Aivara Lemberga un Kristīnes Krasovskas dzīves ainiņas

2015. gada 27. novembrī Ventspilī gredzenus mij Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa mīļotā sieviete Kristīne Krasovska.

gallery icon
10
Slavenības
2023. gada 19. janvāris, 06:38

No dienesta romāna līdz tētis cietumā - Aivara Lemberga ģimenes dzīves ainiņas

Žurnāls "Kas Jauns"

Tieši pirms desmit gadiem žurnāls "Kas Jauns" rakstīja, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs publiskos pasākumus sāk apmeklēt kopā ar toreizējo Ventspils attīstības pārvaldes vadītāju Kristīni Krasovsku. Radās aizdomas, vai tikai viņu starpā nav dienesta romāns?

Kas notika tālāk? Jau gadu vēlāk Lembergs vairs neslēpa attiecības ar savu padoto, turklāt pat atzinās, ka domājot par kopīgu bērniņu. "Kas Jauns" aktīvi sekoja līdzi Lemberga jaunajām attiecībām, kas rezultējās ar kāzām un dēla nākšanu pasaulē. Atskatāmies, kas šajos desmit gados noticis Aivara un Kristīnes dzīvē.

Aivara Lemberga mēteļu evolūcija

gallery icon
17

Iemesls trīt mēles

Kristīne Krasovska sabiedrībā plašāku publicitāti guva pēc "Kas Jauns" reportāžas par 10. Saeimas vēlēšanu nakti 2010. gada 2. oktobrī, kad toreiz 32 gadus vecā Ventspils domes darbiniece ZZS (arī toreiz Lembergs bija zaļzemnieku izvirzītais premjera kandidāts) svinībās laidās izjusti pikantā dejā ar tā brīža Garkalnes mēru Mārtiņu Bauzi-Krastiņu.

Pāris gadu vēlāk sāka parādīties runas, ka tad vēl precētajam Aivaram Lembergam esot dēka ar kādu savu padoto, un šīs aizdomas pastiprināji vairāki publiskie pasākumi, kurus Ventspils mērs apmeklēja kopā ar 25 jaunāko Kristīni Krasovsku – Ventspils izpilddirektora vietnieci, Ventspils attīstības pārvaldes vadītāju, kas tad vēl oficiāli skaitījās laulībā ar Arni Krasovski, ar kuru ir kopīgs dēls.

Kāpēc gan pilsētas mērs, kura dzīvesbiedre Ināra Lemberga sen jau atteikusies no publisku pasākumu apmeklēšanas, nevarētu uz Operu un Muzikālo banku doties kopā ar savu darbinieci?! – kāds padomātu, taču aizdomas par dienesta romānu veicināja kaut vai tas, cik galanti Lembergs attiecās pret savu pavadoni, cik rūpīgi nesa viņas kažoku, kā abi bija sadevušies rokās...

Kolorītais Lembergu pāris

Ventspils mērs Aivars Lembergs ar savu dzīvesbiedri, Ventspils domes izpilddirektora vietnieci Kristīni Krasovsku dziesmu aptaujā "Muzikālā banka 2014" Ventspilī, 2015. ...

gallery icon
30

Sapņoja par kopīgo bērniņu

Jau 2013. gada nogalē Aivars Lembergs un Kristīne Krasovska vairs neslēpa savu mīlu, bet pēc mēneša pāris žurnālam "Kas Jauns" atzinās, ka kāzas pagaidām nedomājot rīkot, taču, ja gadītos, ka piesakās pēcnācējs, tikai priecātos. “Vairāk nekā puse pāru dzīvo civillaulībā. Tas ir tāds laikmets. Tā ir Rietumeiropa. Pat bērni lielākoties dzimst civillaulībā. Pagaidām gan vēl neesam mazuli un kāzas ieplānojuši, bet – kas zina, viss Dieva rokās. Tad jau redzēs, kā būs,” čaloja Lembergs.

Ventspils galvas sapņi piepildījās – 2015. gadā viņš paziņoja, ka atkal kļūs par tēvu. Lembergam bija 62 gadi, kad 2016. gada 11. februārī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā pasaulē nāca Artūrs Lembergs, un Ventspils mērs kļuva par vecāko no Latvijas politiķiem, kas atkal ticis tēva godā (eksprezidents Andris Bērziņš bērnu sagaidīja 60 gados, eksdeputāts Imants Kalniņš – 59, ekspremjers Andris Šķēle – 47 gados).

Aivara Lemberga muiža Puzē

22. februārī, Rīgas apgabaltiesai nolasot spriedumu Aivara Lemberga lietā, tiesnese paziņojusi, ka nolemts konfiscēt arī viņa īpašumu Puzes pagastā, kas ...

gallery icon
53

Pieticīgās kāzas

Jāpiebilst gan, ka neilgi pirms abu pirmās kopīgās atvases nākšanas pasaulē Aivars Lembergs un Kristīne Krasovska apprecējās. Kāzas notika 2015. gada 27. novembrī un bija diezgan pieticīgas. Svinības norisinājās Ventspils Livonijas pilī, kas vēl neilgi pirms pilsētas mēra kāzām bija pieejama apmeklētājiem, un tikai, kad pils muzejam beidzās darba laiks, nepilnas stundas laikā telpas tika steidzīgi sapostas kāzinieku uzņemšanai.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2015. gada novembris. Kāzas. Kristīne, kas toreiz bija bērna gaidībās, bija tērpusies garā baltā kleitā ar kuplu apakšējo daļu un piegulošu augšdaļu, ko nosedza silts kažokādas apmetnis.

Kā toreiz novēroja "Kas Jauns", uz Lemberga un Krasovskas kāzām bija aicināti apmēram 70 viesu – tuvākie radi, draugi, pašvaldības un partijas kolēģi un biznesa partneri. Tās apmeklēja arī Lemberga abi bērni no iepriekšējās laulības – dēls Anrijs un meita Līga. Jaunais pāris pie pils tika pievests melnā mersedesā, un, kad Lembergs palīdzēja topošajai sievai izkāpt no auto, viņš sauca pēc padoma – pie kuras rokas tagad jāstājas līgavai? Neviens no klātesošajiem gan nespēja sniegt pareizo atbildi, tāpēc Lembergs mīļoto pretēji pieņemtām tradīcijām vispirms nostādīja sev pie labās rokas, un tikai pēc pāris sekunžu vilcināšanās tomēr nāca apjausma par pareizo roku, un Lembergs izredzēto pārkārtoja uz kreiso pusi.

Laulību ceremonija, ko vadīja vietējais baptistu draudzes sludinātājs Pēteris Tervits, noritēja turpat pils kapelā. Runas par svinībām vairāku dienu garumā gan izrādījās tikai tukšas pļāpas. Paballējušies kāzinieki naktī pili atstāja. Jau nākamajā dienā no pulksten 10 rītā tā atkal bija atvērta apmeklētājiem, bet jaunais vīrs posās darba pienākumiem pilsētas centrā, kur bija plānots iedegt Ziemassvētku egli.

Nevar iegādāties pārtiku bērnam!

Jau pēc četriem gadiem jaunajai ģimenei iestājās grūti laiki – tā vismaz toreiz apgalvoja pats Lembergs un viņa sieva Kristīne. Proti, pie vainas bija tas, ka smagos noziegumos apsūdzēto un no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu ASV iekļāva globālajā Magņitska sankciju sarakstā, kā dēļ Lembergam un viņa sievai tika iesaldēti bankas konti.

Andris Šķēle, Aivars Lembergs un Viesturs Koziols viesojas "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā

Ekspolitiķis Andris Šķēle, Ventspils mērs Aivars Lembergs un Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols piedalās Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par ...

gallery icon
78

Togad Lembergs deklarācijā norādīja, ka skaidrā naudā viņam 70 000 eiro, "Swedbank" uzkrājis jau nedaudz vairāk kā 30 tūkstošus dolāru, kā arī 577 tūkstošus eiro un vēl teju 50 tūkstoši eiro glabājas AS "PrivatBank". Taču sankcijas paredzēja, ka Latvijas bankas nedrīkst veikt viņiem finanšu pārskaitījumus, bet pensiju, kas bija nedaudz vairāk par sešiem tūkstošiem mēnesī, Lembergs gan varēja saņemt.

Un tad Lemberga sieva sacēla traci, ka viņa vairs nevarot iegādāties pārtiku! “Vai tāpēc, ka esmu Aivara Lemberga sieva un mans bērns ir Aivara Lemberga bērns, ir tiesiski slēgt visus manus kontus, liedzot saņemt atalgojumu un norēķināties par ikdienas vajadzībām?” sūkstījās Kristīne Lemberga, norādot, ka sankciju dēļ viņa nespēj nokārtot ikdienišķas lietas, tostarp nopirkt pārtiku un veikt komunālos maksājumus.

Tiesa gan, te pieminēšanas vērts ir ieskats Kristīnes toreizējā amatpersonas deklarācijā, kur redzams, ka viņas ienākumi 2019. gadā bija 106 000 eiro! Būdama Ventspils pilsētas domes izpilddirektora vietniece un Attīstības pārvaldes vadītāja, kā arī, pildot ekspertes pienākumus Rīgas brīvostas pārvaldē, Lemberga kopā saņēma teju 80 000 eiro. Vēl gandrīz četri tūkstoši ienāca no Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, bet 1800 eiro uzturlīdzekļos samaksāja viņas bijušais vīrs Arnis Krasovskis, ar kuru Kristīnei ir kopīgs dēls Martins Kristofers, kā arī tika saņemta 1200 eiro liela kompensācija no "airBaltic", 420 eiro apdrošināšanas atlīdzība no "BTA", 136,56 eiro liels pabalsts no VSAA, kā arī norādīti 928 eiro lieli “citi ienākumi” no Valsts kases. Tāpat viņas deklarācijā minēts, ka Kristīne skaidrā naudā glabāja 75 000 eiro, bet bankā turēja vairāk par 62,5 tūkstošiem eiro.

Bērnam “atņem” tēvu

Sankciju radītās problēmas gan nebija vienīgā Lembergu ģimenes bēda – 2021. gada sākumā smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs nonāca cietumā.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

Viņam pēc 12 gadus ilgušas tiesvedības 22. februārī Rīgas apgabaltiesa piesprieda piecus gadus cietumā – Lembergu pirmās instances tiesa atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijās.

Lembergu apcietināja uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas un nogādāja Centrālcietumā, un to, kā tur klājas, viņš pats gari un plaši izstāstīja vēstulēs sievai Kristīnei, ko viņa publiskoja sociālajā vietnē "Facebook". Tajās Lembergs atklāja, ka laiku pavada, gremdējoties atmiņās par dzīvi brīvībā un kliedējot skumjas, kas pārņēma, iedomājoties par sievu un bērniem (abu kopējo un sievas no pirmās laulības): “Ik mirkli, kad atceros Jūs un Mūs, man kļūst ļoti, ļoti skumji! Mums ir bijis un būs tik jauki kopā kā nevieniem pasaulē!”

Lembergs uzrunāja arī savu puiku, aicinot viņu būt spēcīgam. “Artūriņš tik liels, prātīgs, dara labus darbus, iepriecina mīļo mammu, tēti un brāli. Patiesi jauki! Tas, ka man rupji, nepamatoti, politiskā šova dēļ atņem šos dzīves mirkļus, šo dzīvi, ir noziedzīgi nožēlojami. Ar Artūriņa smaidu, rokasspiedienu es dzīvoju, esmu stiprs un nesalaužams.”

Tikmēr Kristīne sociālajos tīklos sūkstījās, ka puikam atņemts tēvs, jo arī sazināties ar tuviniekiem ieslodzītajam Lembergam ļauj tikai pāris minūšu. Arī pats Lembergs intervijā "Neatkarīgajai" izstāstīja savu bēdu: “Divas reizes nedēļā pa sešām minūtēm ir iespēja sazvanīties. Manā situācijā, ja ģimenē ir sieva un divi bērni, tad ar katru varu parunāties tikai divas minūtes. Ko gan ar piecgadīgu puiku var izrunāt divās minūtēs? Mazi bērni visu telefonā teikto lēni pārdomā un pēc tam lēni atbild. Klātienē drīkst tikties stundu. Tas nozīmē, ka manējiem jāsēžas mašīnā, jābrauc 200 kilometri līdz Rīgai, jāiziet visa garā piekļuves procedūra, jānokļūst telpā, kurā ir pieci galdi, kur visi skaļi runā. Stundu ar mani var runāt, un pēc tam jāievēro procedūra, lai tiktu ārā.”

Atkal kopā makšķerē un svin Ziemassvētkus

Aizvadītā gada sākumā pēc cietumā pavadītā gada un divām dienām Aivars Lembergs pēc 100 000 eiro drošības naudas iemaksas tika izlaists no apcietinājuma veselības stāvokļa dēļ.

Aivars Lembergs iemaksājis drošības naudu un iznācis no ieslodzījuma

Koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") iznācis no ieslodzījuma pēc drošības naudas 100 000 eiro ...

gallery icon
35

Uzreiz pēc iznākšanas brīvībā viņš esot teju vai izpircis tukšu pārtikas veikalu, iegādājoties visādas jūras delikateses, taču nosvinēt pirmo dienu brīvībā kopā ar ģimeni viņam gan nesanāca – sieva Kristīne kopā ar abu dēlu Artūru tad vēl atpūtās Apvienotajos Arābu Emirātos.

Toreiz Lembergs sūkstījās, ka cietumā pamatīgi sabojājis veselību – kļuvis par 2. grupas invalīdu, jo pamatīgi sabeidzis muguru, saslimis ar Covid-19, viņam bojāta trešdaļa plaušas, kā arī tikusi liegta balstvakcīna. Tāpēc Lembergs vērsās tiesā, lai no valsts piedzītu 100 000 eiro kompensāciju par viņam “nodarīto kaitējumu apcietinājumā”, taču pirms nepilniem diviem mēnešiem Administratīvā rajona tiesa Rīgā šo prasību noraidīja.

Tas, cik nopietni iedragāta ir Lemberga veselība, lai paliek paša 69 gadus vecā politiķa ziņā, kaut gan aculiecinieki zina teikt, ka jau vasaras sākumā, pāris mēnešu pēc iznākšanas no cietuma, Lembergs izskatījies sprauns kā jauns buciņš un pats bez problēmām spējis uzlēkšot pa trepēm uz piekto stāvu pat neaizelsies – tā teikt, vesels kā rutks!

Un ko Aivars Lembergs dara tagad? Nekļuvis par premjeru (arī šīs Saeimas vēlēšanās ZZS izvirzīja Lembergu par premjera kandidātu), viņš atkal var baudīt ģimenes dzīvi – vēl nesen Aivara sieva Kristīne sociālajos tīklos padalījās ar fotogrāfijām, kā visi devušies uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes, kā Lembergs ar dēlu Artūru atkal ļāvušies savai kaislībai makšķerēšanai un Puzes ezerā izvilkuši rekordlielu asari.