foto: AP/Scanpix
Sašutums un ņirgas par Bostonā atklātu 10 miljonu dolāru vērtu skulptūru Mārtinam Luteram Kingam
Daudzi pauž, ka piemineklis ir neveiksmīgs, jo atgādina vīrieša dzimumorgānus
Trakā pasaule
2023. gada 17. janvāris, 13:56

Sašutums un ņirgas par Bostonā atklātu 10 miljonu dolāru vērtu skulptūru Mārtinam Luteram Kingam

Jauns.lv

ASV pilsētā Bostonā atklāta jauna, 10 miljonu dolāru vērta statuja, kurā tiek godināts Mārtins Luters Kings, tomēr ļaudis sociālajos tīklos milzīgo pieminekli jau paspējuši nodēvēt par "apvainojumu" mācītāja ģimenei.

Pagājušajā nedēļā Bostonā atklātā, gandrīz 7 metrus augstā statuja ataino brīdi, kad Mārtins Luters Kings 1964. gadā uzzina, ka saņems Nobela Miera prēmiju. Tobrīd Mārtins Luters Kings apskāvis savu sievu Koretu Skotu Kingu, un tieši šī aina arī atainota monumentā.

Tomēr daudzi šo sirsnīgo brīdi piemineklī gan nesaredz, norādot, ka mākslas darbs drīzāk līdzinās kam "neķītram un pornogrāfiskam", vienlaikus atzīmējot tā līdzību ar daļu no vīrieša dzimumorgāniem.

Sašutumu par pieminekļa izskatu paudusi arī Koretas Skotas Kingas māsīca Seneka Skota, kura rakstā tiešsaistes žurnālam "Compact Mag" paudusi, ka mākslas darbs "vairāk izskatās pēc roku pāra, kas apskauj gaļīgu dzimumlocekli, nevis pēc īpašā mirkļa, ko dala ikoniskais pāris".

"Desmit miljoni dolāru tika izšķiesti, lai radītu masturbējošu metāla pagodinājumu maniem leģendārajiem ģimenes locekļiem - vienai no visu laiku lieliskākajām amerikāņu ģimenēm," raksta Skota.

foto: AP/Scanpix
No viena skatu leņķa skulptūra veido sirds formu

"Tātad tagad Bostonai ir liela bronzas dzimumlocekļa statuja, kurai vajadzētu attēlot melnādaino mīlestību tās tīrākajā un visnozīmīgākajā veidā. Tā nav nejaušība. Redzamais algoritms ir rasistisks un klasisks," viņa sacīja.

Mākslas darbu ar nosaukumu "The Embrace" ("Apskāviens") veidojis tēlnieks Henks Viliss Tomass. Tajā redzamas četras savstarpēji saistītas rokas, kas no viena skatu leņķa veido sirdi. Statuja uzstādīta netālu no vietas, kur pāris satikās, kad studēja pilsētā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

Kamēr daudzi plēš vulgārus jokus par statuju, citi kritizēja darbu par to, ka pāris nav attēlots pilnībā.

"Boston Globe" apskatnieks Rašīds Volterss sociālajā vietnē "Twitter" pauž: “Ņemot vērā, ka es neesmu baltādainais, esmu pasargāts no JEBKĀDĀM apsūdzībām par rasismu, sakot, ka MLK apskāviena statuja ir estētiski nepatīkama. Slavenajam fotoattēlam vajadzēja būt attēlotam ar pāra apskāvienu PILNĀ augumā."

Vernons Džonss, bijušais republikāņu štata likumdevējs no Virdžīnijas, raksta: "Piemineklis ir tas, ko liberālie baltādainie domā par Mārtinu Luteru Kingu, Koretu Skotu Kingu un melnādaino kopienu. Tas ir pretīgi. Kāds apvainojums visiem, kas tic Kinga sapnim."