Slavenības, kas apmeklējušas Ukrainu kara laikā

No Bena Stillera līdz Džesikai Časteinai. Vairākas Holivudas superzvaigznes Krievijas uzsāktā kara laikā apmeklējušas Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai paustu ...

gallery icon
Slavenības
2023. gada 10. janvāris, 06:50

FOTO: kā Zelenskis kļuva par Holivudas spīdekļu lielāko elku un iemantoja slavenību cieņu

Jauns.lv

No Bena Stillera līdz Džesikai Časteinai. Vairākas Holivudas superzvaigznes Krievijas uzsāktā kara laikā apmeklējušas Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai paustu atbalstu Ukrainai. Zelenska komunikācijas vērotāji zina teikt, ka tieši Ukrainas prezidents bija tas, kurš uzrunāja Holivudas zvaigsnes, kad pasaules mediju uzmanība notiekošajam Ukrainā sāka kļūt arvien mazāka.

Kad Bens Stillers jūnijā iegāja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojā, viņš apskāva kara laika vadītāju un sacīja viņam: "Tu esi mans varonis!"

Stillers ir viens no izklaides pasaules spīdekļiem, kurš devās garajā ceļojumā uz Kijivu, lai satiktu Zelenski — bijušo aktieri un komiķi, kurš kopš 2019. gada ir Ukrainas prezidents. 

Lai nokļūtu Ukrainā, Holivudas zvaigznes naktī brauca ar vilcienu no Polijas uz Ukrainu, jo komerciālie lidojumi, nemaz nerunājot par privātajām lidmašīnām, nevar lidot Ukrainas gaisa telpā drošības apsvērumu dēļ.

foto: AFP/Scanpix
2022. gada 20. jūnijā, ir redzams, kā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sveic ASV aktieri un ANO labas gribas sūtni Benu Stilleru Kijivā.

Pirms Stillera Ukrainā ieradās aktieris Šons Pens, kurš kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā viesojās trīs reizes. Viņš arī veido dokumentālo filmu par karu, kurā Zelenskis bez šaubām piedalīsies.

Savā pēdējā vizītē Pens atdeva Zelenskim vienu no savām kinoakadēmijas balvām - zelta "Oskaru", lai Zelenskis to paturētu līdz Ukrainas uzvarai.

foto: AFP/Scanpix
022. gada 8. novembrī, redzams, kā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pozē kopā ar ASV aktieri Šonu Pennu.

Tas bija Pena veids, kā parādīt, cik ļoti viņš tic, ka prezidents un valsts izdzīvos šajā karā.

"Es jūtos briesmīgi. Tas ir tev! Tā ir tikai simboliska muļķīga lieta, bet zinot, ka tas ir šeit ar jums, es jutīšos labāk un stiprāks cīņā," 2022. gada novembrī Zelenskim sacīja Pens.

foto: AFP/Scanpix
Deivids Letermans.

Citas Zelenska vadītās zvaigznes ir britu avantūrists Bērs Grils, “Virgin” dibinātājs Ričards Brensons, aktrise Džesika Česteina, grupas "U2" Bono, televīzijas vadītājs Deivids Letermans, spāņu izcelsmes amerikāņu slavenības šefpavārs Hosē Andrē un vēsturnieks Timotijs Snaiders.

Aktrise Andželīna Džolija un 80. gadu asa sižeta zvaigzne Žans Klods Van Damme, kurš pirms diviem gadiem filmēja Kijevā "Netflix" iestudējumam, arī ir apmeklējuši Ukrainu, lai tiktos ar bēgļiem un karaspēku. Van Damme decembrī pozēja video ar ukraiņu karavīriem, izsakot tradicionālo Ukrainas kara saucienu "Slava Ukrainai, slava varoņiem".

foto: EPA/Scanpix
ASV aktrise un ANO labas gribas vēstniece Andželīna Džolija iepriecina jaunu Kramatorskas dzelzceļa stacijas raķešu trieciena upuri Ļvivas bērnu slimnīcā, Rietumukrainā, 2022. gada 30. aprīlī.

Un ir daudz vairāk slavenību, kuras vēl nav apmeklējušas Ukrainu, bet ir izmantojušas savas platformas, lai piesaistītu līdzekļus palīdzībai Ukrainai.

Ukrainā dzimusī Holivudas aktrise Mila Kunisa un viņas vīrs aktieris Eštons Kačers, kuri pirms kara bija draugi ar Zelenskiem, kara sākumā savāca vairāk nekā 30 miljonus dolāru.

Filmas "Zvaigžņu kari" aktieris Marks Hamils, kurš brīvprātīgi pieteicās kļūt par vienu no Zelenska līdzekļu vākšanas platformas "United24" sejām, tikko ir kļuvis par Ukrainas gaisa uzlidojuma trauksmes sistēmas lietotnes balsi angļu valodā.

foto: AFP/Scanpix
2022. gada 7. augusts, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pozē ar ASV aktrisi Džesiku Časteinu tikšanās laikām Kijivā

Zelenska komunikācijas vērotāji zina teikt, ka tieši Ukrainas prezidents bija tas, kurš uzrunāja pasaules zvaigsnes, kad mediji notiekošajam Ukrainā sāka pievērts arvien mazāk uzmanības. "Viņš ir labs orators, ņemot vērā viņa iepriekšējo nodarbošanos," sacīja Holivudas kritiķu asociācijas prezidente Nikija Faulere, kura daļēji ir ukrainiete. "Es domāju, ka tev rezonē ar daudzām slavenībām," viņa piebilda. 

Holivuda ciena Zelenski, jo viņiem Ukrainas prezidents ir reālās dzīves varonis, teica Faulere. "Ja jums ir iespēja piekļūt reālam varonim, kuru jūs neredzat filmās, kurš gan to nevēlētos darīt," retoriski jautā Faulere. 

foto: AP/Scanpix
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pa kreisi un "Virgin Galactic" dibinātājs Ričards Brensons sarunājas Kijivā, Ukrainā, trešdien, 2022. gada 29. jūnijā.

Zelenska "ceļojums" ir bijis "dzīvi imitējoša māksla", un tas ir ieintriģējis ne tikai Holivudu, bet arī ASV kopumā, sacīja Faulere.

"Hollywood Reporter" žurnālists Etans Vlesings sacīja, ka Zelenska spēja vadīt 24 stundu ziņu ciklu, izmantojot sociālos medijus un video adreses, Holivudā ir radījusi lielu cieņu, nevis īslaicīgu slavu".

Zelenska uzruna Kannās saņēma ovācijas. Žurnāls "Time", "Politico" un "Financial Times" viņu arī iecēla par gada cilvēku.

Ārpus Ukrainas parlamenta, iespējams, liecinot par savu aktiera pagātni, Zelenskis izveidoja Ukrainas slavas aleju. Ar piemiņas plāksni godināti tie, kas tiek uzskatīti par lielākajiem Ukrainas atbalstītājiem. Pens un Andrē ir starp tiem, kas tiek godināti kopā ar tādiem politiķiem kā Lielbritānijas bijušais premjerministrs Boriss Džonsons, kurš savu pilnvaru laikā kļuva par slavenību Ukrainā, kā arī Polijas, Latvijas, Čehijas, Slovēnijas un ES vadītāji.