foto: no privātā arhīva
Titulētākā "Mis Latvija" aizbrauc uz Dominikānu un savā kolekcijā iegūst jau 18. kroni. FOTOGALERIJA
Alise Miškovska uzskata, ka ikvienai skaistumkaralienei ir jāpiemīt gan ārējām dotībām, gan harmonijai starp iekšējo un ārējo skaistumu, cēlumu un patiesumu, kā arī jābūt labi audzinātai, izglītotai, ar augstām morāles un ētikas normām, apveltītai ar daudz un dažādiem talantiem, iemaņām un prasmēm visdažādākajās sfērās. Ir jābūt mērķtiecīgai, neatlaidīgai, stresa noturīgai un pateicīgai par visu. Katrai skaistumkarlienei ir jābūt skaidri definētiem un cēliem dzīves mērķiem.
Slavenības
2022. gada 19. decembris, 14:55

Titulētākā "Mis Latvija" aizbrauc uz Dominikānu un savā kolekcijā iegūst jau 18. kroni. FOTOGALERIJA

Žurnāls "Kas Jauns"

Daugavpiliete Alise Miškovska no Dominikānas, kur piedalījās skaistumkonkursā un TV realitātes šovā "Miss Multiverse 2022", atgriezusies ar kroni un jauniem tituliem. Desmit gadu garumā viņa uzstājusies dažādos skaistumkonkursos. Taču šoreiz dalība konkursā viņai palīdzēja restartēties pēc tam, kad diendienā bijusi līdzās vismīļākajam cilvēkam, palīdzot smagā cīņā ar audzēju, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Jaunās un talantīgās daugavpilietes Alises Miškovskas mērķtiecību un neatlaidību pamanīja Latvijā pirmo skaistumkonkursu rīkotāja un organizatore Inta Fogele.

Pēc tam kad Alise piecus gadus bija centīgi piedalījusies skaistumkonkursa "Mis Latvija" atlasēs, 2011. gada konkursa finālā viņa beidzot tika kronēta kā 2010. gada Latvijas skaistākā sieviete. Līdz ar uzvaru Latvijas mēroga konkursā Alisei bija visi ceļi vaļā arī uz pasaulē notiekošajiem skaistumkonkursiem. 2011. gadā Alise Latviju pārstāvēja "Mis Pasaule" ("Miss World") konkursā. “Tā arī sākās manas spilgtās skaistumkaralienes gaitas. Pēc "Mis Pasaules" konkursa sekoja Peru konkurss "Miss Model Intercontinental 2012", no kura atgriezos ar uzvaru," saka Alise.

Skaistumkaraliene Alise Miškovska

Skaistumkaraliene Alise Miškovska.

gallery icon

"Šobrīd varu droši apgalvot, ka esmu vistitulētākā "Mis Latvija". Ļoti ceru, ka kādreiz manu kroņu kolekcija, kurā nu jau ir 18, tiks nodota Latvijas kultūrvēsturiskā mantojumā. Domāju, ka nevienā no muzejiem vēl nav līdzīgas kolekcijas, jo pie mums skaistuma industrija nav tik populāra,” par saviem panākumiem lepna ir Alise.

Lielā dzīves mīlestība – daiļslidošana

Ikdienā Alise Miškovska ir Daugavpils Ledus sporta skolas vecākā daiļslidošanas trenere. “Primārā mana dzīves sirdslieta ir daiļslidošana. Esmu A kategorijas daiļslidošanas trenere ar vairāk nekā 15 gadu darba stāžu. Paralēli treneres darbam šobrīd iegūstu arī trešo augstāko izglītību. Studēju izglītības vadību.

Savukārt skaistumkonkursi mani iedvesmo būt radošākai savā treneres profesijā. Tādējādi arī saviem audzēkņiem rādu mērķtiecīgas, izglītotas, erudītas un skaistas sievietes piemēru,” tā Alise.

Lai arī viņa ir veiksmīga savā treneres karjerā, joprojām palikusi uzticīga dzimtajai Daugavpilij, kur mīt arī viņas vecāki. “Ir bijuši neskaitāmi varianti, kurp doties un strādāt ārzemēs par daiļslidošanas treneri, tādējādi arī nopelnot vairāk naudas, bet es turpinu dzīvot Daugavpilī, kurā ir aptuveni 86 000 iedzīvotāju.

Man ir dziļas un patriotiskas jūtas pret Latviju, lai gan mani vecāki nav latvieši. Mamma Nataļja ir no Krievijas, tētis polis, bet es esmu dzimusi Latvijā. Mamma man vienmēr ir teikusi, ka ir jāmīl sava dzimtene. Mamma bija tā, kas mani aizveda uz latviešu bērnudārzu, lai gan tobrīd mēs ģimenē nerunājām latviešu valodā. Jau vēlāk pabeidzu latviešu skolu, vienu un otru universitāti. Paralēli daiļslidošanai dejoju tautas dejas, piedalījos Dziesmu un deju svētkos. Mamma bija Krievijā pabeigusi Sporta skolu un nodarbojās ar daiļslidošanu, tieši tāpēc arī es sāku ar to aizrauties.

Kad sajutīšu, ka esmu pāraugusi treneres amatu un gribēšu doties tālāk, vēlētos kļūt par Latvijas Daiļslidošanas federācijas prezidenti vai arī strādāt vadītājas amatā.

Pirms 14. Saeimas vēlēšanām mani savās rindās aicināja arī vairākas politiskās partijas, bet pagaidām man patīk fokusēties uz daiļslidošanu un sasniegt izvirzīto mērķi, lai ar savu audzēkni nokļūtu olimpiskajās spēlēs. Taču nākotnē noteikti izmēģināšu spēkus citās jomās,” ir atklāta Alise.

Ārpus treniņiem, ko Alise pavada ar saviem audzēkņiem uz ledus, viņai ir svarīgi trenēties papildus. Ziemā viņa apmeklē trenažieru zāli, vasarā skrien krosu un vairākus kilometrus brauc ar skrituļslidām.

Zvans no slimīcas, lai atvadītos no vistuvākā cilvēka

Pirms Covid-19 pandēmijas Alise Miškovska plūca uzvaras laurus Āfrikā, Ganā, skaistumkonkursā "Miss Heritage Global 2019", vēl pēc pusgada piedalījās Itālijas konkursā "Miss Top International 2019", no kura arī atgriezās ar uzvarētājas kroni. Tad sekoja pandēmijas izraisītā pauze, un šā gada oktobra izskaņā Alise devās uz Dominikānu, kur piedalījās skaistumkonkursā un TV realitātes šovā "Miss Multiverse". Šā konkursa organizatori jau desmit gadus ir uzrunājuši Alisi, bet, tā kā konkurss noritēja decembrī un trīs nedēļu garumā, iepriekš viņai tas gāja secen piesātinātā darba grafika dēļ, jo skaistumkonkursa laikā viņas audzēkņiem norit Lietuvas un Latvijas daiļslidošanas čempionāti. “Taču šogad konkursa norise tika pārcelta uz oktobri, un šis bija desmitais konkursa jubilejas gads. Un beidzot es varēju tajā piedalīties. Novembra vidū atgriezos Latvijā, un tagad man vēl ir laiks, lai sagatavotu audzēkņus daiļslidošanas čempionātiem,” atklāj Alise.

Skaistumkaraliene ir pārliecināta, ka dzīvē nekas nenotiek tāpat vien. “Visam ir sava nozīme. Šis gads man sākās ļoti smagi. Pēc Jaunā gada uzzināju, ka mammai ir vēzis pavisam nopietnā stadijā. Tajā mirklī man burtiski pazuda zeme zem kājām. Nezināju, pie kā ķerties un kā dzīvot, kur vispār iet un cik mums ir atvēlēts laiks. Mammai sākās terapija. Cīņa bija ļoti grūta. 26. augustā man ir dzimšanas diena, un divas nedēļas pirms tās mamma iekļuva slimnīcā ar nopietnu infekciju, darboties atteicās vairāki orgāni. Pāris dienu pirms dzimšanas dienas man piezvanīja no slimnīcas un teica, lai braucu atvadīties no mammas. Savā jubilejā biju vienās asarās, jo mamma bija slimīcā ar smagu diagnozi un es nezināju, ko iesākt. Bija iesaistīti ārsti no Vācijas un Izraēlas. Es nezinu, ar kādām visas planētas Dieva lūgšanām, bet mums izdevās, un mamma joprojām ir dzīva. Man pat vajadzēja vērsties pie psihologiem, jo tas bija ļoti smags ceļš. Tā bija elle, ko ar mammu esam izgājušas, līdz atgriezām viņu normālā stāvoklī.

Tāpēc neilgi pirms šā skaistumkonkursa es nezināju, vai man izdosies tajā piedalīties. Viss bija atkarīgs no mammas veselības stāvokļa. Gatavojos konkursam, bet brīdināju arī organizatorus – ja gadījumā mammai būs slikti, es nebraukšu. Mamma pamazām sāka ķepuroties, un es pieņēmu lēmumu doties uz Dominikānu. Tagad, kad esmu no turienes atgriezusies, saprotu, ka šis konkurss man bija kā Dieva dāvana. Esmu ieguvusi jaunu elpu, esmu restartējusies. Šis konkurss man deva jaunu spēku iet tālāk. Lai gan uz to aizbraucu emocionāli vāja pēc visa piedzīvotā, jo, kad slimo vistuvākais cilvēks, tu slimo līdz ar viņu. Man bija jāatdod savs spēks, lai motivētu mammu cīnīties par dzīvību, kad viņai to vairs negribējās darīt. Es braucu uz konkursu, lai mammai parādītu un pierādītu, ka viņa man ir ļoti vajadzīga šajā pasaulē, jo es vēl turpinu rakstīt savas dzīves stāstu un vēlos, lai viņa lepojas ar maniem panākumiem un tādējādi arī rod spēku cīnīties ar savu slimību. Mana lielākā uzvara – ka Dieviņš ir devis, ka mamma ir dzīva,” pārdzīvoto atminas skaistumkaraliene.

Ja uz konkursu, tad tikai pēc uzvaras

Uz šā gada "Miss Multiverse" konkursu bijuši pieteikumi no 100 skaistulēm no visas pasaules. Konkursa organizatori sākotnēji izraudzījās 24 dalībnieces, bet rezultātā tika izvēlētas 12 konkursantes, no kurām divas nevarēja ierasties, jo radās problēmas ar vīzu. Tādējādi konkursā startēja 10 skaistules no Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Āfrikas, Austrālijas, Eiropas un Āzijas. “Man ir jāsaka liels paldies Daugavpils pilsētas pašvaldībai, kas mani atbalstīja konkursa sagatavošanās procesā,” viņa piebilst.

Alise stāsta, ka šā konkursa koncepts ļoti atšķīries no citiem skaistumkonkursiem. Piemēram, dalībnieces visu laiku bija TV kameru redzeslokā un tika filmētas trīs nedēļas 24 stundas diennaktī. “Katru dienu mums bija jauni pārbaudījumi, kas tika vērtēti, un iegūtie punkti veidoja katras dalībnieces reitingu. Meitenes ar viszemāko punktu skaitu bija pakļautas izslēgšanai no konkursa. Pirmās pusotras nedēļas laikā mēs pazaudējām trīs meitenes – "Mis Gana", "Mis Krievija" un "Mis Vācija".

Pildījām IQ vizuālo testu, kas nosaka cilvēka intelektuālo spēju un potenciāla mēru, sacentāmies šķēršļu joslā uz ūdens, veikborda sacensībās, salsas meistarklasē tika izzinātas dalībnieču deju kustību iemaņas, norisinājās karaokes dziedāšana, talantu konkurss, izaicinājums – izdzīvošana džungļos, sērfinga un golfa sacensības un modes skate, kurā vajadzēja demonstrēt defilē iemaņas, "Mis Bikini", mediju publikāciju veidošana ar asu tematiku, sociālo tīklu vēstījumu radīšana. Neiztrūkstoša skaistumkonkursu sastāvdaļa ir labdarības pasākumi. Katrai dalībniecei vajadzēja izstrādāt labdarības projekta stratēģiju, idejas īstenošanu un sponsoru piesaisti. Šis labdarības projekts bija saistīts ar viena no nabadzīgākajiem Dominikānas rajoniem – Jamasas reģiona – izglītības iestādes būvniecību. Es gribu pateikties saviem draugiem, ģimenei un sponsoriem, kas nepalika vienaldzīgi, sadevās rokās un ar saviem ziedojumiem atbalstīja šā projekta īstenošanu. Šajā izaicinājumā es uzvarēju.

Sarežģīts bija "Last Women Standing" vērienīgais pārbaudījums. Tas bija emocionāli un fiziski ļoti grūts. Nekad iepriekš šādu pārbaudījumu skaistumkonkursos nebiju piedzīvojusi. Tā bija spēka un izturības pārbaude, kas norisinājās karstā saulē pludmalē – gan uz sauszemes, gan ūdenī, bez pauzēm, līdz pēdējā meitene paliks ierindā un nepadosies. Šis pārbaudījums kopumā ilga četras stundas, pēc pirmās stundas palika piecas meitenes, pēc otrās – trīs, un pēc trešās stundas es paliku cīnīties par uzvaru ar Austrālijas dalībnieci. Taču, lai arī biju morāli gatava cīnīties līdz galam, par sevi lika manīt savulaik daiļslidošanā gūtās plecu traumas. Es neizsakāmi gribēju šo pārbaudījumu izturēt, jo biju ļoti gatavojusies un biju labā fiziskā formā. Veicot šo pārbaudījumu, visu laiku atcerējos mammu, kā viņa cīnās ar vēzi. Taču pienāca mirklis, kad no stiprām sāpēm vienkārši neizturēja rokas, un es nokritu, bet Austrālija palika.

Finālā tiku kronēta kā otrā "Vice Miss Multiverse", piekāpjoties Amerikai un Austrālijai, un atzīta par septiņu konkursa pārbaudījumu titulu ieguvēju. Lai arī neesmu šā konkursa uzvarētāja, tāpat ir liels gandarījums par 2. vietu un iegūtajiem tituliem. Desmit gadus kā tādu dārgakmeni esmu sevi darinājusi un slīpējusi. Kad braucu uz konkursu, braucu tikai pēc uzvaras. Es zinu savu vērtību. Zinu, kādai ir jābūt skaistumkaralienei, un tajā pašā laikā zinu, kādai jābūt daiļslidošanas trenerei. Tie ir divi dažādi tēli, tās ir divas dažādas dzīves, ko mēģinu apvienot un izdzīvot. Es sevi dēvēju par Alisi Brīnumzemē, un man ir sava brīnumzeme ar diviem stāstiem, kurus vēlos rakstīt skaisti un cēli, lai kāds no tā visa var sev kaut ko smelties un iedvesmoties,” viņa teic.

Alise Miškovska jau atkal mērķtiecīgi raugās nākotnē. Nākamais uzaicinājums saņemts dalībai skaistumkonkursā, kas 2023. gadā norisināsies Havaju salās. “Dod Dievs, lai mammai viss būtu labi ar veselību un mums visiem virs galvas būtu mierīgas debesis,” nosaka skaistumkaraliene.