiz izrādes radošajai komandai oficiālajā banketā nepievienojās, Grēta gan šo iespēju garām nelaida. Sastāties kopā ar aktieriem un izrādes veidotājiem viņa gāja ar savu izrādes “mammu” aktrisi Maiju Doveiku, kuras apskāvienos arī uzmanīgi noklausījās svinīgās uzrunas. Svinībās līdzās meitai bija arī tētis Mārtiņš Egliens, kas visus priecēja ar klavierspēli, bet pēc tam mīļi apsveica Grētu ar pirmo lielo pirmizrādi un kopā fotografējās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tik priecīgs aktieris Mārtiņš Egliens sen teātrī nav redzēts! Viņš ļoti priecājas par meitas Grētas pirmo lielo pirmizrādi.

Mārtiņš Egliens aizvien var tikai priecāties par savas ģimenes dāmu panākumiem un radošajām veiksmēm uz teātra skatuves, jo pats vēl aizvien nav atguvis veselību un izrādēs spēlēt joprojām nevar. Jau ilgāk nekā pusotru gadu Mārtiņu Eglienu nomāc nopietnas veselības likstas, kā dēļ viņam ir problēmas ar balsi. Latvijas Nacionālā teātra Ziemassvētku koncerts bija retais gadījums, kad lieliskais aktieris pēc ilgās pauzes atkal bija redzams uz skatuves, taču, tā kā Mārtiņš nespēj nedz runāt, nedz dziedāt, viņš uzstājās, spēlējot klavieres.