foto: REUTERS/SCANPIX
Trīciet, ienaidnieki! Kādreizējais aviācijas bāzes kuģis “Rīga” var pārvērsties par… “Žirinovski”
Vladimirs Žirinovskis
Trakā pasaule
2023. gada 9. janvāris, 10:44

Trīciet, ienaidnieki! Kādreizējais aviācijas bāzes kuģis “Rīga” var pārvērsties par… “Žirinovski”

Jauns.lv

Krievijai vajadzētu izpirkt no Ķīnas kādreiz pārdoto padomju laika aviācijas bāzes kuģi “Varjag” un to nosaukt kādreizējā Krievijas politikas “supervanaga” Vladimira Žirinovska vārdā, paziņoja Valsts domes deputāts Sergejs Karginovs.

Interesanti, ka sākotnēji šo aviācijas bāzes kuģi bija paredzēts nosaukt par “Rīgu”, kad 1985. gadā tika uzsākta tā būve. 1990. gada 19. jūnijā, acīmredzot atriebjoties dumpīgajām Baltijas republikām par separātismu, šo kuģi pārdēvēja par “Varjag”.

Pēc PSRS sabrukuma un PSRS Melnās jūras flotes sadales “Varjag” nokļuva Ukrainas rīcībā, bet 1998. gadā to par 20 miljoniem dolāru pārdeva Ķīnai — precīzāk, tās jauniegūtajai teritorijai, bijušajai Portugāles kolonijai Makao, lai to pārvērstu peldošā izklaides centrā ar kazino, tomēr par “Ļaonin” pārdēvēto kuģi pārņēma Ķīnas valdība un veica tā modernizāciju. “Ļaonin” konstrukcija ir līdzīga mūžīgās nelaimēs iekļūstošā Krievijas aviācijas bāzes kuģa “Admiral Kuzņecov” konstrukcijai.

Deputāts uzskata, ka “Varjag” vajadzēja kļūt par vienu no galvenajiem PSRS kuģiem, taču Ukraina nolēma “to pārdot faktiski par dažām degvīna pudelēm metāllūžņa cenā”. Ņemot vērā “pašreizējo situāciju”, deputāts ierosina kuģi izpirkt no Ķīnas, piešķirt tam Žirinovska vārdu un padarīt par Melnās jūras flotes flagmani.

Ideja nebūt nav slikta, ņemot vērā, ka līdzšinējais flagmanis "Moskva" guļ Melnās jūras dibenā pēc ukraiņu raķeštrieciena.

Pērnā gada septembrī Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins parakstīja rīkojumu par vienas Maskavas ielas nosaukšanu Žirinovska vārdā.

Vladimirs Žirinovskis, kurš nomira pērnā gada 6. aprīlī, nekad nav slēpis savu naidīgo attieksmi pret Baltijas valstīm. 1991. gada janvārī viņš atbalstīja padomju armijas asiņainās akcijas Viļņā un Rīgā, aicinot toreizējo PSRS prezidentu Mihailu Gorbačovu atlaist Baltijas republiku parlamentus un ieviest tiešo PSRS prezidenta pārvaldi. Vēlāk Žirinovskis solīja Baltijas valstu pierobežā izvietot radioaktīvos atkritumus un ar milzu ventilatoriem radiāciju dzīt uz Igauniju un Latviju.

Žirinovskis vairākkārt draudējis ar Baltijas valstu okupēšanu, sadalīšanu un iznīcināšanu. “Narva un Kohtla-Jerve — tur dzīvo krievi. Igaunijas austrumdaļu — Ļeņingradas apgabalā. Austrumu Latviju — Smoļenskas un Pleskavas apgabalā. Kauņa, Šauļi, Panevēža — lūk, tā ir mazā Lietuvas kņaziste. Bet viss apkārt — Krievija,” 2013. gadā paziņoja Žirinovskis. Latvijai vispār pietiks ar Liepāju, jo Rīga un Jēkabpils ir krievu pilsētas. “Jēkabpils ir Borisogļebska. Kāpēc to pārdēvēja? Tā ir krievu pilsēta, bet ne Jēkabpils,” viņš paziņoja.

Kristus Glābēja katedrālē Maskavā atvadās no mirušā Vladimira Žirinovska

Kristus Glābēja katedrālē Maskavā atvadās no mirušā Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas (LDPR) līdera Vladimira Žirinovska.

gallery icon


 

Vladimirs Žirinovskis Rīgā

gallery icon