foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viens no pasaulē bagātākajiem latviešiem Pīters Ragaušs atbrauc no Teksasas, lai atbalstītu latgaļu kino
Pīters Aloīzs Ragaušs.
Slavenības
2022. gada 6. decembris, 06:41

Viens no pasaulē bagātākajiem latviešiem Pīters Ragaušs atbrauc no Teksasas, lai atbalstītu latgaļu kino

Žurnāls "Kas Jauns"

ASV dzimušais un par vienu no turīgākajiem latviešiem pasaulē dēvētais uzņēmējs Pīters Aloīzs Ragaušs (65) pagājušajā nedēļā Rīgā draugu lokā svinēja pirmā latgaliešu seriāla nonākšanu uz ekrāna, tā šodien raksta žurnāls "Kas Jauns".

Ne jau tikai Jaunais Rīgas teātris var veidot savus ekrāna darbus, bet arī ne mazāk talantīgie Daugavpils teātra aktieri, kas ar Latvijas Televīzijas, uzņēmuma "Tet" un mecenāta Pītera Ragauša atbalstu sarūpējuši Latvijā pirmo seriālu latgaliski "Fati".

Seriāls, ko uzņēmis režisors Vadims Bogdanovs, pirmizrādi piedzīvoja aizvadītajā ceturtdienā Rīgā, īpašā seansā "Kino mājā". Uz to bija ieradušies gan seriāla veidotāji no Daugavpils, gan sadarbības partneri, atbalstītāji un draugi, tostarp Pīters Ragaušs, kas šim notikumam par godu ar kovboju cepurēm koferī mēroja ceļu pat no savas dzīvesvietas Hjūstonas (Teksasā, ASV). Pirms visu četru sēriju noskatīšanās liekot cepures aktieru galvās, producents nosmēja, ka nu komandu iecēlis Latgales kovboju kārtā.

Seriālam "Fati" ir četras sērijas, un tas tiks parādīts LTV1 divās ceturtdienās pa divām sērijām: 29. decembrī un 5. janvārī. Savukārt no 6. janvāra seriāls būs skatāms platformā "Tet TV+".

“Līdz šim esmu veidojis daudzas “garlaicīgas” filmas - "Pilsēta pie upes" ar Viesturu Kairišu un dokumentālo kino ar Arni Slobožaņinu, bet ar šo ideju ir panākts kaut kas svaigs un citāds,” atklāšanas uzrunā ar humoru pie tuvākajiem kolēģiem radošajā sfērā vērsās producents, kura vārds kā būtisks šim projektam ir labi pamanāms arī seriāla reklāmā. "Fati" veidošanai Ragaušs esot piešķīris 30 000 eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Režisors Viesturs Kairišs, skatoties seriālu, kā pats saka, “aizsmējās” līdz asarām. “Man tāds nesanāktu. Domāju, šādā veidā latgaliešu patriotismu var veicināt vairāk, nekā speciāli veidojot patosa pilnas filmas. Tīra manta! Te ir tā sajūta: varat par mani smieties, bet es tāds esmu – latgalietis!” pauda Kairišs, kas interesi par TV seriālu izrādījis ne tikai tāpēc, ka pats ir latgalietis, bet arī lai sveiktu “kompanjonu” Pīteru Ragaušu.

Novērtēt daugavpiliešu veikumu bija ieradies arī režisors un “sirdī latgalietis” Viesturs Kairišs, kinooperators Andrejs Verhoustinskis un "Kino mājas" īpašnieks producents Vilnis Kalnaellis, kas laika gaitā, strādājot pie kopīgiem projektiem,  kļuvuši par draugiem. Kā zināms, pirms sešiem gadiem Verhoustinskis un Kalnaellis sadarbībā ar režisoru Jāni Ozoliņu-Ozolu uzņēma dokumentālo filmu "Likteņzeme", kuras centrā ir stāsts par Ragauša senčiem – kādreizējā latgaliešu dižgara Andrīva Jurdža dzimtu, kas Otrā pasaules kara laikā tika nežēlīgi izšķirta, – un viņa kopā savešanu ar radiem Latvijā un Sibīrijā. ASV dzimušais un līdz tam tikai dažas reizes (pirmo reizi – 1989. gadā) Latvijā pabijušais Ragaušs, sajutis savas latgaļa saknes, kļuvis par reģiona patriotu un mecenātu, kā arī draugu minētajai kino kompānijai, ar kuru šovasar šeit nosvinējis arī Jāņus. Centīgākos latgaliešus Latvijā Ragaušs atbalsta arī caur Latvijas Universitāti, trešo gadu būdams "Friends of the University of Latvia" mecenāts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šmakovka latgaliešus vieno visa pasaulē, arī tos, kas atbrauc no Hjūstonas!

Beidzamajos gados gan Ragauša vārds Latvijā izskan mazāk saistībā ar kultūras, bet galvenokārt ar politikas un enerģētikas jomu un iecerēm Latvijai piegādāt sašķidrināto gāzi no ASV. Mašīnbūves bakalaurs un Hārvarda Biznesa skolā izglītotais maģistrs ar panākumiem darbojies vairāku ASV ievērojamu enerģētikas uzņēmumu – "British Petroleum", "Baker Hughes", "Williams Companies" (kontrolē lielāko dabasgāzes cauruļvadu ASV, no Teksasas līdz Ņujorkai), "Apache Corporation" – vadīšanā un, pēc Jāņa Bordāna kādreizējiem izteikumiem, tiek uzskatīts par vienu no turīgākajiem latviešiem pasaulē. Pirms 12. Saeimas vēlēšanām Ragaušs kļuva par Jaunās konservatīvās partijas atbalstītāju un ziedotāju, to skaidrojot ar simpātijām pret Jāņa Bordāna personību un viņa pretkorupcijas ideoloģiju. Kā tiek vērtēts, saistīšanās ar Bordāna partiju Ragaušam palīdzējusi īstenot virzību uz neviennozīmīgi vērtētā Skultes gāzes termināļa attīstīšanu.

Eleganti vēlēšanu nakti pavada "Konservatīvie"

"Konservatīvie" vēlēšanu vakara pasākumu rīko "Rixwell Elefant Hotel", Kalnciema ielā 90.

gallery icon
44

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.